Nagyon ellátta a Benedek-csapat Dél-Afrika baját

Ismét „megrázta a pofonfát” Kazanyban a magyar férfivízilabda-válogatott, az áldozat Afrika legjobb csapata volt. 17-4 lett a vége.

2015. 07. 29. 9:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A friss nagybácsi Decker Attila kapta a lehetőséget Benedek Tibortól, hogy a magyar válogatott kapujában ússzon Dél-Afrika ellen. Az ünneplő kapus aztán már az első negyedben a hálójába kellett, hogy nyúljon, Molyneux-re ugyanis nem figyelt a védelem. Az egyetlen dél-afrikai gólra viszont jött öt magyar az első negyedben, öt különböző szerzőtől.

A második negyedben (amire Dél-Afrika kapust cserélt, jött a néha eléggé ügyes Julian Lewis) viszont már nem kaptunk gólt, míg hármat is lőttünk. Ha valamit kritikaként fel kellene róni, az a gyenge emberelőnyös helyzetkihasználásunk, a mérkőzés végéig 6 fórból csak kettőből lett gól, egy dél-afrikai szintű csapat ellen ez kevés.

Magyarország – Dél-afrikai Köztársaság

17-4 (5-1, 3-0, 4-2, 5-1)
Varga Dénes 5, Hárai, Erdélyi 3-3, Vámos 2, Hosnyánszky, Szivós, Bedő, Angyal 1-1, illetve Molineux, Jagga 2-2

Természetesen most még a fizikai felkészülés a hangsúlyosabb, nem is kell fanyalogni, különösképpen nem a 17-4-es végeredmény után, és hát 11 mezőnyjátékosból 9 eredményes volt, a legtöbbször Varga Dénes (5), Erdélyi Balázs és Hárai Balázs (3-3). Varga mind a négy negyedben feliratkozott a táblára. Következő mérkőzésünket pénteken játsszuk Argentína ellen.

A csoportelsőség már most eldőlt papíron is. Délután edzés vár a csapatra, ami jelzi, a csoportmeccseket mennyire kell a helyükön kezelni.

Benedek Tibor a hazai szövetség Facebook-oldalán:

Ahhoz képest, milyen erőt képvisel Dél-Afrika, komolyan vettük a meccset. Annyira vették komolyan a játékosok, amennyire én. Nem éreztem magam jobban felpörögve, mint amennyire ők voltak, és őket sem magamnál, így voltunk egységben, ez teljesen ideális volt. ( ) Ebből a mérkőzésből nem lehet semmilyen tanulságot levonni, de persze le kellett játszanunk. ( ) Ilyen lesz az argentinok elleni is, vagy még inkább, így magunkban kell készülni, keményen edzeni a következő hétre, arra a negyedik, igazán fontos mérkőzésre.

Hárai Balázs:

Az első nehéz mérkőzésünkig még egy hét van, most gyakorlunk. Kevés gólt akartunk kapni és gördülékenyen támadni, mindenki fegyelmezett volt. Nem könnyű felpörögni ezeken a mérkőzéseken. A mérkőzés után edzeni megyünk.

Decker Attila:

Napos kis meccs volt, voltak hibák, de nem most kell jóknak lennünk. Egy kieséses meccs más tempóban fog menni, erre várnunk kell a jövő hétig.

8. perc: Eljátsszák a támadóidejüket a dél-afrikaiak, Decker két passzból eljuttatja a labdát Erdélyihez, övé a tizenhetedik is. (17-4) VÉGE

7. perc: Hosnyánszky Norbert előkészítés nélkül lő, nem talál kaput pattintásból. Etienne Le Roux lövése után Erdélyi azonnal elindul, kapja is a labdát, 16-4.

6. perc: Varga Dénes úszik fel, nem zavarják, 15-4.

5. perc: Madaras Norbert is nagyon szeretne gólt lőni, de Lewis készült erre.

4. perc: Bedőt most hárman tartják a víz alatt, De Carvalho ki is pontozódik, előny, és most gól! Varga Dániel a falba Angyalnak, 14-4!

