időjárás 2°C Elza 2023. december 1.
logo

A kis veres Márki-Zay

Felföldi Zoltán
2022.02.08. 14:13 2022.02.08. 14:30
A kis veres Márki-Zay

„Én a világ legokosabb mókusa vagyok – húzta ki magát a kis veres mókus –, aki azért jöttem el hazulról, mert se apám, se anyám nem akartak vitatkozni velem. Ahelyett hozzám vágtak egy marék fakorhadékot és egy likas mogyorót. Azért szólítottalak meg, hogy vitatkozzak veled!”

Így mutatkozik be Wass Albert meséjében (Mese a mókusról, aki szeret vitatkozni) a kis veres mókus a vaddisznónak, a szarvasnak és a medvének is, akikkel mindenáron vitatkozni akart. A vaddisznóval arról, hogy milyen ostoba dolog a földet túrni az orrával, a szarvassal arról, hogy milyen ostoba dolog agancsot viselni a fején, a medvével arról, hogy milyen ostoba dolog hangyatojásokat enni. De valahogy senki sem akart leállni vele vitatkozni. És ettől a ténytől a kis veres mókus roppant rosszul érezte magát.

Valahogy így érezheti magát szegény Márki-Zay Péter is. Senki nem akar leállni (leülni) vele vitatkozni. Azt gondolja, hogy azért, mert félnek tőle. És a kis veres mókushoz hasonlóan ő sem érti meg, hogy nem arról van szó, hogy Orbán Viktor félne tőle, hanem arról, hogy ahogyan a mókus sincsen egy szinten a medvével, úgy ő sincsen egy szinten Orbán Viktorral.

Na, de a kis veres Márki-Zay Péter ezt nem hagyta annyiban. Kinézett magának két joghallgatót, hogy majd velük fog vitatkozni. Igazából a joghallgatók sem akartak vitatkozni vele, csak kíváncsiak voltak az álláspontjára néhány kérdésben. Aztán vita lett belőle. Merthogy a kis veres Márki-Zay elkezdett hülyeségeket beszélni. Azt bizonygatta, hogy lehet módosítani az alaptörvényt az abban foglalt eljárási szabályok be nem tartásával is. Csak népszavazást kell rendezni, és kész. Ja, hogy az alaptörvény szerint az alaptörvényt érintő kérdésekben nem lehet népszavazást elrendelni? És hogy az alaptörvényt kizárólag az országgyűlési képviselők kétharmadának egyező szavazatával lehet módosítani? Hát ezt sajnos nem tudta. „Nem értek a joghoz” tárta szét a kezét az őt – rendkívül udvariasan – sarokba szorító egyetemisták előtt, és az sem zavarta, hogy a kérdés megítéléséhez – miszerint jogszabályokat csak a jog talaján állva, az eljárásrendi szabályokat betartva lehet módosítani – nem kell jogi doktorátus.

Ahogyan ahhoz sem kell matematika-PhD, hogy az ember meg tudja számolni a gyerekeit. A kis veres MZP-nek azonban ez sem mindig sikerül: hol azt mondja, hogy ő egy hatgyerekes, hol pedig azt, hogy egy hétgyerekes családapa. Az ember nem tudja, hogy most akkor az egyiket túlbüntette gyereknevelés közben, vagy készül arra, hogy hogyan fog 16-17 százalékot letagadni a Fidesz választási eredményéből, vagy egyszerűen csak ilyen hülye. Bármelyik is az igaz azonban, az embernek óhatatlanul eszébe jut az egyszeri vicc Nicolae Ceausescu elvtársról, aki önmagáét a világ eszének titulálta, majd kiugrott a meghibásodott repülőből – ejtőernyő helyett a poroltóval.

Úristen, mi lesz itt, ha Putyinnal kell tárgyalni? Az orosz elnöknek elég lesz két egyetemistát küldenie maga helyett, azok is simán lemossák a világ eszét.

Borítókép: Márki-Zay Péter (Fotó: Havran Zoltán)

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.