Huszonnyolc év

Majdnem három évtizedre volt szüksége ahhoz a román társadalomnak, hogy hivatalosan is kimondassék: államcsíny volt 1989 végén.

Lukács Csaba
2017. 12. 30. 18:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Majdnem három évtizedre volt szüksége ahhoz a román társadalomnak, hogy hivatalosan is kimondassék, amit sokan sejtettek: az 1989 végén viharos gyorsasággal lezajló forradalom nem volt más, mint jól szervezett államcsíny. A katonaság segítségével végrehajtott puccs. Még karácsony előtt jelentette be a romániai legfőbb ügyészség katonai részlege, hogy 1989 decemberében az ország történetében egyedülálló összetettségű és mértékű katonai diverzió történt az új hatalom legitimálása érdekében. A bejelentés semmit sem von le a temesvári események értékéből. A puccsisták egyszerűen éltek a váratlanul jött lehetőséggel, és gyorsan rácsatlakoztak.

A legfontosabb egyetemek jogi karainak bevonásával sikerült egyértelműen megállapítani, hogy a Ceausescu diktátorpár elmenekülését követően nem keletkezett hatalmi vákuum, és az országban nem voltak terroristák sem. Az új politikai és katonai vezetők generáltak káoszt ellentétes értelmű parancsokkal, hogy ezzel legitimálják hatalmukat a bel- és külföldi közvélemény előtt. Színház volt az egész, járulékos kárként rengeteg ártatlan ember halálával. A köztévén és a közrádión, de még a katonai távközlési rendszereken is folyamatosan álhíreket közvetítettek a terrorfenyegetésről, országos pánikot keltve. (A mai magyar helyzettel való bárminemű hasonlóság kizárólag a véletlen műve lehet.)

Románia még 1987-ben importált olyan eszközöket, amelyekkel a gépfegyvertűz hangját lehetett utánozni. Különböző diverziókeltési eszközökkel folyamatosan nyomást gyakoroltak a diktátor házaspárt fogva tartó targovistei katonai egységnek a vezetőire, a legfelsőbb katonai körökből érkező parancsok pedig arra vonatkoztak, hogy mindenáron végezzenek velük. Az új vezetés célja az volt, hogy polgárháború látszatát keltse, miközben valójában a védelmi és a belügyi tárcának alárendelt, sőt gyakran ugyanazon minisztériumhoz tartozó egységek csaptak össze. A dossziéban található iratokból kiderül: az 1989. december 22. után hatalomra kerülő politikai és katonai vezetés számos személy megöléséhez, megsebesítéséhez, fizikai és pszichikai károsításához, szabadságától való megfosztásához járult hozzá, ami kimeríti a büntető törvénykönyv emberiesség elleni bűncselekményekre vonatkozó cikkelyeit.

A népfelkelésben és az annak eltérítésével végrehajtott katonai puccs során közel ezer ember halt meg, háromezren megsebesültek. Nagy részük Ceausescuék elmenekülése után esett az összecsapások áldozatául.

A véres eseményeket követően elszaporodtak a „hősök”. Jó pénzért meg lehetett vásárolni az úgynevezett forradalmárigazolványt, amely különféle előjogokkal járt, miközben a valódi áldozatok hozzátartozóit magukra hagyták. Így jártak azok a marosvásárhelyi családok is, amelyeknek egyes tagjait a diktátorpár menekülése előtti este lőtték le a városközpontban. Adrian Hidos (21 éves), Hegyi Lajos (25), Ilie Muntean (30), Bodoni Sándor (33), Pajka Károly (33) és Tamás Ernő (38) gyilkosairól nem tudni semmit. A román–magyar konfliktusról elhíresült városban nem történt meg a szembenézés a múlttal. Annyira nem, hogy eddig ott emlékmű sem épült, még mindig az akkor készített, ideiglenesnek szánt, fakeresztekből összetákolt emlékhely áll a Győzelem téren.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.