Székelyek félárbócon

A kormányfő lemondása után futótűzként terjedt a közösségi oldalakon: Tudose lemondott, mire a Székelyföldön félárbócra engedték a székelyeket.

Lukács Csaba
2018. 01. 21. 17:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emlékeznek még a legendás Kex együttes slágerére a hatvanas évek végéről? „Elszállt egy hajó a szélben / Házunktól nem messze megállt / Kiszólt egy hang, hogy én menjek / Sietnek, nem várnak tovább.”

Bár Bukarestben valószínűleg nem ismerik a dalt, Mihai Tudose román miniszterelnök is elszállt, mint hajó a szélben, miután a Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottsága megvonta tőle a politikai támogatást. Az otromba kijelentéseiről elhíresült Tudose volt a 21. miniszterelnök Romániában a rendszerváltás óta, ha beleszámoljuk a tisztséget ideiglenesen betöltő politikusokat is (Magyarországon összesen nyolc kormányfő volt ugyanezen periódus alatt, egyikük – Orbán Viktor – 12 évig).

A jogászként végzett Tudose sorsa új sormintát követ: ő júniustól januárig vezette a kormányt, elődje, Sorin Grindeanu januártól júniusig. Egy friss bukaresti vicc szerint Románia így készül fel az Európai Tanács soros elnöki tisztségére. A román elnökségi fél év 2019 első felében esedékes, és előtte a szociáldemokrata kormány Bukarestben tart főpróbákat, félévenként leváltva a kormányfőket.

A Kex együttes dala egyébként azért jutott eszembe Tudose lemondásakor, mert alig egy héttel a bukása előtt tette elhíresült kijelentését a székelyekkel kapcsolatban. Nemcsak a kijelentése, annak magyar fordítása sem volt szerencsés: Tudose ugyanis nem azt mondta a Realitatea Tv Hatalmi játszmák című műsorában, hogy „fellógatná” a székelyeket, hanem azt: ha kiteszik a lobogót az ottani intézményekre, a székely zászló mellett fognak lobogni, lengeni mindannyian. A kijelentés magyar oldalon botrányt szült, viszont váratlan lelkesedést a románon – kommentelők ezrei üdvözölték a „tökös” miniszterelnöki beszólást, és világosan jelezték, hogy értették a célzást, fel kell(ene) akasztani minden székelyt és magyart. A politikus csak jó néhány nap múltán szólalt meg újra, elég fura visszakozással: szerinte a zászlórúdon való lobogást nem emberekre értette, hanem azon állami hatóságok vezetőinek mandátumára, akik eltűrnek egy, a székely zászló kitűzésével megvalósított törvénytelenséget.

Errefelé ilyen dolog a politika – amit félre lehet érteni, azt bizony félre is értik. Erről, valamint a kötéllel kapcsolatos magyarázatokról Kövér László is elég sokat tudna mesélni, de most maradjunk a román miniszterelnöknél, akinek szintén csak fél év adatott a kormányfői székben. Igaz, nem a székelyzászló-ügybe bukott bele, de ez mellékszál. Már meg is van az utódja Viorica Dăncilă európai parlamenti képviselő személyében, akit Klaus Johannis államfő is elfogadott, így ő lesz Románia első női miniszterelnöke. A pártelnök, Liviu Dragnea így mutatta be a politikust egy sajtótájékoztatón: civilizált nő, kerüli a konfliktusokat. Valóban kerüli – éppen az Európai Parlament pénzéből fizeti Dragnea volt titkárnőjét, aki a pártelnökkel együtt ül a vádlottak padján, hivatali visszaélés gyanújával. Többek között azért, mert 2005–2013 között a Teleorman megyei gyermekvédelemtől kapta a fizetését, miközben a helyi PSD székházában dolgozott.

A székelyek is a humoruknál maradtak. A kormányfő lemondása után futótűzként terjedt a közösségi oldalakon: Tudose lemondott, mire a Székelyföldön félárbócra engedték a székelyeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.