A szakács csirkéje

Agrárország vagyunk (voltunk?), de a séfek kénytelenek francia vagy olasz piacokon vásárolni.

Lukács Csaba
2017. 01. 29. 8:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Régen izgultam annyit monitor előtt görnyedve, mint szerda délután a szakadozó netes közvetítést nézve a világ leghíresebb szakácsversenyéről. Nesze neked huszonegyedik század, pedig nem egy másik bolygóról érkezett (volna) a kép, hanem egy lyoni csarnokból. Ráadásul a franciák nem aprózták el a dolgot, ugyanis már másfél órája tartott a díjátadási ceremónia, de még mindig nem tudtuk, ki nyert. Az már kiderült, hogy Izland csapata a harmadik, és Norvégia a második, de minden bizonnyal nem én voltam az egyetlen magyar, aki a körmét rágva szurkolt abban bízva, hogy megismétlődik a tavalyi budapesti csoda. A Bocuse d’Or európai döntőjében ugyanis Széll Tamás nevét mondták ki utoljára, vagyis nagy meglepetésre ő nyerte a versenyt, és a rendezvénysorozat harmincéves történetében sokszor előfordult, hogy a világdöntőn is az európai győztes állhatott a dobogó legfelsőbb fokára. A csoda azonban elmaradt, most először nem európai csapat győzött. A sors fintora, hogy az az Amerika vitte el a pálmát, amely a gyorséttermekkel és a génmódosított élelmiszereivel talán a legtöbb csapást mérte a világ gasztronómiájára. A kontinensnyi ország finoman szólva sem a konyhájáról híres, és ez azért baj, mert ezzel a győzelemmel most jó adag muníciót szolgáltat azoknak, akik azt vallják: a csúcsgasztronómia a valóságtól elrugaszkodott pepecselés, és nincs túl sok köze ahhoz, mi kerül a hétköznapi családok asztalára.

Néhány percnyi csalódottság után péntek este rájöttem, egy csepp okunk sincs a szomorúságra. Széll Tamás és csapata alig tizenhat ponttal lemaradva a dobogóról a negyedik helyen végzett, megelőzve a házigazda franciákat és olyan új gasztronagyhatalmakat, mint a svédek vagy a dánok, nem beszélve az olaszokról, akik ki sem jutottak a világdöntő legjobb huszonnégy csapata közé. Ráadásul a magyaroké lett a legjobb hústál, saját pályájukon verve meg a franciákat a bresse-i csirkével, az idei verseny kötelező alapanyagával. (Megkaptuk még a legjobb plakát díját is, de ennek nem sok értelmét látom egy szakácsversenyen.) A Michelin-csillagos magyar séf egyébként második alkalommal vett részt a versenyen, és a tendencia jó: 2013-ban tizedik lett, most negyedik, tehát huszonegyben irány a csillagos ég.

Fel lehet tenni a kérdést: mi végre e felhajtás, és nem lett volna-e helyük máshol a csapat felkészítésére szánt állami tízmillióknak? Közhely, de a csúcsgasztronómia hasonlatos a Forma–1-hez: amit ott ma kipróbálnak, az tíz év múlva szériafelszerelés lehet a háztartásokban. A sikeres budapesti döntő és a jó magyar szereplés felteheti az országot a világ gasztrotérképére, és akkor talán nemcsak legénybúcsús nyugat-európai fiatalok jönnek telehányni a hetedik kerületet, hanem jól fizető, a kulináris élmények mellett egyéb értékeinkre is kíváncsi turisták.

Széll Tamás már a jó ideje zajló magyar gasztroforradalom világszínvonalú eredménye. Nem véletlen az sem, hogy immár öt Michelin-csillagos étterem van Budapesten, és ahhoz sem kell nagy jóstehetség, hogy kimondjam: márciusban valószínűleg újabb konyha, a Bábel is csatlakozik az elit csapathoz. Faramuci helyzet: a magyar gasztronómia képzeletbeli épületének homlokzata elkészült és jól mutat, most már csak az alapokat kellene rendbe hozni. Nincsenek olcsó és jó helyek, és ami a legfájóbb, alig van tartósan jó minőséget biztosítani képes hazai beszállítóipar. Agrárország vagyunk (voltunk?), de a séfek kénytelenek francia vagy olasz piacokon vásárolni.

Szép dolog a nemzetközi szakácssiker, de akkor lehet majd hátradőlni, ha lesz jó néhány csúcsminőségű alapanyag is. Egyszer talán eljutunk oda, hogy például csirkefronton nem csak két opciónk lesz: a hipermarketes olcsó, de katasztrofális ízű, illetve az ötezer forintos kilónkénti áron beszerezhető bresse-i.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.