időjárás 3°C Melinda , Vivien 2023. december 2.
logo

Az észt miniszterelnök fején találta a szöget (de nem tehet róla)

Berszán György
2022.08.14. 11:32 2022.08.14. 14:45
Az észt miniszterelnök fején találta a szöget (de nem tehet róla)

Twitter-bejegyzést tett közzé az észt miniszterelnök. Kaja Kallas szerint „Európa meglátogatása kiváltság, nem pedig emberi jog”. Tökéletesen egyetértünk Kaja Kallassal, ez bizony így igaz. Akármelyik józanul gondolkodó európai politikus mondhatta, leírhatta volna, nincs ezzel semmi baj. Csakhogy van egy szépséghiba, igaz, elég csúnya. Az üzenet orosz állampolgároknak szól. Orosz nemzetiségűek ellen született, mert a nagyon tisztán látó, a helyzetet, a folyamatokat tökéletesen értő és értékelő politikusok kitalálták, hogy kollektíven bűnhődjön az orosz nép, ha már egyszer Vlagyimir Putyin az elnökük. 

Az oroszokat ki kell tiltani az EU-ból című népmozgalom és forradalmi ötlet kiagyalói szerint tehát az oroszok ne utazhassanak, ne kaphassanak turistavízumot, ne menjenek sehova pusztán azért, mert oroszok. Világos, nem?

Háborút, erőszakcselekményeket nem mentegetünk, ez is világos. Viszont az orosz–ukrán háború következményeként termelődő agyrémeket kötelességünk egyenlő mércével mérni, bármilyen magas helyről is származnak. A következményt ugyanis nem menti az előzmény. Főleg, ha mindkettő elítélendő. 

Szanaszét cincált közhely, de attól még igaz, hogy a történelem ismétli önmagát. Filozofikus felvetés, de talán azért teszi ezt velünk, hogy tanuljunk belőle. Ha ez így van, akkor ez a tanulási folyamat megbukott. Egy népet, népcsoportot megbélyegezni egyedül azért, mert ők egy adott nép vagy népcsoport, az ugye visszarepít minket, és talán az észt miniszterelnök hölgyet is a minden normális ember pontosan tudja, hogy hová. Nép és nép között senki nem mérhet kettős mércével, az oroszellenes mozgalmárok viszont pontosan ezt teszik. Ideológiai elvakultságuk, ösztönös megfelelési kényszerük nem mentség.

És maradva is a kettős mércénél: képzeljük csak el, mi történne, ha a politikailag korrekt észt miniszterelnök hölgy felhívása gigaposzteren jelent volna meg az olaszországi Lampedusa partjainál, a görögországi Leszbosz szigetén vagy éppenséggel a röszkei határszakaszon, a magyar határkerítés mellett. Minden olyan európai helyszínen, amely évek óta súlyos migránsinvázió alatt áll, ki lenne írva: Európa meglátogatása kiváltság, nem pedig emberi jog! Milyen klassz lenne, ugye? És rögtön lehetne tisztázni, hogy ki számít kiváltságosnak, és ki nem.

Végül, de nem utolsósorban az úgynevezett jogvédő szervezetekről egy gondolat. Holtbiztos vagyok benne, hogy jelenlegi késedelmes kiállásuk az orosz nemzet mellett, illetve a faji diszkrimináció ellen csakis azért lehetséges, mert vadul vitatkoznak a kiadni készülő szöveg tervezete felett. Nyilvánvaló, hogy liberális büszkeségeink most egymást licitálják felül.

Előre is köszönjük meg nekik!

Borítókép: Kaja Kallas észt miniszterelnök a NATO-tagországok állam-, illetve kormányfőinek találkozójára érkezik Brüsszelben 2021. június 14-én. (Fotó: MTI/EPA/Pool/Kenzo Tibouillard)

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.