A nagy Katinka-ügyi szájbarágó

Az újabb uszodai botrányban egyre többen kérnek szót, nem veszíthetjük el a fonalat!

2016. 11. 17. 7:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egymást érik az impulzusok a Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok úszó által kedden kirobbantott botrányban. Úgy tűnik, a fejleményektől függetlenül már mindenki lándzsát tört a szabadságharcot kirobbantó Iron Lady vagy a Katinka rendszeres kitöréseit alázattal viselő, minden kívánságát leső Magyar Úszószövetség (MÚSZ) mellett. Kár, mert nemcsak hogy ismerjük a sportoló nyílt levelét, a szövetség által adott válaszközleményt és Gyárfás Tamás szövetségi elnök részletes, személyes magyarázatát, de kikérdeztük Hargitay András szövetségi kapitányt, és megszólalt két, az ügyben konkrétan érintett, nem mellékesen olimpiai érmes úszónk, valamint a legjobb formában lévő férfi versenyző menedzserirodája is. Úgyhogy most megkíséreljük töviről hegyire elmagyarázni, hogy mi történik – illetve mi a helyzet 2016. november 17-e reggelén.

Lemond-e Gyárfás Tamás?
Nem.

Miért kellene lemondania?
Mert a világ legjobb úszónője azt követeli.

Mire föl?
Hosszú Katinka szerint Gyárfás Tamás az úszósport legkártékonyabb embere.

Miben érhető ez tetten?
Katinka levele alapján igen sok mindenben. Gyárfás már az első világbajnoki aranya előtt egy évvel, 2008-ban azt tanácsolta neki, hogy hagyjon fel az úszással; a hazai uszodai körülmények nemzetközileg nem versenyképesek, a sportolóktól mégis elvárják az eredményeket, amelyekkel aztán a szövetség kérkedik; a Komjádi uszoda felújítása miatt az ott edzők felkészülése kárt szenved; a sportolók meg vannak félemlítve, nem merik hallatni a hangjukat, csak ő, aki végre független a szövetségtől...

De mégis kinek a nevében beszél Katinka?
A sajátján kívül Gyurta Dániel és Kapás Boglárka nevében biztosan.

Miért pont ők szólaltak meg?
Ami biztos, hogy elszenvedői voltak a Komjádi uszoda hónapok óta tapasztalható, áldatlan állapotainak, az idén ott edzettek. Ami még lehetséges magyarázat, hogy olimpiai érmesként ők „tehetik meg”, hogy beszélnek.

Az események időrendbe szedve

– Hosszú Katinka: Gyárfás Tamás mondjon le!
– „Amikor Hosszú Katinka még a fasorban sem volt
Gyurta Dániel kiáll Hosszú Katinka mellett
– Gyárfás Tamás jelezte, nem mond le
Kapás Boglárka is egyetért társaival
Hargitay: Ez egy beteg helyzet
Újabb úszók csatlakoztak Hosszúhoz és Gyurtához

De Hargitay András nem azt mondta, hogy Gyurta szerda délután felhívta őt, miszerint mégsem osztja Katinka álláspontját?
Ezt csak Hargitay András adta Gyurta szájába, mire az úszó este másodszor is írt közösségi oldalán, hogy ő bizony egyetért az Iron Lady meglátásaival. Ez ráadásul rövid időn belül már a második presztízsvesztesége az úszókapitánynak a Gyurta családdal szemben, ugyanis a másfél hete véget érő rövid pályás országos bajnokság után bejelentette, a decemberben esedékes rövid pályás vb-n számütközése miatt nem engedi indulni Dániel öccsét, Gyurta Gergelyt 400 méter vegyesen, csak 1500 m gyorson; végül – a Gyurta család nyomására – következetesnek kellett lennie a szabályokhoz, és a mindkét számban indulási jogot szerző Gyurta Gergelyt be kellett tennie a csapatba 400 vegyesen és 1500 gyorson is.

Lehetnek még „forradalmárok”?
Szerda este az év legjobb rövid pályás férfi úszója, Bernek Péter menedzserirodája is jelentkezett: a Strongaa szerint „a MÚSZ és a versenyzők szakmai-emberi kapcsolatában [ ] fedi a valóságot, hogy a szövetség nem tekint egyenrangú partnerként a versenyzőkre. [ ] Amikor a 2015 decemberében bejelentett, 2016-ra vonatkozó támogatást, amelynek célja a zavartalan riói felkészülés biztosítása lett volna, visszatartották (és tartják a mai napig), egyoldalú, a sportolót kiszolgáltatottá tévő szerződést akarnak aláíratni vele”. Említésük szerint a meg nem nevezett versenyző „a támogatást a mai napig nem kapta meg, a szövetség pedig semmilyen megkeresésre [ ] nem reagál, az üggyel nem foglalkozik”.