3. perc: Vámos megúszik, kapja, belövi, 13-3. Varga Dénest veri át Dayne Jagga aztán. 13-4. Bedő pedig Lewisba csavar.

2. perc: Folyamatosan támadhatunk, emberelőny, megint kimarad, ötből csak egyet lőttünk be.

1. perc: Ráúszás... Molyneux elszedi Erdélyi elől, nem nagyon érti a magyar játékos, hogy történhetett ez. Labdaszerzés 20 másodperc után. Vámos fejbe lövi Julian Lewist.

8. perc: Vámos csen el egy labdát, majd puffant a kapusba, lecsorog a játékidő, ezt a negyedet 4-2-re nyertük. A statisztikára pillantva szomorú, hogy 4 emberelőnyből eddig csak egyet váltottunk gólra.

7. perc: Varga Dénes szereti a rövid sarkot. 12-3

6. perc: Benedek Tibor is időt kér. Emberelőnyös támadás során újabb két kapufa. Etienne Le Roux lövése után Decker Attilának kell védenie, végül ötméterest kapnak az afrikaiak. Molyneux betalál, 10-3-ra módosul az eredmény. A csereként beállt Bedő Krisztián aztán leráz magáról három védőt, és be is talál! 11-3!

5. perc: Hosnyánszky Norbert lövi körülbelül a tizedik kapufánkat, a lepattanóra nem megyünk. Dél-Afrika időt kér.

4. perc: Lejár a dél-afrikai támadóidő, indulunk, de Dél-Afrika fegyelmezetten visszazár. Hárai megint svédcsavarral próbálkozik, kapufa.

3. perc: Magyar ötméteres jön, Jared Wingate-Pearse a vétkes. Vámos Márton belövi, 10-2.

2. perc: Gór-Nagy Miklóst kiállítják, emberhátrány, Pierre Le Roux fölé pattintja.

1. perc: Megint Erdélyié a ráúszás után. Hárainak most sem kellett fél perc a gólhoz. 9-1, svédcsavar! Nicholás Hock pedig válaszol, kapásból, átlövésből. 9-2

8. perc: Madaras úszik fel a félidő utolsó percében, a Varga testvérek passzolgatása után az idősebb, Dániel is meglövi első gólját. 9-1. Az első félidőben gördülékenyen és egyoldalúan zajlott a mérkőzés, természetesen simán vezetünk. Az emberelőnyös helyzeteket mondjuk ezen a szinten kritikán aluli hatékonysággal használjuk ki. Ha valamit, akkor ezt meg kell jegyezni.

7. perc: De Carvalhónak iszonyatos önbizalma van, lövése Deckernek nem okoz gondot.

6. perc: Erdélyi révén megint a kapufa az emberelőnyös magyar helyzet végállomása.

5. perc: Dél-afrikai időkérés, majd egy kicsit összevész a bíró a zsűritagokkal, hogy mi jön

4. perc: Madaras Norbertnek egy kicsit vérzik a szája, nem kéne. Molyneux kisvártatva ejtéssel próbálkozik, lejön a fáról. Varga Dénesnek van játékkedve, közelről a rövidbe, 8-1. Aztán Angyal Dániel labdát szerez.

3. perc: Varga Dénes játssza el Szivós korábbi figuráját. 7-1

2. perc: Magyar emberelőny. Eddig nem voltunk jók ebben a műfajban. Most sem.

1. perc: Erdélyi elhozza a labdát ráúszásnál. 14 másodperc kell Hárainak a gólszerzéshez. (6-1)

8. perc: Hosnyánszky Norbert és Szivós Márton kényszerítőzése után utóbbié az ötödik. (5-1) A dél-afrikai támadóidő lejár, Szivós viszont nem veszi észre, hogy a negyed 8 perce is. Egy perc szünet! Az első negyedben DÉl-Afrika összesen 3 lövéssel próbálkozott, de egyszer eredményes is volt.

