Gyárfás szerint „értelmetlen” a hadakozás

Hosszú Katinka és Kiss László közt kipattant szópárbaj helyett nyugalomban kéne az olimpiára készülni.

MTI
2016. 01. 05. 12:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ennek elősegítésére a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke – amint azt az MTI megkeresésére kedden közölte – mind a maga, mind a szövetség részéről mindent elkövet.

„Határozott véleményem, hogy a megoldást meg lehet találni, ha valamennyi érdekelt ennek szellemében jár el. Értelmetlen és semmilyen szempontból nem előrevivő, ha odavissza repkednek az állítások és viszonválaszok” – szögezte le kedden Gyárfás Tamás. Hozzátette, hogy egyetért Hosszú Katinka decemberi véleményével, mely szerint a párbeszéd a megoldás. „Mind Kiss László szövetségi kapitány, mind Hargitay András utánpótlás-kapitány és a MÚSZ valamennyi munkatársa hasonlóképpen gondolkodik” – mondta a sportági szövetség első embere.

A Gyárfás említette legjobbak névsorát jövő csütörtökön, a Nemzeti Színházban sorra kerülő M4 Sport – Év sportolója gálán hirdetik ki. Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke a keddi sajtótájékoztatón jelentette be az egyes kategóriák legjobb három jelöltjét. A férfiaknál a vívó Imre Géza és az autóversenyző Michelisz Norbert, míg a nőknél a kajakos Kárász Anna, illetve a síelő Miklós Edit került még az első háromba. A gálán két életműdíjat is átadnak, az egyiket a Magyar Labdarúgó Szövetség, a másikat pedig az MSÚSZ. Utóbbi nyertesét be is jelentették, minden idők egyik legeredményesebb edzője, a kolozsvári születésű Károlyi Béla lesz a kitüntetett.

A MÚSZ elnöke nyomatékosította, azért szokatlan és különös a kialakult szópárbaj, mert a magyar úszósport eredményei világszínvonalúak, amit nem pusztán a kazanyi világbajnokság három aranya, három ezüstje, négy bronza és a netanyai Eb pazar éremtermése, a tizenegy arany, három ezüst, egy bronz igazol. „Hanem az a hamarosan megjelenő hír is, mely szerint az esztendő legjobbjainak névsorában a női úszók között Hosszú Katinka, a férfiak között pedig Cseh László szerepel az úszók legjobbjaként, azaz két magyar került a kontinens trónjára.”

A világszövetség, a FINA pedig január 31-én a Budapesten zajló ünnepi gáláján jelenti be hivatalosan, hogy kik érdemelték ki az év legjobbjai címeket – fűzte hozzá. „Bár a FINA-vezetők által már ismert eredményt nem szabad közzétenni, annyit elmondhatok, ott sem lesz okunk a szégyenkezésre” – közölte Gyárfás Tamás.

Hosszú Katinka december 22-e után ismét sajtótájékoztatót fog tartani január 6-án. Valószínűleg a kialakult helyzetre reagálva döntött így.

Gyárfás reagálását megelőzően a világ- és Európa-bajnok Hosszú Katinka december 22-i sajtótájékoztatóján több kérdésben is bírálta a szövetséget, hiányolva a megfelelő szakmai háttér biztosítását, leszögezve ugyanakkor, hogy észrevételeit nem a MÚSZ elleni támadásnak szánja.

Kiss László szövetségi kapitány ugyanakkor hétfőn arról panaszkodott, hogy nem tud egyeztetni Hosszú Katinkával sem az úszó kéréseit illetően, sem például a következő időszakban esedékes edzőtáborozásokról, mert hetek óta hiába keresi telefonon, képtelen a versenyzőt elérni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.