Vízilabda: Argentína fuldoklott Magyarország ellen, 21–4

Keddi vb-negyeddöntője előtt utolsó mérkőzését játszotta a pólóválogatott.

2015. 07. 31. 7:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nehezen találta az első negyed elején a motivációt a magyar vízilabda-válogatott, az első gólt Argentína szerezte, ám ezzel úgy felbőszítették Szivós Mártonékat, hogy meg sem álltak hatig 8 perc alatt! (Ennél többet még nem lőttünk egy játékrészben a vb-n.) A csapat erejét és hangulatát, egységességét mutatja – sokkal többet nem is –, hogy a hat találaton hat különböző mezőnyjátékos osztozott, megszerezte első vb-gólját Madaras Norbert kétszeres világbajnok is. A két bekapott gól intő jel volt, ezek után a következő 24 percben kaptunk összesen ennyit.

A második játékrészre még visszatérve: az is Szivós-góllal kezdődött és folytatódott is, de legalább az emberelőnyös helyzetkihasználásunk 50 százalék fölött volt, amíg volt ennek tétje...

A harmadik játékrészre teljesen elfáradtak Emanuel Lopezék, megint 6-szor voltunk eredményesek, a negyedik játékrészben szintúgy, csakhogy gólt sem kaptunk, Varga Dénes volt a végén nagyon elemében, amit a 8 perc alatt „talált” négy gólja jól mutat. Erdélyi Balázst is dicsérjük meg, aki mindkét kísérletéből eredményes volt, Vámos Márton pedig nem kevesebb mint 4 lövésnél maradt hibátlan.

Hogy kivel játszunk, még nem dől el este az USA–Olaszország mérkőzésen, csak vasárnap, de sanszos, e két együttes közül kapunk majd ellenfelet. Van törleszteni valónk. Olaszország a Kemény-korszakra tett pontot, az amerikaiak a Világliga-szuperdöntőn bántak el velünk egy hónapja.

A mérkőzés eseményeit a kapitányi nyilatkozat után követhetik újra – percről percre.

Ennyire pörögtünk fel, 21 gólt lőttünk, nincs miről beszélni. Messze vagyunk attól, hogy tudjuk, kivel játszunk, nem tippelek, azzal befolyásolnám a játékosaimat. Saját magunkkal kell küzdenünk. Holnap a horvátokkal, holnapután a görögökkel gyakorlunk, az nehezebb lesz, mint ezek a mérkőzések voltak.

8. perc: Megalázó leúszás, Varga Dénesé a huszadik! (20–4). Még egyet tol megúszásból, Erdélyi viszi el előle az embert, 21–4. VÉGE

7. perc: Argentína elkészült az erejével, eldobják üresbe a labdát, lejár a támadóidő. Elöl Varga Dénes ejt, 19–4.

6. perc: Veich lő nagy kapufát távolról, Vámos Márton pontosabb, 18–4.

5. perc: Időt kér a foghíjas argentin tréner..., de Nagy Viktor ellen nem tud ő sem mit kitalálni.

4. perc: Madaras kicsit mintha nagyképűen engedett volna el egy rossz kéz oldali lövést... Malnerót teszi naggyá.

3. perc: Szivós lövése után Malnero úgy hárít, hogy a labda végiggurul a felső lécen.

2. perc: Vámos Márton nehéz technikai megoldása, elhajlásból a rövid felsőbe pattint. 17–4

1. perc: Varga Dénesé a ráúszás, egy szabaddobást túl közelről lövünk kapura, kár. Aztán Varga Dénes javít, 16–4.

8. perc: Benedek időt kér, többet is cserél, újra jön Vámos és Szivós. Kijönnek szorosra az argentinok, Vámos centerez, emberelőny. Szárad a labda, de cikázik is, Erdélyire nem marad ember, 15–4.

7. perc: Szorít az idő, Hosnyánszky Norbert messziről kell, hogy lőjön, gól, tíz közte! 14–4! Aztán egy magyar megúszást követően Bedő kap centerben labdát, hanyagul ejt, véd a kapus.

6. perc: Angyal Dániel Kásás Tamásra emlékeztető labdaszerzése!

