Gyurta tönkreverte a mezőnyt, és Európa-bajnok

Tovább hullanak a magyar aranyak Herningben. Gyurta Gergely 4 testhosszal győzött 1500 gyorson.

PR
2013. 12. 14. 16:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olimpiai bajnok Gyurta Dániel 22 éves öccse, aki a 2010-es dubaji rövidpályás világbajnokságon harmadikként végzett, élete eddigi legnagyobb sikerét aratta mostani győzelmével, amelyet rendkívül okos versenyzéssel szerzett meg. A táv nagyjából kétharmadánál vette át a vezetést, s egyre növelve előnyét végül mintegy négy testhossznyi különbséggel ért elsőként a célba 14:30.26 perces egyéni csúccsal.

Gyurta Gergely, aki rövidpályán kereken a 90. magyar Európa-bajnoki érmet nyerte, kis híján országos rekordot döntött, amelyet a szám másik magyar indulója, Kis Gergő tart 14:29.58-cal. Kis, aki ezen a távon 2007-ben Eb-ezüstérmes volt, Herningben negyedikként csapott a célba (14:37.66 p).

„Ezt még alig merem felfogni... Tudtuk, hogy régóta bennem van, csak eddig nem jött ki ez az eredmény – idézte a magyar szövetség Facebook-oldala a győztest. – Sokat számított, hogy elmentem a Világkupákra, az ott szerzett versenyrutin most nagyon jól jött. Van három fantasztikus edzőm, Széles Sándor egy zseni, Kovácshegyi Feri és Virth Balázs nemkülönben.”

Eredmények:
1500 m férfi gyors, Európa-bajnok:
GYURTA GERGELY  14:30.26 p
2. Pal Jönsen (Feröer-szigetek) 14:35.99 
3. Gabriele Detti (Olaszország) 14:36.43
4. KIS GERGŐ 14:37.66

Hosszú Katinka ezüstérmet nyert 100 méter vegyesen szombaton a herningi rövidpályás úszó Európa-bajnokságon, ezzel második medálját gyűjtötte be a 25 méteres medencében zajló dániai kontinensviadalon. Ugyanennek a számnak a döntőjében Verrasztó Evelyn 6. lett.

Hosszút az újabb elsőség begyűjtésében azonban meggátolta a litván Ruta Meilutyte, aki kihasználta magyar riválisa gyengébb fordulóit. A Vasas élversenyzője pillangón és mellen teljesített önmagához képest rosszabbul, s a befejező szakaszon, gyorson a hatalmas véghajrá az ezüsthöz volt elegendő. Hosszú tavaly a rövidpályás világ- és Európa-bajnoki titulust is begyűjtötte ebben a számban. Ezúttal – 57.45 másodperces világcsúcsától jócskán elmaradva – 57.96-tal ért célba, míg a hatodikként záró Verrasztó, aki 2010-ben volt Eb-első 100 méter vegyesen, 59.63 másodperc alatt teljesítette a távot.

„Ezt jól elszúrtam. Nem is az elejét, inkább a mellet – értékelte produkcióját Hosszú Katinka. – És amikor láttam, hogy Ruta jön mellettem, akkor talán tudat alatt kicsit megijedtem, a fordulóm és a gyors ettől teljesen szétesett... Maradjunk annyiban, nem vagyok boldog...”

Az idén nagy medencében két világbajnoki címet nyert sportoló a szombati finálés program előtt vette át az Európa legjobb úszónőjének járó bronzszobrot, a LEN Award-ot.

Eredmények:
100 m női vegyes, Európa-bajnok:
Ruta Meilutyte (Litvánia) 57.68 mp 
2. HOSSZÚ KATINKA 57.96 
3. Siobhan-Marie O\'Connor (Nagy-Britannia) 58.26 
...6. VERRASZTÓ EVELYN 59.63

Aranyérmes lett Verrasztó Dávid, majd Gyurta Dániel is a rövidpályás úszó Európa-bajnokság második napján a dániai Herningben. Gyurta a magyar küldöttség negyedik érmét szerezte. Csütörtökön Hosszú Katinka győzött 200 vegyesen, Bernek Péter második lett 200 háton.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.