Gyurta a világ idei legjobbjával aranyérmes

Nem csak ő csillogott Herningben vasárnap. Hosszú Katinka több éremmel gazdagította gyűjteményét.

PR
2013. 12. 15. 16:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyurta Dániel aranyérmet nyert vasárnap 200 méter mellen a dániai Herningben zajló rövidpályás úszó Európa-bajnokságon. Gyurta – aki korábban a leggyorsabb volt 100 méteren is – a saját világcsúcsától mindössze öt századmásodperccel maradt el, 2:00.72 perccel a világ idei legjobb eredményével győzött.

Ez volt a magyar küldöttség nyolcadik érme Herningben. Korábban győzött Hosszú Katinka 200 vegyesen, Verrasztó Dávid 400 vegyesen, Gyurta Dániel 100 mellen és Gyurta Gergely 1500 gyorson, míg másodikként végzett Hosszú 100 és 400 vegyesen és Bernek Péter 200 háton.

„Délelőtt azért tartalékoltam, mert már a száz után is láttam, hogy a német és a brit srác is nagyon megy, azaz muszáj volt egy kis erőt félretenni délutánra, azon belül is az utolsó ötvenre\" – idézte Gyurta összegzését a Magyar Úszószövetség Facebook-oldala. „Úgy gondolom, ez sikerült. Jamieson ugyan elindult a harmadik ötvenen, de az első száz tempója után sejtettem, hogy ezt a sebességet nem fogja tudni tartani. Az én utolsó ötvenemet pedig senki nem bírta. És nagyon őszintén mondom: nem bánom, hogy nem jött össze a világcsúcs. Majd legközelebb!\"

Eközben Hosszú Katinka ezüstérmet nyert 400 méter vegyesen. Hosszú, aki a 25 méteres medencébe kiírt vegyes számok közül a 200 métert csütörtökön megnyerte, 100-on pedig szombaton ezüstéremmel zárt, a 400 méter döntőjében végig a második helyen haladt Mireia Belmonte Garcia mögött, s 4:24.69 perces eredménnyel ért célba. Pillangón és háton még tapadt spanyol riválisára, mellen azonban lemaradt, és a gyorson már csak a második helyért küzdhetett.

Kozma Dominik sem maradt sikerélmény nélkül Herningben, ugyanis bronzérmet nyert vasárnap 200 méter gyorson.

Hosszú a 400 méter vegyesen szerzett ezüstje és a 100 pillangón elért ötödik helye után már a harmadik döntőjében volt érdekelt vasárnap este 200 háton, és az utolsó szereplésére nagyon összekapta magát. Jó erőbeosztással, magabiztosan végzett a harmadik helyen 2.03.81 perces eredménnyel.

Ez volt a magyar küldöttség tizedik, egyben utolsó érme Herningben.

 

 

„Látni kell, valamit elszúrtunk a formába hozással, de ebből is tanulni lehet és kell is” – nyilatkozta Hosszú a magyar szövetség Facebook-oldalának a 400 vegyes után, a 200 hát előtt. „Úgy gondolom, még mindig jobb, hogy itt történt ez, mint mondjuk a világbajnokságon. Szerintem tudjuk, min kell változtatni, ez jó. Most teljesen kiúsztam magam, mert Shane azt mondta, ha nyerek, akkor visszaléphetek a következő két számtól. Így viszont muszáj úsznom...”

Eredmények:
női 400 m vegyes, Európa-bajnok:
Mireia Belmonte Garcia (Spanyolország) 4:21.23
2. Hosszú Katinka 4:24.69    
3. Aimee Willmott (Nagy-Britannia) 4:25.37

Ez volt a magyar küldöttség hetedik érme Herningben. Korábban győzött Hosszú 200 vegyesen, Verrasztó Dávid 400 vegyesen, Gyurta Dániel 100 mellen és Gyurta Gergely 1500 gyorson, míg másodikként végzett Hosszú 100 vegyesen és Bernek Péter 200 háton.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.