Je suis román – cikkünk utóélete

A politikai racionalitás alapján a V4-ek bővülhetnének akár Romániával is.

Berszán György
2020. 12. 12. 12:00
Sebastian Colțescu
Prizs, 2020. december 8. Sebastian Coltescu romn negyedik jtkvezet a labdarg Bajnokok Ligja csoportkrnek hatodik, utols forduljban jtszott Paris Saint-Germain-Basaksehir mrkzsen a prizsi Parc des Princes Stadionban 2020. december 8-n. A mrkzs flbeszakadt, mert a kt csapat jtkosai lementek a plyrl, miutn Coltescu rasszistnak vlt kifejezst hasznlt a Basaksehir egyik jtkosra. MTI/EPA/Ian Langsdon Fotó: Ian Langsdon Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pataki Tamás munkatársunk Je suis román című jegyzete kivágta a rezet; tekintélyes előnnyel vezeti a Magyar Nemzet olvasottsági listáját. A PC-terror, a gondolatrendőrség által sújtott labdarúgás egy döbbenetes példájáról szólt, megvédve egy ártatlan román játékvezetőt, akire a libernyák világ kirekesztő, megbélyegző, karaktergyilkoló gépezete rásütötte a rasszista billogot. Sebastian Colțescunak annyi volt a „bűne”, hogy megszólalt az anyanyelvén. Meg mert szólalni az anyanyelvén, hát nem botrányos?! És a feketét feketének nevezte. Még mit nem; örüljön, hogy a pályaszéli lökdösődésben ott helyben nem lincselték meg. A semmiért.

Tudták? Az amerikai Black Lives Matter-mozgalom nevét napokon belül betiltják. Hiszen benne van, hogy fekete. Ami törlendő. A térképész szakma sem ússza meg, mert a Fekete-tenger hamarosan Afro-American Sea lesz. A feketekávé libsi átnevezésére azért kíváncsi lennék. Sajnos nem sok időnk maradt ironizálni. A normalitás élet-halálharca az abnormalitással – színárnyalatra való tekintet nélkül – szó szerint a bőrünkre megy. Beteg az a világ, ahol már egy labdarúgó-játékvezetőnek is új múltat írnak azért, hogy hamis vádakat igazolhassanak vele. A rasszizmusrendőrség odáig süllyedt, hogy képes volt utólag konstruált, homályos rasszista ügyeket varrni Sebastian Colțescu nyakába, csak hogy tönkretehesse a karrierjét.

Ezt szimatolhatta meg jó érzékkel a román sajtó és média, mert kollégám cikke hatalmasat szólt az ottani nyilvánosságban. Szemlézte a 730 ezer Facebook-követővel rendelkező Adevărul, a legolvasottabb román napilap.

Beszámolt róla a Ştirile PRO-TV.

Írt róla a román Nemzeti Sport, a www.gsp.ro.

Ismertették a Digi 24 című tévéhíradóban:

Ami a magyar nyelvű sajtót illeti, egyaránt írt róla a Krónikaonline.ro és a Székelyföld.ma.

Ezen felül Pataki Tamás sok tucat hálálkodó és köszönő üzenetet kapott angol nyelven a Messengerén. Igaz, román barátaink írhatták volna anyanyelvükön is gratulációikat, hiszen dicsőszentmártoni születésű munkatársunk kitűnően beszél románul.

A nyugati liberalizmus mára totalitárius eszmévé fajult, mindent és mindenkit kíméletlenül kiiktat, ami és aki nem önazonos vele. Nem ismer sem Istent, sem embert, globális jellege miatt pedig országhatárokat a legkevésbé. Bárkit bárhol rapid módon diszkriminálhat, meghurcolhat, nemcsak a focipályán, hanem mindenhol; politikában, kultúrában, tömegsajtóban, közösségi médiában és akárhol a világon. Ezért újfent kifejezzük a román bíró melletti szolidaritásunkat.

De mit üzen a politikai racionalitás? Azt, hogy politikai jelzőfény ez az incidens. Azt, hogy fényereje egy merőben új irányú politikai integrációt világíthatna be. Azt, hogy a visegrádi együttműködés rendszere a politikai elitek felismert érdek- és értékazonossága mentén akár bővíthető is lenne.

Igen, Romániával.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.