Reggelizők a Bánság fővárosában, Temesváron

Temesvár vendéglátó-kultúrájának epicentruma a hajdani Losonczi tér, mely középeurópai szinten az egyik legszínvonalasabb, leglátványosabb és legszínesebb gasztro-központ, bármikor felveszi a versenyt a szegedi Széchenyi tér vagy Dugonics tér vonzáskörzetével, a debreceni Piac utcával, a miskolci Széchenyi István úttal, a pécsi Király utcával, de akár a fővárosi Liszt Ferenc térrel is.

Borbély Zsolt Attila
2022. 02. 27. 12:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ide bízvást elindulhatunk asztalfoglalás nélkül is, ha nem kapunk helyet a kiszemelt étteremben, akad hasonló nem messze. Hogy mást ne mondjak, három étterem is kínál jó minőségű steaket (Pepper!, Meat Busters, Grill to Chill), van a környéken három csúcsminőségű borbár (Vinto, Enoteca de Savoya, Wineguy), megannyi pizzéria, s több, a fine dining irányában kacsingató vendéglő (Vinto, La Calul Alb). S persze akad nem egy színvonalas reggeliző is. Ezek közül sajnos kettő egyelőre zárva tart, az egyik a bukaresti székhelyű Manufaktura kávézó második temesvári egysége, a másik a személyes kedvencem, a szűk választékot, de annál magasabb minőséget kínáló Roasterra. Szurkolunk az újranyitásuknak.

Lehet reggelizni a mediterrán ízeket korrektül hozó, a Jenő herceg utca és a Mercy utca sarkán, a Vintoval szemben működő, vasárnap kivételével minden reggel 8-kor nyitó Zay Apres Cafe-ban, a hajdani Városháza utca (jelenleg Ungureanu) és Lenau utca (jelenleg Gheoghe Lazar) sarkán nemrég nyílt trendi „The Hype Culture”-ben. Utóbbi elődje a több évtizedig több-kevesebb sikerrel működő, egy időben remek sushit is kínáló Colt café (Sarok kávézó) volt, az új csapat friss lendülettel látott munkához. Ebédelni voltunk itt, összességében jó élménnyel távoztunk, a pulykaételünk izgalommentes volt, de a halfogás és a desszert remekül sikerült.

A képek a szerző felvételei.

A hajdani Hunyadi utcában (jelenlegi neve Vasile Alecsandri) nyitotta meg kapuit évekkel ezelőtt az első tipikus reggeliztető, a ’Neata, ahol nem sokkal nyitás után ettünk kiváló reggelit kifogástalan kiszolgálás mellett. Testvéregységet nyitottak a Iulius Townban, nem sokkal a járvány kitörése előtt, ahol tavaly nyáron ettünk korrekt Egg Benedictet, nagyon gyenge falafelt, ízletes humuszt, gyümölcsös amerikai palacsintát. Összességében elégedetten távoztunk, sajnálattal vettük hírét az egység bezárásának. Az eredeti lokációban viszont a hely továbbra is nagy sikerrel működik.

A Losonczy tér eredeti patinájában pompázik, nem véletlen, hogy vettek itt már fel filmjeleneteket is, az Osztrák-Magyar monarchia korát felidéző alkotáshoz. Keserédes érzés volt az épületeken a bő száz évvel ezelőtti grafikai megoldásokat idéző magyar feliratokat látni. A tér vonzáskörzete valójában a hajdani Belváros, amit várfalak öleltek körbe, ez a városrész szinte érintetlen maradt a történelem viharaitól.

Teljesen más kultúrát és formavilágot képvisel a Iulius Mall bevásárlóközpont köré felhúzott Iulius Town, mely egyébként a modernitásnak a konzervatív ízlés számára is befogadható színvonalas, igényes változatát jeleníti meg. A gondosan ápolt növényzet, a filegóriák, a környező épületek, a fűbe rejtett, kellemes háttérzenét biztosító hangszórók harmonikus egységgé olvadnak össze. Olyannyira, hogy az egész plázakultúrát zsigerből elutasító ember sem érzi magát itt rosszul.

Itt működik a Manufaktura speciality kávézó, cukrászda, reggeliző, ahol két ízben is megfordultam nyitás óta, egy alkalommal desszert-reggeliztünk a gyermekekkel, remek frissen préselt leveket, smoothiet, forró csokit ittunk az új hullámos, ízre, állagra egyaránt meggyőző süteményekhez, második alkalommal családi ebéd helyszínéül választottuk e komplexumot, a kóstolt tucatnyi mediterrán fogás szinte mindegyike remekül sikerült.

A Iulius Town központi épülete maga a Mall, melynek bejáratánál működik a Gault Millau kalauzban POP kategóriában szereplő @Fabrika. Ha el lehet képzelni egy bevásárlóközpont keretében hangulatos, igényes éttermet, ez az. Gyönyörűen elrendezett pultokban, illetve polcokon sorakoznak az alapanyagok s a megvásárolható termékek: nyers húsok páccal és anélkül, felvágottak, sütemények, helyben gyúrt pasta-k és pékáruk. Az asztalon só- és borslisztszóró, valamint átlag feletti extra szűz olívaolaj és balzsamecet. Télen-nyáron igényes, fedett teraszt üzemeltetnek.

Kínálnak bundáskenyeret, tükörtojást, omletteket és rántottákat különféle extra hozzávalókkal a spenóttól a zöldhagymán, kolbászon keresztül a gorgonzola sajtig, napi krémlevest és csorbát, humuszt, padlizsánkrémet, burgereket, különféle grillezett húsokat és halakat, köztök uruguayi marhabélszínt, pisztrángot, rákot, tintahalat, pasta-kat és pizzákat, valamint sokféle nemzetközinek mondható süteményt.

Az árak értékarányosak, sok esetben kifejezetten kedvezőek, reggelik ára átszámolva 1200 és 1700 forint között mozog.

A kiszolgálás udvarias, szívélyes, kedves, de hosszú időre magunkra hagynak, ha szeretne a vendég valamit kérni, nyomába kell eredni valamelyik pincérnek.

Két ízben ebédeltem itt, kóstoltam házias pacallevest, puliszkával körített csirketokányt, krémest, hamburgert, serpenyős polipot és tiramisut. Tisztesen elkészített ételeket kaptunk, egyes esetekben apróbb hibákkal.

Bár színvonalban a Iulius Mall vonzáskörzetében működő egységek nem maradnak el színvonalban a történelmi városközpont vendéglőitől, érdemes az utóbbiak felé venni az irányt, ha Temesváron járunk. Itt megérint a város német és magyar múltja, kapunk valamit abból a hangulatból, ami a századfordulót jellemezte a „kis Bécsnek” is nevezett Béga parti városban.

Borítókép: @Fabrika (Fotó: Borbély Zsolt Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.