Az elmúlt száz évben a többségi nyomás dacára öntudati, önazonossági szinten súlyosabb sérülést nem szenvedett a száz éve elcsatolt magyar közösség, bár tény, hogy egyesekben kialakult a kettős identitás, a hétköznapi nyelvben mindenfelé megjelentek a jövevényszavak, s a gasztronómia terén is a magyar kézben levő helyek működtetői engedtek a tömegigénynek.
Helyi csúcssörök, korrekt sörkorcsolyák, meghitt atmoszféra és tömény füst – az óbecsei Beerabilly
A Beerabilly nemcsak sörözőként, hanem gasztrokocsmaként is helytállt.
Vesszőparipám, hogy Székelyföldön szinte minden vendéglőben lehet kapni miccset, pacallevest és parasztcsorbát (eléggé elterjedt a túrófánk is, de azt macerásabb elkészíteni, így elvesztené a gyakorisági versenyt az előbbiekkel), ellenben a tárkonyos krumplileves vagy kapros ordás palacsinta sokkal ritkábban tűnik fel az étlapokon.
Ugyanígy a Felvidéken nem szokott hiányozni a menüből a galuska/sztrapacska, a tarja knédlivel és Délvidéken sem a pljeszkavica, a csevap meg a karadordevói szelet. Mi sem természetesebb hát annál, hogy a többségi etnikum vendéglátó egységeinek szakácsai is előszeretettel nyúlnak saját bevett ételeikhez, amit jellemzően népszerű nemzetközi, azon belül főként olasz slágerételekkel színesítenek.
Ezt tapasztalhatjuk a Délvidék egyik legjobb gasztrokocsmájában, az óbecsei Beerabillyben is, amely a környék egyetlen minőségi sörözője, hasonlót csak bő 50 kilométerrel délebbre, a több százezres Újvidéken találunk. Az említett két, darált húsból készült délvidéki slágerétel mellett kínálnak többek között roston sült kolbászt, csirkemellet és szárnyat, pizzákat, pulled pork-, csirkés és kolbászos szendvicset, saormát, tortillát, sörkiflit és hagymakarikát. Szóval sör mellé illő, mindennapi alapanyagokból készült fogásokat.
A beltér kifejezetten hangulatos. Magas beltér, a plafon alatt gerendázat által tartott háló, diszkrét világítás, nyers téglás fal, fekete alapon a sörfőzés ipari folyamatábrája. Nyáron hangulatos belső kerthelyiség, ami télen is jól fog jönni azoknak, akik inkább fagyoskodnak a sörük mellett, mint hogy a beltérben füstmérgezést kapjanak.
A szerb fennhatóság alatt álló területen ugyanis semmiféle védelemben nem részesítik a nemdohányzókat, így még a vendéglőkben is igen gyakori a füst, kocsmákban este kockát lehet vágni belőle. A Beerabilly sem kivétel ez alól, bár van egy különtermük, protekcióval és/vagy szerencsével s egy kellően népes társaság konszenzusával akár tiszta levegőben is élvezni lehet a kiemelkedő söröket. Legutóbb ez így mind összejött, így megúsztam fejfájás nélkül az estét.
2019 decemberében még „csak” 9 csapon folytak a kiváló helyi főzetek, 2021 nyarán már 16-ot működtettek, legutóbbi, idei látogatásom idején már 17 csapot járattak csúcsra. További húsz sör kapható palackban vagy dobozban. Sem kommersz, sem import sört nem tartanak egyáltalán. A tömény- és borválaszték nem tartogat meglepetéseket.
Az árak az anyaországban vagy Erdélyben megszokottakhoz képest kifejezetten kedvezőek. Csapolt sörök (5 dl) átszámolva 800 és 900, palackosok egy kivétellel 750 és 1050 forint között kaphatók. Pizzák 1500 és 2200, egyéb sörkorcsolyák 300 és 2100 forint között. (Hadd szúrjam ide azt a kevéssé közismert tényt, hogy a legjobb fővárosi sörözőkben a legjobb hazai söröknek 4 decije nagyjából 1500 forintba kerül.)
A kiszolgálás udvarias, segítőkész. A pultosok nem tudnak magyarul, de jól beszélnek angolul.
