„Devoir a la maison” – hányszor kellett e szavakat, a „házi feladat” francia megfelelőjét leírni az iskolai nyolcéves francia oktatás keretében! A román fennhatóság alatti területeinken a Ceausescu-i különutasság abban is megmutatkozott 1989 előtt, hogy orosz helyett nyugati nyelveket tanítottak az iskolában, jellemzően angolt, németet és franciát. Mi tagadás, ha sejtettem volna, hogy valaha a bor és a gasztronómia lesz a fő szenvedélyem, melynek nyelve ugyebár a francia, biztos nagyobb lelkesedéssel ültem volna a kötelező franciaórákon. Mi más juthatott volna eszembe, amikor először olvastam az „Á la Maison” nevű egységről, 2015 táján? Nem sokkal nyitás után, 2015-ben voltunk az első, Október 6. utcai eredeti helyen, melyet a remek koncepciójú reggeliztető hamar kinőtt, előbb a Martinelli téren nyitottak tágas egységet, majd tavaly Budán, közben az eredeti lokációt feladták.
A kiemelkedő reggelizők bemutatását folytatva legyen ezúttal szó e két, még működő üzletről, melyek a műfaj legszínvonalasabb és legismertebb képviselőinek számítanak. Érdemes megjegyezni, hogy az „Á la Maison” ismételten bekerült a Dining Guide TOP 100 étteremkalauzba, igaz, nem a megfelelő részbe. Az alternatív vendéglátás fejezetbe illik a hely nyilvánvaló módon, a szerkesztők valamilyen rejtélyes oknál fogva az éttermek közé illesztették.