Ilyen az, amikor a tök utolsót ünneplik a legjobban

A „sörös” jamaicai bobcsapat ismét történelmet írt, de a nigériai lányok vitték a prímet. Helyszíni benyomások.

Radványi Benedek
2018. 02. 21. 19:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amiből Elizabeth Swaney-nek alig, abból a nigériai női bobcsapatnak bőven jutott az olimpián. Pedig mindkét esetben igaz: utolsóként végeztek a versenyszámukban. A saját szememmel láttam, amint az afrikai debütánsok – akikről itt írtunk részletesen – kis túlzással összevissza ütik a bobot a pálya oldalához, ám azt is, hogy ennek ellenére örömmámorban úsztak.

Már az induláskor különleges mozdulatokkal, egyedi pacsikkal és hátpaskolással vittek színt a versenybe, s a célban sem búslakodtak az amúgy a többiekhez képest igen gyér eredményük láttán. Amikor például a harmadik futamban – négyet rendeznek, s az összesített eredmény rangsorol – beértek, a kormányos, Seun Adigon rögtön

kinyúlt a járgányból s a levegőbe öklözött.

Pedig ekkor is, mint mind a négy próbálkozásuknál, a legrosszabb időt produkálták. A futamgyőztesek rendre csaknem két másodpercet vertek rájuk (50,46 másodperc volt a legjobb idő). A szurkolók azonban elismerték erőfeszítéseiket; nemcsak azok, akik zöld-fehér zászlókat lengettek, hiszen bizonyára sokan ismerték a történetüket, ők az elsők, akik nigériaiként bármilyen sportágban eljutottak a téli olimpiára.

A jamaicaiaké jóval népszerűbb történet. 1988-ban a később megfilmesített négyes, aztán még háromszor a férfi csapat, idén először pedig a női páros kvalifikált tőlük – jelenlétük már nem is meglepő, úgy meg pláne, hogy a mostani kormányos, Jazmine Fenlator négy éve még az amerikaiakkal versenyzett, s hozzá hasonlóan társa, Carrie Russell is atléta múltú (utóbbi még vb-aranyat is nyert az afrikai csapat 4x100-as váltójával).

Odahaza nagy rajongással várták a szereplésüket, holott néhány nappal a versenyük előtt úgy tűnt, mindez meghiúsulhat, mivel német edzőjük, Sandra Kiriasis hirtelen lelépett, mert nehezményezte, hogy már az ötkarikás játékok helyszínén le akarták fokozni teljesítményelemzővé. A jamaicai szövetség elnöke destruktívnak nevezte, ám ezzel nem sokat segített, a versenyzőként amúgy olimpiai és világbajnok tréner ugyanis

hazavitte magával a csapat bobját is, mivel az az övé volt.

A megoldás váratlan helyről érkezett: egy hazai sörgyártó cég, a Red Stirpe „marketingsasszeme” lecsapott, s felajánlották, hogy kifizetik a bobot.

Így aztán a Fenlator–Russel páros is ott siklott Phjongcshangban 130-cal, igaz, az előzetes – és enyhén szólva is merész – céljuktól, az éremszerzéstől elmaradtak, a húszból összességében ők is csak Nigéria elé tudtak beférkőzni. Igaz,

az első futamban további két, az utolsóban pedig hat duót is megelőztek,

ami azért dicséretes.

Nekik is akadtak külön szurkolóik, a leglelkesebbel, az alábbi Twitter-videóban is megörökített hölggyel én is találkoztam, elmondta, hogy Koreában élő jamaicai, s nagyon büszke a honfitársaira.

És ha már Swaney-vel kezdtük, nem árt lemérni, hogy még ha teljesen különböző sportágakról is beszélünk, mekkora különbségek lehetnek az elsők és az utolsók között. Míg a mi Erzsink a selejtezőjében győztes kanadai Cassie Sharpe pontszámának 33,6 százalékát érte el (31,4 pont viszonyítva a 93,4-hez), addig a jamaicaiak összteljesítménye (3:25,94) épphogy 1,01, a nigériaiaké (3:29.60) pedig 1,03 százalékkal marad el győztes német Lisa Buckwitz, Mariana Jamanka párosétól (3:22.45).

Utóbbi olimpia bajnok nevét nézve nem lennék meglepve, ha négy év múlva már jamaicai színekben versenyezne

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.