Eddig összesen ötször volt szerencsém a Beerabillyben megfordulni, a sörök mindig hozták az elvárt szintet. Legutóbb, idén január végén a konyhát is kipróbáltuk. A csípős csirkeszárnyak szaftosak voltak, ízletesek, csípősségüket az átlagos ízléshez mérték. Szerencsére betankoltunk az aznap megrendezett Disznótor Fesztiválon a zentai Juhász Kornél remek chilikészítményeiből, a piros Habanero, Bhut Jolokia, Trinidad Scorpion és Carolina Reaper „cuvée”-je kis mennyiségben is kiválóan alkalmas volt arra, hogy kellő csípősséget adjon a szárnyaknak.
A szendvicsekhez helyben sütik a lepényt, ami az élvezeti értéket nagyságrenddel megnöveli, a belevalók is korrektek, akárcsak a nápolyi iskolára emlékeztető, kissé szenes szélű pizzák. (A tészta nem volt hosszan készült, azaz nápolyi stílusú, a feltétek a közép-európai fantáziát tükrözték, amit nem különösebben bántunk, azon sem morgolódtunk, hogy a sült krumpli és a rántott hagymakarika mirelit áruból származott. Bár nem bántuk volna, ha utóbbit helyben panírozzák.) Az est slágere a pizzatésztában sült pljeszkavica volt, amit kajmak (sózott, erjesztett tejszín) helyett magas zsírtartalmú, kenhető tejfellel tálaltak. Érdekes s egyben meggyőző fúziója volt ez a szerb és olasz konyhának.
Nagyon kellemes estét töltöttünk a Beerabillyben, amely nemcsak sörözőként, hanem gasztrokocsmaként is helytállt.
Elérhetőségek:
Beerabilly
Óbecse, Novosadska u 8.
Telefonszám: +381 65 9079791
Honlap: https://www.facebook.com/beerabilly/
Online kapcsolatfelvételre Messengeren keresztül van lehetőség.
A téma legfrissebb hírei
Tovább az összes cikkhezRed Lantern – hotpot étterem a Liszt Ferenc téren
Jó ideig csak a kínai negyedben lehetett ezzel a szolgáltatással találkozni, most végre megnyílt az első belvárosi hotpotozó.
Ahol a konyhaművészet találkozik a szenvedéllyel – a Boti’s Kitchen Székelyudvarhelyen
Székelyudvarhely lényegében leköveti az anyaországi gasztrotrendeket.
Pannonhalma és az ünnepelt, Liptai Zsolt
A Pannonhalmi Apátsági Pincének nem egy olyan tétele van, amelyek minden borkedvelő számára etalonként él a fejekben.
Szívmelengető atmoszféra, kedves kiszolgálás, átlagos konyha a csíkszeredai Három székely fogadóban
Csíkszeredában több vendéglátóegység is él azzal a lehetőséggel, hogy a Trianon előtti korszak iránti jogos nosztalgiára apellál dekorációjában.
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en
Menczer Tamás: A németeket is megvédték a brüsszeli szabályok, ugye, Peti?
Lezuhant egy utasszállító repülő, sokan meghaltak + videó
Pénz, szerencse, szerelem: mit tartogat 2025, a Vénusz éve?
Teljes hátraarc: Ukrajna elveszítheti az egyik legnagyobb katonai támogatóját
Dárdai Bence máris kenterbe veri Szoboszlait, főhet Marco Rossi feje
Hajóbaleset történt a Margit hídnál
Szoboszlai Dominik is főszereplő volt, a Liverpool remek ajándékkal kedveskedett szurkolóinak + videó
Szoboszlai Dominik gyönyörű gólt lőtt a Tottenham ellen - videó
Hajóbaleset történt a Margit híd közelében + videó
Irán sötétségbe borul
Itt van Trump újabb meglepő kinevezése
Oroszország hatalmas támadást indított
Címoldalról ajánljuk
Tovább az összes cikkhezRed Lantern – hotpot étterem a Liszt Ferenc téren
Jó ideig csak a kínai negyedben lehetett ezzel a szolgáltatással találkozni, most végre megnyílt az első belvárosi hotpotozó.
Ahol a konyhaművészet találkozik a szenvedéllyel – a Boti’s Kitchen Székelyudvarhelyen
Székelyudvarhely lényegében leköveti az anyaországi gasztrotrendeket.
Pannonhalma és az ünnepelt, Liptai Zsolt
A Pannonhalmi Apátsági Pincének nem egy olyan tétele van, amelyek minden borkedvelő számára etalonként él a fejekben.
Szívmelengető atmoszféra, kedves kiszolgálás, átlagos konyha a csíkszeredai Három székely fogadóban
Csíkszeredában több vendéglátóegység is él azzal a lehetőséggel, hogy a Trianon előtti korszak iránti jogos nosztalgiára apellál dekorációjában.