időjárás 23°C Konstantin 2022. május 21.
logo

A Jobbik már a tudományos fantasztikum része

Ditzendy Attila
2022.01.23. 16:04 2022.01.23. 19:19
A Jobbik már a tudományos fantasztikum része

Önmagában már az is a tudományos-fantasztikus politikum világát bizonyította, amikor a szélsőjobboldali, rasszista Jobbik fordított a köpönyegén, s lepaktált az ’56-os forradalom félszázados évfordulóján a népbe lövető posztkommunista erőkkel, amelyek ellen létrejött. Eme folyamatot a párt néppártosodásként határozta meg. Lehetnek hülyék egy pártban, s lehet hülyének nézni a szavazópolgárokat. Az álmoskönyv szerint egyik sem biztosít tartós politikai sikert.

Nos, Brenner Koloman egyáltalán nem hülye, ellenben tiszteletreméltó tudós doktor, aki hülyére vette választóit, amikor a Cukorhegyen kinyilatkoztatta: feljelenti Fekete Péter kultúráért felelős államtitkárt „folytatólagosan elkövetett lopás miatt”. No, ezzel a Jobbik tudományos-fantasztikus politikatörténetének utolsó lapjait kezdte írni az egykor volt professzor.

„Új nóvumként” érte ez nem kizárólag a Jobbikot, de a Soros-szócső 444-et szintén. Már hogy az államtitkár úr minden jeles eseményre, ahol megjelenik, egy értékes műtárggyal érkezik. Nyilván, mivel soha életükben be nem tették lábukat olyan átadóra, avatóra, megnyitóra, megemlékezésre, amelyen Fekete Péter beszédet mondott.

A Jobbik pedig túlkompenzál, hogy széljobbos múltját elfedje szélbalos jelenével. Mert hát miért éppen az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár átadóját követték feszült figyelemmel? Az író köztudottan rossz véleménnyel volt a Jobbikról. Miként egy német lapnak nyilatkozva mondta: aggódik, mert a Fidesztől egymillióan az arculatot váltó szélsőjobboldali párt felé fordultak.

A Jobbik meg aggódni kezdett nemzeti műkincseink sorsa felett. Meglehet, Brenner professzor tudománytalan-fantasztikus elképzelésében Fekete Péter otthonát zsúfolásig megtöltik az ellopott állami műtárgyak. Így van, amikor valaki képtelen szakítani szélsőséges múltjával, s ösztönösen a műkincseket harácsoló NSDAP-vezérek gazembersége ötlik agyába elsőként.

Borítókép: Brenner Koloman (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!