idezojelek

Goebbels és a The Economist

Brüsszelben régóta az USA fújja a passzátszelet, s az EP-képviselőknek már nagyjából a harmada állhat a Soros-hálózat közvetlen irányítása alatt.

Kárpáti András avatarja
Kárpáti András
Cikk kép: undefined
Fotó: FABRICE COFFRINI

Tanulékony követője akadt Joseph Goebbelsnek a nemzetközi liberális sajtóban. – Hogy ki a zsidó, azt én döntöm el – így hangzott a hitleri Németország propagandaminiszterének ominózus mondása, s a The Economist is hasonlóan önkényes módon kívánja létrehozni és pellengérre állítani Európa új páriáit. A brit hetilap minapi számában ugyanis az uniós tagállamok „ötpróbáján” különös számításokkal és érvelésekkel hazánkat hozta ki abszolút utolsónak, de a lista két másik alsó helyére ugyancsak szuverenista vezetésű államokat – Szlovákiát és Olaszországot – soroltak.

A cikkben azt vizsgálták, hogy miként teljesítenek az országok infláció, adósság, demográfia, dekarbonizáció tekintetében. Az ötödik szempont – a kedvencem – „a világ autokráciáiról történő leválás” volt. Az elérhető három pontból mindegyik területen a lehető legkevesebbet kaptuk, kivéve a demográfiát, ahol egy kegyelemkettest osztottak ki hazánknak. Ironikus, hogy eközben a lista első négy helyének valamelyikén szerepel Írország, Ciprus és Luxemburg, amelyeket egyébként az Economist is kertelés nélkül adóparadicsomnak nevezett.

Az „ötpróba” némely szempontjának bevétele mellett maga az osztályozás is mintha hasraütésre történt volna. 

A demográfiát nézve például a kontinens élbolyához tartozunk, hiszen a magyar termékenységi ráta jelentősen javult az elmúlt években – jelenleg 1,5 fölött áll –, miközben több fejlett nyugat-európai ország 1,2 körüli mutatókkal küszködik. Az államadósság 2010 óta mért csökkenését tekintve is az unió felső negyedéhez tartozunk, ám valamiféle gyurcsányi matematika alkalmazása révén az Economist itt is erősen lepontozott minket.

Dekarbonizációból ugyancsak elégtelent kaptunk, miközben hazánkban alacsonyabb az egy főre jutó szén-dioxid-kibocsátás, mint például az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Spanyolországban, Hollandiában, Belgiumban, Lengyelországban, Csehországban, vagy Görögországban, nem is beszélve a csúcsszennyező Németországról. Ráadásul 2000 és 2020 között hazánkban 17,7 százalékkal csökkent a szén-dioxid-kibocsátás.

A már említett kedvenc kategóriám – a „világ autokráciáiról történő leválás” – értékelésekor azok a tagállamok kaptak vállveregetést, amelyek amennyire csak lehet, visszaszorították a gazdasági kapcsolataikat Kínával. 

Ugyanakkor ez annak fényében nem meglepő, hogy Brüsszelben régóta az USA fújja a passzátszelet, s az EP-képviselőknek már nagyjából a harmada állhat a Soros-hálózat közvetlen irányítása alatt. Nem véletlen, hogy az „ötpróbán” nem szerepelt az a szempont, hogy mely uniós vezetők lógnak ki a leglátványosabban Joe Biden hátsó feléből.

Borítókép: Soros György  (Fotó: Fabrice Coffrini/AFP)

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindent egy helyen az Eb-ről

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

Óceán, amely összeköt

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Üdvözlet Orwell állatfarmján!

Deák Dániel avatarja
Deák Dániel

Pánikba estek a balliberális oldalon

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Aki tagadja a valóságot: elbukik (2. rész)

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.