5. perc: 9-ből 5... amatőr hiba, két méteres hibát vét Vámos, túl közel úszik az alapvonalhoz, jól látta az orosz játékvezető.

4. perc: 8-ból 5. emberelőnyünket értékesítjük (Andres Monutti már nem jöhet vissza), Vámos Márton eredményes, 12–4. Varga Dániel lóbál hosszasan, ezek után már nem szokás lőni, de ő ezt nem tudja, 13–4.

3. perc: Nagy Viktor véd egyet.

2. perc: Madaras puffant a blokkba. Indulnak, Demarchi játssza centerbe a csapat medvéjének, Emanuel Lopeznek, 10–4. Hárai Balázs dühödten ereszt meg erre válaszul egy csavart, 11–4, potyognak a gólok, szól az uszodában a Mennyország Tourist.

1. perc: Miénk a labda ráúszás után, ebben 2–1 ide. 27 másodperc után Varga Dénes simítja be, 10–3

8. perc: Bedő Krisztián centerben ötméterest harcol ki. Vámos lövi a jobb felsőbe, 9–2. Aztán Szivós kicsit felülmotiváltan szabálytalankodik, German Yanez pedig a távoli szabaddobást a nem figyelő magyarok közt bevágja, 9-3. Varga Dénes próbál még egyet csavarni 10 méterről. SZÜNET.

7. perc: Jön a hetedik magyar emberelőny, Benedek kihívja a fiúkat. Jó a figura, balszélről beindul Szivós, Varga Dénes adja be neki balról, 8–2, Szivósé a találat.

6. perc: Ilyen sem sűrűn van, lejár a támadóidőnk emberelőnyös támadás után... 6–3-ra romlik a fóros mutatónk.

5. perc: Szivós Márton betör, labdát kap, lövőcsel után pedig gólt szerez, 7–2. Az argentin támadás emberelőnyben folyhat, Nahuel Alfonso gyorsan magához hívja fiait, rossz passzok egymás után, rossz lövés is, Vámos mehet is a labdával.

4. perc: Ötödik magyar emberelőny, Angyal centerben kihagyja. Ebből Yanez úszik meg, majdnem be is talál.

3. perc: Megint a labdás Bedőre törnek hárman, ellene ítélnek. Caravantes 12 méterről próbálkozik, Nagy Viktornak azért nyúlnia kell érte.

2. perc: Bedőt lenyomják, jöhet Argentína, gyorsan aztán lőnek is egy kapufát.

1. perc: Erdélyi most odafigyel, miénk a ráúszás! Varga Dániel nem játssza meg betörő társát, inkább lő, Malnero véd.

8. perc: Lopezt kiállítják, elszórakozzuk az emberelőnyt. Kicsit mintha nem figyelne a csapat annyira, mint eddig... Yanez elszórja a labdát szintén, Benedek Tibor időt kér, ne a felúszással menjen az idő. 12 másodperc emberelőny a végén, 4 emberelőnyből 3-at belövünk, ebben javulás van. Hosnyánszky alakítja 6–2-re a negyed végeredményét.

7. perc: Bedő marad le Franco Demarchiról, 5–2.

6. perc: Corsi lő kapufát emberelőnyben, ő az egyetlen argentin balkezes. Elsősorban védekezőjátékos.

5. perc: Caravantes elől csaklizzák el a labdát a magyar védők, gyorsan felérünk, de Bedő Krisztiánt szabályosan választják el a labdától. Gond van az időmérő berendezéssel... Aztán Angyalnak még jut egy előnyös találat ebben a percben (5–1).

4. perc: Varga Dániel, Erdélyi, Madaras, neki is megvan az első gólja a tornán! 3–1. Aztán Erdélyi viszi végig a labdát az egész medencén, senki nem zavarja, ritka látvány, 4–1

3. perc: Veichnek kell kell lőni, fogytán az idő, mi viszont nem teketóriázunk, Varga Dániel passzából Hárai Balázs fordít, 2–1. A center 8. gólja a vb-n.

2. perc: Varga Dánielt kiállítják, lehet, hogy az emberhátrányos védekezést fogjuk gyakorolni. De gólt is kapunk belőle, félreértés adódik hátul, Emanuel Lopez talál be, 0–1. Aztán Szivós nagyon messziről egyenlít 1–1.