7. perc: Decker kezét megint eléri egy lövés. Aztán Angyal lő kapufát. Hoppá, Molyneux-t nem vesszük komolyan, 4-1.

6. perc: Etienne Le Roux birkózik, alulmarad. Hosnyánszky némi passzolgatás után vállalja a negyediket (4-0).

5. perc: Hárai szerez labdát, hátrateszi, megindul, kapja Deckertől vissza, és belövi a másodikat, már 5 gólnál tart a vb-n. (2-0) De Carvalho aztán visszahúz egy meginduló magyart, a megítélt büntetőt Erdélyi váltja gólra (3-0)

4. perc: Mindkét alakulat mintha szabadulna a labdától támadásban

3. perc: Varga Dénes akcióból, elhajlásból! 1-0. Aztán Pierre Le Roux kínálja meg Deckert, ügyes volt.

2. perc: Decker Attila pihen a labdán és indít, a második támadás is kimarad, szintén emberelőnyben.

1. perc: Jön a ráúszás, Benedek bemutatja Varga Dénesnek egy hármas számot. Talán ennyi gólt kell majd lőnünk az első 8 percben? Kék sapkában játszunk, Varga Dénes indul és nyer is. Kihagyott magyar emberelőnnyel kezdünk.

11.08: A múlt: 15-1-re győztünk a kazahsztáni világkupán Dél-Afrika ellen tavaly. A végén nem figyeltünk akkor.

11.05: Decker Attila véd, Nagy Viktor pihenhet egyet. Decker friss nagybácsi, testvérének, Ádámnak órákkal ezelőtt megszületett Lilien nevű kislánya, Decker Lilien 3130 gramm és 51 centiméter volt hajnalban.

Panaszkodtak a magyar válogatott tagjai, hogy a Kazahsztán elleni mérkőzés második felében semmit sem láttak a szemükbe sütő nap miatt. A Dél-Afrika elleni mérkőzés ebből a szempontból szerencsés időpontban kezdődik – kazanyi idő szerint ebédidőben, szerintünk 11.10-kor –, így semmi nem állhat útjába egy újabb kiadós verésnek. Emlékezhetünk a hétfői, már-már szégyellni való diadalra, a vb-címvédő magyar férfivízilabda-válogatott már 11-0-ra is vezetett a harmadik negyedben, végül „megkegyelmezett” ellenfelének, és „csak” 14-5-re verte a világbajnokság csoportkörének nyitófordulójában.

Persze valami hasonló folytatásra számítunk a torna papíron második leggyengébb csapata, Dél-Afrika ellen – nála csak az a Japán rosszabb, amely ellen a vb előtt „csukott szemmel” játszva 18-11-re nyert a Benedek-csapat felkészülésként a közelmúltban.

No, de térjünk vissza Oroszországba és Kazanyba! Ha úgy vesszük – kissé erőltetetten –, csoportrangadót játszunk az ellen a Dél-Afrika ellen, amely a fekete kontinens jelenlegi legjobbja, és amely az első fordulóban szintén győzött (10-6), méghozzá Argentína ellen, és így már biztos lehet benne, hogy ott lesz a legjobb 8 között, felszabadultan játszhat.

Mindazonáltal nehezen lesz a mieinken számon kérhető majd a látványos vízilabdázás hiánya, ugyanis a fiúk már a jövő heti, jóval keményebb csatákra gyúrnak a konditeremben egész héten, Dél-Afrikára és a pénteki ellenfél Argentínára már bevallottan nem koncentrálnak – igaz is, kategorikusan kijelenthetjük, hogy a világ nyolcadik csodája volna, ha ebből a négyesből nem őrült simán és nem csoportelsőként menetelnénk a legjobb nyolc közé.

Ha egy-két dolgot mégis tudni kellene az ellenfélről – akár az első meccs alapján –, hát tessék:

Legyen most ennyi elég, minden más a mérkőzés percről percre frissülő tudósításában, tartsanak velünk, a találkozó magyar idő szerint 11.10-kor kezdődik!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.