A gasztronómia, a kulinaritás, a vendéglátás és a vele szimbiózisban élő borászat olyan különleges világ, mely alapjaiban forgathatja fel az ember életét, olyannyira, hogy hatására sokan feladják eredeti hivatásukat is. Nem egy merész pályaváltoztatásnak lehettünk tanúi az elmúlt másfél évtizedben.
Alkonyi László, az első számú magyar borszakíró bő tizenöt év szellemi alkotás után óta borászként folytatta. Losonczi Bálintnak a borszakírás inkább csali volt, ő igen hamar döntött az írás helyett a konkrét, ízlelhető, szagolható eredményt adó alkotás, a borászélet mellett.
A tágan értelmezett Erdély általam ismert legszínvonalasabb cukrászdájának, a Lolitának a megálmodója, majd életre hívója, az aradi Brandt Loli közgazdász volt, élete derekán döntött úgy, hogy a csúcscukrászdák világát hozza el a Partium déli csücskébe.
Orbán Ferenc Csíkszeredában élő újságíró volt, harmincas éveinek elején azzal ment ki Angliába, hogy séf lesz belőle. Gordon Ramsay mesterének, Marco Pierre White-nak a Wheelers nevű éttermében mosogatófiúból ügyességgel, kitartással, elkötelezettséggel, s nem utolsósorban tehetséggel junior sous chef pozícióig vitte, majd hazatérve Erdélybe olyan helyeken dolgozott, mint a kolozsvári 1568 bistro vagy a bálványosi Forest és Fork fine dining étterem.