1. perc: Nahát, Argentínáé az első támadási lehetőség.

9.49: Diego Malnero Argentína kapusa, gyakorlásként párszor kiemelkedik térdig... Angel Di Mariára hasonlít, aki labdarúgó.

9.48: Nagy Viktor véd.

9.44: Mérkőzésünk után egy igen fontos találkozó jön Kazanyban, az Ausztráli-Szerbia mérkőzés, ami – hogy, hogy nem – a D csoport győzelmét dönti el. Nagy-nagy esély van rá, hogy a győztes jön hatodikán az elődöntőben Magyarországgal szemben, addig persze nekünk is el kéne jutni.

9.42: Fehér sapkában a mieink, kékben Argentína.

9.40: Benedek Tibor a mérkőzés előtt a válogatott honlapjának:

Argentína gyengébb, mint Dél-Afrika, de szerintem fogunk tudni úgy játszani pénteken, mint szerdán. Mindig vannak játékosok, akiknek nagyobb a motivációjuk valamilyen oknál fogva: vagy azért, mert fiatalabbak, vagy, mert az előző meccsen nem volt annyi sikerélményük. A következő meccsre is lesz ilyen játékos.

Kikre gondolhatott? Két mezőnyjátékosunknak nincs még gólja: a harmadik világbajnoki címéről álmodozó Madaras Norbertnek (1979-es születésű, kétszeres világbajnok), illetve a középhátvéd Gór-Nagy Miklósnak (1983-as, egyszeres vb-győztes).

14–5, 17–4 – ez volt a magyar férfivízilabda-válogatott első két csoportmeccsének végeredménye a kazanyi vb-n Kazahsztán, illetve Dél-Afrika ellen, ezzel pedig el is dőlt, amiben mindenki biztos volt: Benedek Tibor csoportelsőként már a legjobb 8 között van a tornán. Azért lett ez biztos matematikailag is, mert péntek délelőtti (magyar idő szerint reggeli) ellenfelünk, Argentína hétfőn és szerdán már leszerepelt a fent említett két gárda ellen – fordított sorrendben 10–6-ra és 15–7-re kapott ki áldozatainktól –, így akár megtörténhet, amire egy picit Kazahsztán ellen vágytunk: nem kapunk gólt.

Ha mégis ki kellene valakit emelni az ellenfél csapatából, az a tornán eddig hatszor is eredményes German Yanez, az argentinok egyetlen klasszikus „átlövője”, a spanyol pólóbajnokság középmezőnyéhez tartozó Mediterrani alkalmazottja. Rajta kívül mindössze Ramiro Veich (3), Tomás Bulgheroni (3) és a csapatkapitány Ivan Carabantes (1) neve mellett áll gól a jegyzőkönyvekben, ráadásul German Yanez arra kényszerült, hogy az eddigi mérkőzéseket végigjátssza, sajnos ennyit tud ez az argentin válogatott. (Összehasonlításként: az eddigi összidő 64 perc, a legtöbbet játszó magyar mezőnyjátékos a 43 percet meccselő Vámos Márton volt.) Az a „szégyen” azért nem fordul elő náluk, mint a dél-afrikaiaknál, hogy nincs balkezes játékosuk, Esteban Corsira azonban túl büszkék nem lehetnek, ráadásul a „rossz kéz oldal” helyett centerhalfként alkalmazzák, jobbról tehát nem is lesznek túlzottak hatékonyak...

A Tippmix is felkészült: lehet rá fogadni, hogy 15 gólnál többel vagy kevesebbel győzedelmeskedünk, előbbit tartja a fogadóiroda valószínűbbnek – 1,7, illetve 1,9 a két szorzó.

Egy-két szó csak a magyar válogatottról: mindenki egészséges, a csütörtöki pihenőnapon sokáig alhattak a fiúk, délután pedig konditermezés volt, majd felváltva egykapus edzés és sprint úszóedző gyakorlatok – a válogatott honlapjának beszámolója szerint az emberelőnyös-emberhátrányos helyzetek gyakorlásán volt a hangsúly, az argentinok ellen közvetlenül egy percig nem készültünk, de ez egyáltalán nem lehet baj.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.