Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Nigériai bobcsoda amerikai háttérrel

Az afrikai ország női bobosai történelmet írtak: ott lesznek a téli olimpián. No de hol van Nigériában hó?

Radványi Benedek
2018. 01. 10. 13:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden olimpiának megvannak a különleges szereplői, februárban Phjongcshangban a nigériai női bobcsapat lesz az egyik üde színfolt. Hazájukat eddig senki sem képviselte még a téli játékokon, Afrikából is csak nyolc ország szerepelt mostanáig mindösszesen.

Igaz, az ő történetük annyira azért nem szívszorító, mint a jamaicaiaké volt 1988-ban, amelyet a Jég veled! című filmből ismerhetett meg a széles nyilvánosság. Kormányosuk, Seun Adigun nigériai szülőktől született Chicagóban, s miként sokakkal megtörtént már, ő is atlétából lett bobos – Afrika-bajnok gátfutó volt, a 2012-es olimpián is szerepelt –, csakúgy, mint két társa, a szintén Amerikában élő Ngozi Onwumere és Akuoma Omeoga. (A kettes bobban egyikük lesz majd a második helyre behuppanó ember, a fékező.)

Adigun 2016-ban kezdett bele álma megvalósításába, ő verbuválta a csapatot, és együtt alapították a nigériai sportági szövetséget is. – Ha tudtam volna az elején, mivel jár ez, lehet, hogy bele sem vágok – mondta Omeoga az AJPlus.net portálnak. 150 ezer dollárosra taksált költségvetésük felét, átszámítva mintegy 20 millió forintot közösségi finanszírozással gyűjtötték össze; csaknem ötszáz ember adakozott. Megnyertek neves szponzorokat is, például a Visát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.