Kitüntették Upor László főpartizánt

Az SZFE volt rektora most is nyeregben érzi magát, mert ő vezette az antifasiszta szalagos harcot a kormány ellen.

Pataki Tamás
2021. 03. 15. 13:20
UPOR Lszl
Budapest, 2020. szeptember 6. Upor László, az egyetem szeptember elsejei hatállyal lemondott rektorhelyettese beszédet mond a Színház- és Filmmûvészeti Egyetem (SZFE) Szentkirályi utcai épületénél az SZFE és a Parlament között szervezett élõláncon 2020. szeptember 6-án. Élõlánccal tiltakoztak az SZFE modellváltása, autonómiájának elveszítése ellen az intézmény hallgatói és szimpatizánsok ezen a napon Budapest belvárosában. Az élõlánc tagjai kézrõl kézre adták azt a chartát, amelyet délelõtt az egyetem szenátusa írt. A Charta Universitasban rögzítették azokat az alapelveket, amelyek mentén el tudnák képzelni az együttmûködést az Innovációs és Technológiai Minisztériummal. MTI/Mónus Márton Fotó: MTI/Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az évnek egyik legfelemelőbb pillanata, amikor kihirdetik a Radnóti Miklós Antirasszista díj nyerteseit. Idén is olyan szellemóriások kapták meg, mint többek között Upor László műfordító, az SZFE volt rektora, szalagista, főpartizán.

Nem árulunk el nagy titkot, hogy ezt a bizonyos díjat a rasszizmus, az antiszemitizmus és a kirekesztés ellen fellépőknek adják. Éppen ezért különös, hogy az embereket tárgyakká degradáló, a neki nem tetszőket dehumanizáló Upor találtatott méltónak a neves antirasszista meg anti-stb. díjra. Nyilván azért, mert főpartizáni előjog a dehumanizálás, vagy az, hogy hochértelmiségiként ilyen mondatokat fűznek a mondandójukba:

– Az, hogy ilyen, a felsőoktatási törvénnyel teljesen szembemenő módon jelölnek ki vezetőnek látszó „emberi tárgyakat”, semmiképp nem elfogadható – mondta a Hírklikknek Upor László, a SZFE lemondott rektorhelyettese.

Upor nyeregben érzete magát, azért beszélt így a kollégáiról. Most is nyeregben érzi magát, mert ő vezette az antifasiszta szalagos harcot a kormány ellen – az elismerést minden bizonnyal ezért kapta. Szemtanúk szerint hősies módon maga vásárolta meg Vas utcai épület lezárásához szükséges piros-fehér szalagokat egy soroksári barkácsáruházból, takarékosságból – vagy azért, mert más az érdeklődési köre – a zöld színű szalagot elfelejtette megvásárolni.

A spontán hallgatói tüntetésről, a Vas utcai épület lezárásáról is kiderült, hogy Upor áldásával szervezték meg – legalábbis Upor áldásával készültek rá. Ám az Origónak tagadta, hogy az egyetem elfoglalása volt az akkor még általa vezetett intézmény anyagi támogatásával megszervezett szabadegyetem témája: „a szabadegyetem témája nem az volt, hogyan lehet elfoglalni, illetve blokád alatt tartani az egyetemet, hanem a modellváltással összefüggésben annak társadalomtudományi, politikai, filozófiai, művészeti vonatkozásait járták körbe.”

A modellváltás filozófiai vonatkozásai… Magyarán az volt, különben mit keresett volna ott a Sándor-palotát és az ÁSZ-t összerondító Gulyás Márton és a szintén blokádszakértő Misetics Bálint miért tartott egy hónappal a blokád előtt előadást náluk?

A díjat a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének elnöksége 2000 februárjában alapította, és ez a társadalmi élet különböző területén tevékenykedő bármely magánszemélynek odaítélhető, aki „munkásságával, véleményformáló kiállásával, személyes példamutatásával fellép a rasszizmus, az antiszemitizmus, és a kirekesztés bármely formája ellen”.

Szép eszmék, csakhogy az „emberi tárgyazó” Upor ezt nem a fennkölt humanizmusáért, hanem főpartizáni tevékenységéért kapta. A mór felszalagozta az épületet, a mór távozhat. Díjjal a zsebében.

Borítókép: Upor László, az egyetem szeptember elsejei hatállyal lemondott rektorhelyettese beszédet mond a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Szentkirályi utcai épületénél az SZFE és a Parlament között szervezett élőláncon 2020. szeptember 6-án. Forrás: MTI / Mónus Márton

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.