Ide bízvást elindulhatunk asztalfoglalás nélkül is, ha nem kapunk helyet a kiszemelt étteremben, akad hasonló nem messze. Hogy mást ne mondjak, három étterem is kínál jó minőségű steaket (Pepper!, Meat Busters, Grill to Chill), van a környéken három csúcsminőségű borbár (Vinto, Enoteca de Savoya, Wineguy), megannyi pizzéria, s több, a fine dining irányában kacsingató vendéglő (Vinto, La Calul Alb). S persze akad nem egy színvonalas reggeliző is. Ezek közül sajnos kettő egyelőre zárva tart, az egyik a bukaresti székhelyű Manufaktura kávézó második temesvári egysége, a másik a személyes kedvencem, a szűk választékot, de annál magasabb minőséget kínáló Roasterra. Szurkolunk az újranyitásuknak.
Reggelizők a Bánság fővárosában, Temesváron
Temesvár vendéglátó-kultúrájának epicentruma a hajdani Losonczi tér, mely középeurópai szinten az egyik legszínvonalasabb, leglátványosabb és legszínesebb gasztro-központ, bármikor felveszi a versenyt a szegedi Széchenyi tér vagy Dugonics tér vonzáskörzetével, a debreceni Piac utcával, a miskolci Széchenyi István úttal, a pécsi Király utcával, de akár a fővárosi Liszt Ferenc térrel is.
Lehet reggelizni a mediterrán ízeket korrektül hozó, a Jenő herceg utca és a Mercy utca sarkán, a Vintoval szemben működő, vasárnap kivételével minden reggel 8-kor nyitó Zay Apres Cafe-ban, a hajdani Városháza utca (jelenleg Ungureanu) és Lenau utca (jelenleg Gheoghe Lazar) sarkán nemrég nyílt trendi „The Hype Culture”-ben. Utóbbi elődje a több évtizedig több-kevesebb sikerrel működő, egy időben remek sushit is kínáló Colt café (Sarok kávézó) volt, az új csapat friss lendülettel látott munkához. Ebédelni voltunk itt, összességében jó élménnyel távoztunk, a pulykaételünk izgalommentes volt, de a halfogás és a desszert remekül sikerült.
A hajdani Hunyadi utcában (jelenlegi neve Vasile Alecsandri) nyitotta meg kapuit évekkel ezelőtt az első tipikus reggeliztető, a ’Neata, ahol nem sokkal nyitás után ettünk kiváló reggelit kifogástalan kiszolgálás mellett. Testvéregységet nyitottak a Iulius Townban, nem sokkal a járvány kitörése előtt, ahol tavaly nyáron ettünk korrekt Egg Benedictet, nagyon gyenge falafelt, ízletes humuszt, gyümölcsös amerikai palacsintát. Összességében elégedetten távoztunk, sajnálattal vettük hírét az egység bezárásának. Az eredeti lokációban viszont a hely továbbra is nagy sikerrel működik.
A Losonczy tér eredeti patinájában pompázik, nem véletlen, hogy vettek itt már fel filmjeleneteket is, az Osztrák-Magyar monarchia korát felidéző alkotáshoz. Keserédes érzés volt az épületeken a bő száz évvel ezelőtti grafikai megoldásokat idéző magyar feliratokat látni. A tér vonzáskörzete valójában a hajdani Belváros, amit várfalak öleltek körbe, ez a városrész szinte érintetlen maradt a történelem viharaitól.
Teljesen más kultúrát és formavilágot képvisel a Iulius Mall bevásárlóközpont köré felhúzott Iulius Town, mely egyébként a modernitásnak a konzervatív ízlés számára is befogadható színvonalas, igényes változatát jeleníti meg. A gondosan ápolt növényzet, a filegóriák, a környező épületek, a fűbe rejtett, kellemes háttérzenét biztosító hangszórók harmonikus egységgé olvadnak össze. Olyannyira, hogy az egész plázakultúrát zsigerből elutasító ember sem érzi magát itt rosszul.
Itt működik a Manufaktura speciality kávézó, cukrászda, reggeliző, ahol két ízben is megfordultam nyitás óta, egy alkalommal desszert-reggeliztünk a gyermekekkel, remek frissen préselt leveket, smoothiet, forró csokit ittunk az új hullámos, ízre, állagra egyaránt meggyőző süteményekhez, második alkalommal családi ebéd helyszínéül választottuk e komplexumot, a kóstolt tucatnyi mediterrán fogás szinte mindegyike remekül sikerült.
A Iulius Town központi épülete maga a Mall, melynek bejáratánál működik a Gault Millau kalauzban POP kategóriában szereplő @Fabrika. Ha el lehet képzelni egy bevásárlóközpont keretében hangulatos, igényes éttermet, ez az. Gyönyörűen elrendezett pultokban, illetve polcokon sorakoznak az alapanyagok s a megvásárolható termékek: nyers húsok páccal és anélkül, felvágottak, sütemények, helyben gyúrt pasta-k és pékáruk. Az asztalon só- és borslisztszóró, valamint átlag feletti extra szűz olívaolaj és balzsamecet. Télen-nyáron igényes, fedett teraszt üzemeltetnek.
