Mianmari migránsok

A bizonyítékok és a beszámolók alapján népirtással vádolható mianmari kormány mellett áll ki teljes mellszélességgel Magyarország.

Pintér Bence
2017. 11. 26. 11:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi is beszámoltunk róla már többször: Mianmarban lényegében népirtás zajlik a muszlim vallású, évtizedek óta elnyomott rohingja kisebbséggel szemben. A mianmari kormány a segélyszervezetek mellett a nemzetközi sajtót is kizárta a környékről, így a Bangladesbe menekült százezrek elmondása alapján készülnek a döbbenetes beszámolók a hadsereg által elkövetett atrocitásokról. A kormány természetesen tagad, és a rohingják egy fegyveres csoportját teszi felelőssé.

De mi csapódik le ebből a történetből a magyar kormány számára? Erről is értesülhettünk a minap, amikor Szijjártó Péter, hazánk külügyminisztere Mianmarba látogatott, s természetesen Magyarország „legfontosabb problémája”, a migráció felől értelmezte az eseményeket. „Európának és benne Magyarországnak az a biztonsági érdeke, hogy Mianmarból ne induljon több százezres migrációs hullám. Ezért Magyarország támogatja Mianmart erőfeszítéseiben, hogy úrrá legyen a jelenlegi helyzeten” – mondta a miniszter. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Magyarország kedvezményes hiteleket ajánl fel az országnak, illetve támogatja is a nemzetközi szervezetekben.

Fordítsuk ezt le. A bizonyítékok és a beszámolók alapján népirtással – vagy legalábbis a népirtás engedélyezésével – alappal vádolható kormány mellett áll ki teljes mellszélességgel Magyarország. Hogy miért? Merthogy „a migráció”. (A helyzet annál is inkább abszurd, mert éppenséggel a mianmari kormány generálja népirtó fellépésével a migrációt.) Ez a válasz ekvivalens a másik állandó reakcióval, amely valamely fontos kérdésre érkezik: mert „sorosgyörgy”. 2015 óta a valódi válságot meglovagolva egy teljes egészében hamis világot épített a Fidesz-gépezet, amelynek eredője a migráció és az ezzel összefüggő sorosgyörgyözés. Aki vagy ami ezek ellen van, az támogatandó. Sőt kebelbarát. Aki vagy ami nem, az üldözendő. Hovatovább közellenség.

Ellenségnek számítanak a civil szervezetek – mert alapvető emberi jogi normákat próbálnak betartatni. Ellenség az Európai Unió – mert nem úgy próbálja megoldani a migrációs problémát, ahogy az kormányunknak tetszik. Ellenség az ellenzéki sajtó – mert nem csak arról számol be, amit a kormány jónak lát. Kebelbarát viszont az a köztörvényes bűnelkövető, aki a magyar állam által elismert menekülteknek üdülésre helyet biztosító panziótulajdonos kocsijának kerekét kiszúrja. Vagy Mianmar – csak bármi áron fékezze meg a migrációját!

Ha lecsupaszítjuk a narratívát, és a dolgot magát nézzük, ismerős formulákkal találjuk szemben magunkat. Nem éltem akkoriban, csak tanultam róla, de a kommunista rendszer elvtársak számára kínált – vagy tőlük megkövetelt – világképe hasonlóan egyszerű, bináris alapokra épült. Mást kellett gyűlölni, más „barátokat” kellett szeretni, ám a lényeg valahol ugyanaz volt.

A kormány propagandája már megtette hatását: migránsoktól rettegnek ott is, ahová külföldi legfeljebb véletlenül téved. A problémákra nem gyógyírt és megoldást, hanem gyűlöletet és rettegést ajánl Orbán Viktor és csapata, és ennek megvannak az ismert következményei.

Szijjártó Péter távoli útjára visszatérve: megállapodás született arról is, hogy harminc mianmari hallgató tanulhat ösztöndíjjal Magyarországon. Reméljük, senki sem fogja őket terroristagyanús migránsoknak nézni, és rendőrt hívni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.