Megbukott az akasztást emlegető román kormányfő

A PSD végrehajtó bizottsága megvonta Mihai Tudosétől a politikai támogatást.

MN
2018. 01. 15. 19:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Benyújtja lemondását Mihai Tudose román miniszterelnök, miután pártja, a 2016. decemberi parlamenti választásokon győztes Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottsága hétfő esti ülésén megvonta tőle politikai támogatását. Ezt a pártülésről távozóban maga a politikus is megerősítette – írja az MTI.

A beszámoló szerint a végrehajtó bizottságban 59-en szavaztak Tudose leváltására, amit csak négyen elleneztek, és négyen tartózkodtak.

Távozáskor Tudose azt mondta, hogy fegyelmezett tagja a PSD-nek: a párt bízta meg, az is váltja le, nem akar pártszakadást.

Tudose leszögezte: nem marad ügyvivő, a következő kormány kinevezéséig Paul Stanescu miniszterelnök-helyettest javasolják ügyvivőnek, de nem biztos, hogy ezt a jobboldali államfő elfogadja.

Liviu Dragnea a pártülést követő sajtóértekezletén azt mondta: megérti, hogy az államfő nem örül az újabb kormányváltásnak, de kifejezte reményét, hogy a miniszterelnök-jelölt kinevezésénél „az alkotmány szerint jár el, akárcsak eddig”.

Arra az újságírói kérdésre, van-e valamilyen garancia arra, hogy fél év múlva a PSD nem akarja harmadik kormányát is leváltani, a pártelnök beismerte: „nem volt szerencsés keze” Grindeanu és Tudose esetében, ezért úgy döntött, hogy ő maga már nem tesz javaslatot a következő kormányfőjelöltre, akinek személyéről a pártvezetés keddi ülésén a kollégái javaslatai alapján fognak dönteni.

A bukaresti kormány sajtóirodája hétfő este azt közölte, hogy Tudose lemondásáról hivatalosan kedden értesítik az elnöki hivatalt.

Az ügy előzménye, hogy hétfőn összeült a PSD vezetősége, hogy véget vessen az alakulat elnöke, Liviu Dragnea és Mihai Tudose kormányfő közötti konfliktusnak. Kettejük viszonya amiatt romlott meg, hogy a bürokrácia csökkentése ürügyén a miniszterelnök a tárcák számának lefaragásával átszervezné kabinetjét, ezt megszavaztatná a parlamenttel is, többletlegitimitást szerezve maga számára. Egy füst alatt ugyanakkor megszabadulna a Dragneához közel álló tárcavezetőktől is. Fokozta a válságot, hogy egy bukaresti pedofil rendőr ügyében kirobbant botrány kapcsán Tudose hazugsággal vádolta és lemondásra szólította a pártelnök táborába tartozó Carmen Dan belügyminisztert.

A mostani kísértetiesen hasonlít a PSD-n belül tavaly nyáron kirobbant belharcra, amelynek eredményeképpen a 2016. decemberi választásokon hatalomra jutott alakulat júliusban megbuktatta saját, Sorin Grindeanu vezette kabinetét. A különbség az, hogy Tudosénak elődjéhez képest az alakulaton belül és a miniszterei körében is nagyobb a támogatottsága, másrészt a PSD számos vezető politikusa arra figyelmeztetett: politikai öngyilkossággal érne fel, ha fél év alatt másodszor is megbuktatnák saját kormányukat. Elemzők arra is felhívják a figyelmet, hogy az esetleges új miniszterelnök-jelöltet Klaus Johannis államfőnek kellene megbíznia kormányalakítással, márpedig a jobbközép elnök tavaly októberben leszögezte: ha a Tudose-kabinet is megbukik, akkor felmerül a kérdés, hogy alkalmasak-e még a román szociáldemokraták a kormányzásra.

Nehéz és eseménydús napokon van túl Mihai Tudose. A román miniszterelnök hétfőn magyarázkodásra kényszerült a nagy vihart kavaró nyilatkozata után. A román miniszterelnök a Realitatea TV egyik szerdai műsorában egyértelműen megfenyegette az autonómiára törekvő székelyeket és erdélyi magyar pártokat. Mint mondta, az autonómiakövetelések az egység helyett a folyamatos harcot generálják, és ha kiteszik a székely zászlót a székelyföldi intézményekre, akkor „azok is lógni fognak, akik kitették”. A székelyek autonómiájáról szó sem lehet – fogalmazott. Hétfőn pedig már azt mondta, hogy nem beszélt akasztásról, amikor múlt héten az erdélyi magyar pártok autonómianyilatkozatát kommentálta.

Durva kijelentése után azok is megjegyezték az 50 éves Mihai Tudose nevét, akik eddig nem ásták bele magukat a román belpolitikába. A hirtelen természetű politikust tavaly nevezték ki miniszterelnökké, előtte – 2014 és 2015 között – a gazdasági miniszteri pozíciót töltötte be. A Szociáldemokrata Párt politikusa jogi diplomát szerzett Bukarestben, így indult el a közélet irányába, ahol kissé rögös úton, de végül a csúcsra küzdötte magát.
Portrénkat a román miniszterelnökről itt olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.