Helyi csúcssörök, korrekt sörkorcsolyák, meghitt atmoszféra és tömény füst – az óbecsei Beerabilly

A Beerabilly nemcsak sörözőként, hanem gasztrokocsmaként is helytállt.

Borbély Zsolt Attila
2022. 03. 03. 11:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt száz évben a többségi nyomás dacára öntudati, önazonossági szinten súlyosabb sérülést nem szenvedett a száz éve elcsatolt magyar közösség, bár tény, hogy egyesekben kialakult a kettős identitás, a hétköznapi nyelvben mindenfelé megjelentek a jövevényszavak, s a gasztronómia terén is a magyar kézben levő helyek működtetői engedtek a tömegigénynek.

Vesszőparipám, hogy Székelyföldön szinte minden vendéglőben lehet kapni miccset, pacallevest és parasztcsorbát (eléggé elterjedt a túrófánk is, de azt macerásabb elkészíteni, így elvesztené a gyakorisági versenyt az előbbiekkel), ellenben a tárkonyos krumplileves vagy kapros ordás palacsinta sokkal ritkábban tűnik fel az étlapokon.

Fotó: A szerző felvéte

Ugyanígy a Felvidéken nem szokott hiányozni a menüből a galuska/sztrapacska, a tarja knédlivel és Délvidéken sem a pljeszkavica, a csevap meg a karadordevói szelet. Mi sem természetesebb hát annál, hogy a többségi etnikum vendéglátó egységeinek szakácsai is előszeretettel nyúlnak saját bevett ételeikhez, amit jellemzően népszerű nemzetközi, azon belül főként olasz slágerételekkel színesítenek.

Ezt tapasztalhatjuk a Délvidék egyik legjobb gasztrokocsmájában, az óbecsei Beerabillyben is, amely a környék egyetlen minőségi sörözője, hasonlót csak bő 50 kilométerrel délebbre, a több százezres Újvidéken találunk. Az említett két, darált húsból készült délvidéki slágerétel mellett kínálnak többek között roston sült kolbászt, csirkemellet és szárnyat, pizzákat, pulled pork-, csirkés és kolbászos szendvicset, saormát, tortillát, sörkiflit és hagymakarikát. Szóval sör mellé illő, mindennapi alapanyagokból készült fogásokat.

A beltér kifejezetten hangulatos. Magas beltér, a plafon alatt gerendázat által tartott háló, diszkrét világítás, nyers téglás fal, fekete alapon a sörfőzés ipari folyamatábrája. Nyáron hangulatos belső kerthelyiség, ami télen is jól fog jönni azoknak, akik inkább fagyoskodnak a sörük mellett, mint hogy a beltérben füstmérgezést kapjanak.

A szerb fennhatóság alatt álló területen ugyanis semmiféle védelemben nem részesítik a nemdohányzókat, így még a vendéglőkben is igen gyakori a füst, kocsmákban este kockát lehet vágni belőle. A Beerabilly sem kivétel ez alól, bár van egy különtermük, protekcióval és/vagy szerencsével s egy kellően népes társaság konszenzusával akár tiszta levegőben is élvezni lehet a kiemelkedő söröket. Legutóbb ez így mind összejött, így megúsztam fejfájás nélkül az estét.

2019 decemberében még „csak” 9 csapon folytak a kiváló helyi főzetek, 2021 nyarán már 16-ot működtettek, legutóbbi, idei látogatásom idején már 17 csapot járattak csúcsra. További húsz sör kapható palackban vagy dobozban. Sem kommersz, sem import sört nem tartanak egyáltalán. A tömény- és borválaszték nem tartogat meglepetéseket.

Az árak az anyaországban vagy Erdélyben megszokottakhoz képest kifejezetten kedvezőek. Csapolt sörök (5 dl) átszámolva 800 és 900, palackosok egy kivétellel 750 és 1050 forint között kaphatók. Pizzák 1500 és 2200, egyéb sörkorcsolyák 300 és 2100 forint között. (Hadd szúrjam ide azt a kevéssé közismert tényt, hogy a legjobb fővárosi sörözőkben a legjobb hazai söröknek 4 decije nagyjából 1500 forintba kerül.)

A kiszolgálás udvarias, segítőkész. A pultosok nem tudnak magyarul, de jól beszélnek angolul.

Eddig összesen ötször volt szerencsém a Beerabillyben megfordulni, a sörök mindig hozták az elvárt szintet. Legutóbb, idén január végén a konyhát is kipróbáltuk. A csípős csirkeszárnyak szaftosak voltak, ízletesek, csípősségüket az átlagos ízléshez mérték. Szerencsére betankoltunk az aznap megrendezett Disznótor Fesztiválon a zentai Juhász Kornél remek chilikészítményeiből, a piros Habanero, Bhut Jolokia, Trinidad Scorpion és Carolina Reaper „cuvée”-je kis mennyiségben is kiválóan alkalmas volt arra, hogy kellő csípősséget adjon a szárnyaknak.

A szendvicsekhez helyben sütik a lepényt, ami az élvezeti értéket nagyságrenddel megnöveli, a belevalók is korrektek, akárcsak a nápolyi iskolára emlékeztető, kissé szenes szélű pizzák. (A tészta nem volt hosszan készült, azaz nápolyi stílusú, a feltétek a közép-európai fantáziát tükrözték, amit nem különösebben bántunk, azon sem morgolódtunk, hogy a sült krumpli és a rántott hagymakarika mirelit áruból származott. Bár nem bántuk volna, ha utóbbit helyben panírozzák.) Az est slágere a pizzatésztában sült pljeszkavica volt, amit kajmak (sózott, erjesztett tejszín) helyett magas zsírtartalmú, kenhető tejfellel tálaltak. Érdekes s egyben meggyőző fúziója volt ez a szerb és olasz konyhának.

Nagyon kellemes estét töltöttünk a Beerabillyben, amely nemcsak sörözőként, hanem gasztrokocsmaként is helytállt.

Elérhetőségek:

Beerabilly

Óbecse, Novosadska u 8.

Telefonszám: +381 65 9079791

Honlap: https://www.facebook.com/beerabilly/

Online kapcsolatfelvételre Messengeren keresztül van lehetőség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.