Kínálnak bundáskenyeret, tükörtojást, omletteket és rántottákat különféle extra hozzávalókkal a spenóttól a zöldhagymán, kolbászon keresztül a gorgonzola sajtig, napi krémlevest és csorbát, humuszt, padlizsánkrémet, burgereket, különféle grillezett húsokat és halakat, köztök uruguayi marhabélszínt, pisztrángot, rákot, tintahalat, pasta-kat és pizzákat, valamint sokféle nemzetközinek mondható süteményt.
Az árak értékarányosak, sok esetben kifejezetten kedvezőek, reggelik ára átszámolva 1200 és 1700 forint között mozog.
A kiszolgálás udvarias, szívélyes, kedves, de hosszú időre magunkra hagynak, ha szeretne a vendég valamit kérni, nyomába kell eredni valamelyik pincérnek.
Két ízben ebédeltem itt, kóstoltam házias pacallevest, puliszkával körített csirketokányt, krémest, hamburgert, serpenyős polipot és tiramisut. Tisztesen elkészített ételeket kaptunk, egyes esetekben apróbb hibákkal.
Bár színvonalban a Iulius Mall vonzáskörzetében működő egységek nem maradnak el színvonalban a történelmi városközpont vendéglőitől, érdemes az utóbbiak felé venni az irányt, ha Temesváron járunk. Itt megérint a város német és magyar múltja, kapunk valamit abból a hangulatból, ami a századfordulót jellemezte a „kis Bécsnek” is nevezett Béga parti városban.
Borítókép: @Fabrika (Fotó: Borbély Zsolt Attila)
A téma legfrissebb hírei
Tovább az összes cikkhezRed Lantern – hotpot étterem a Liszt Ferenc téren
Jó ideig csak a kínai negyedben lehetett ezzel a szolgáltatással találkozni, most végre megnyílt az első belvárosi hotpotozó.
Ahol a konyhaművészet találkozik a szenvedéllyel – a Boti’s Kitchen Székelyudvarhelyen
Székelyudvarhely lényegében leköveti az anyaországi gasztrotrendeket.
Pannonhalma és az ünnepelt, Liptai Zsolt
A Pannonhalmi Apátsági Pincének nem egy olyan tétele van, amelyek minden borkedvelő számára etalonként él a fejekben.
Szívmelengető atmoszféra, kedves kiszolgálás, átlagos konyha a csíkszeredai Három székely fogadóban
Csíkszeredában több vendéglátóegység is él azzal a lehetőséggel, hogy a Trianon előtti korszak iránti jogos nosztalgiára apellál dekorációjában.
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en
Riasztást adott ki a Magyar Közút, erre kell figyelniük az autósoknak
Óriási tüntetés a magdeburgi támadás miatt Németországban + videó
Pénz, szerencse, szerelem: mit tartogat 2025, a Vénusz éve?
Volodimir Zelenszkij: Ukrajna NATO-tagsága elérhető
Dárdai Bence máris kenterbe veri Szoboszlait, főhet Marco Rossi feje
Már Ázsiából is fenyegetőznek: csúnya pofonba szaladhat bele az EU
Büszkén viselem a román válogatott mezét – mondja a korábbi magyar válogatott játékos
Egyre többen lecserélik az olívaolajat, erre az alapanyagra térnek át a vásárlók
Oroszország hatalmas támadást indított
Hamarosan évértékelő interjút ad Orbán Viktor miniszterelnök
Szoboszlai Dominik is főszereplő volt, a Liverpool remek ajándékkal kedveskedett szurkolóinak + videó
Igazán emlékezetesre sikeredett Kerkez Milos 50. mérkőzése a Bournemouth színeiben
Címoldalról ajánljuk
Tovább az összes cikkhezRed Lantern – hotpot étterem a Liszt Ferenc téren
Jó ideig csak a kínai negyedben lehetett ezzel a szolgáltatással találkozni, most végre megnyílt az első belvárosi hotpotozó.
Ahol a konyhaművészet találkozik a szenvedéllyel – a Boti’s Kitchen Székelyudvarhelyen
Székelyudvarhely lényegében leköveti az anyaországi gasztrotrendeket.
Pannonhalma és az ünnepelt, Liptai Zsolt
A Pannonhalmi Apátsági Pincének nem egy olyan tétele van, amelyek minden borkedvelő számára etalonként él a fejekben.
Szívmelengető atmoszféra, kedves kiszolgálás, átlagos konyha a csíkszeredai Három székely fogadóban
Csíkszeredában több vendéglátóegység is él azzal a lehetőséggel, hogy a Trianon előtti korszak iránti jogos nosztalgiára apellál dekorációjában.