De mit szól Gyárfás Katinkáék vádjaira?
Először pár órával az úszónő botrányt kirobbantó Facebook-posztja után kiadott a szövetség vezérkarával közösen egy nyilatkozatot, amelyben elismerték Katinka sportolói nagyságát, de nem mentek el szó nélkül az emberi dolgok mellett: az Iron Lady Kiss László után az új szövetségi kapitánnyal, Hargitay Andrással sem áll szóba, sőt a szövetséggel tavaly október óta egyáltalán nem kommunikál; fél éve beszerezték a kedvéért az igényelt videóelemző rendszert, mégsem használta egy alkalommal sem; felidézték a teátrális januári szerződéstépést, amelyet máig megalázó emlékként őriznek; Hosszú Katinkán kívül valamennyi sportoló ingyen szerepelt volna a 2017-es budapesti vizes vb reklámfilmjében, ami különösen furcsa azok után, hogy az úszószövetség már azelőtt saját költségen utaztatta Hosszú Katinkát a világkupaversenyekre, hogy az Iron Lady igazán rajta lett volna a nemzetközi úszótérképen; ahogy egyre sikeresebb lett Hosszú Katinka, úgy hidegült el a sportági vezetőkkel szemben; válaszra sem méltatják, hogy Katinka edző-férjét a szövetség – épp Shane Tusup egyedülálló tapasztalatai miatt – bevonná a munkába. Gyárfás ugyanakkor tagadta azt is, hogy valaha bárkit is visszavonulásra ösztönzött. A témára feláldozta a MÚSZ szerdai rendezvényét is, amelynek eredeti témája az lett volna, hogy kihirdessék a rövid pályás vb keretét. Ezen felajánlott 15 millió forint felkészülési keretösszeget az úszónőnek.

A Komjádi uszodával kapcsolatos kritikára mit reagál a szövetség?
Hargitay részletesen beszélt arról, hogy már tavasz óta átköltözhettek volna a Komjádiban készülő válogatott úszók, de többen a bezárásig nem éltek a lehetőséggel, így sajnálatos, de érthető, hogy most, amikor a Tüske uszoda pályabeosztásai elkészültek, többen attól félnek, hogy uszoda nélkül maradnak.

Most, hogy a vb előtti felújítás miatt bezár a „Komi”, hol edz Katinka, Dani és Bogi?
Katinka a Margitszigeten, Dani a Tüskében, Bogi pedig jelenleg háromhetes hódmezővásárhelyi edzőtáborban van, vélhetőleg utána csatlakozik újpesti klubtársához a Tüskében, ahol az Újpestnek egyébként a pályabeosztás szerint van is helye. Fontos megjegyezni, hogy Hargitay jelzése alapján Hosszú Katinka bárhol szeretne edzeni a világon, azt a MÚSZ biztosítja neki.

A Dagályban mikortól teheti meg?
Január 15-től. Külön masszőr is várja a szövetség biztosításával.

Volt bármi közvetlen előzménye Hosszú Katinka mostani kirohanásának?
Erre utaló jelek vannak Katinka levelében is, hiszen állítása szerint a MÚSZ nem tett semmit a tavaly karácsonyi beszéd és az év eleji szerződéstépés óta, illetve nem olvasott az Iron Aquatics úszóklub megalapításából sem, aminek köszönhetően Hosszú Katinka felkészülése már független a MÚSZ-tól. A sportoló azt sem tudta megemészteni, hogy bár a november eleji rövid pályás országos bajnokságon volt esélye minden egyéni számot megnyerni, ezt az utolsó napon megakadályozta az a tény, hogy az 50 m gyors előfutamában rossz rajt miatt kizárták.

Kinek jó ez az egész?
Ezt nehéz megmondani. Ha igaz, amit Hosszú Katinka mond, hogy uram-bátyám viszonyok uralkodnak a szövetségben, és semmi figyelem nem irányul arra, hogy megfelelően versenyképes sporttudományos apparátus álljon az úszók rendelkezésére, akkor talán a leendő úszóknak, Gyárfás Tamás ugyanis most 2021-ig elnök. Ha az Iron Lady egyéb, a közvélemény által nem ismert okból hadakozik a közvéleménnyel – például mert a Komjádiból kiszoruló Iron Aquaticsnak egyelőre nincs uszodája, vagy mert nem megy eléggé jól a bolt –, akkor Katinka valóban újonnan alapított klubja életéért harcol.

Katinka reagált az ügyben a poszt óta?
Nem. Pedig érdekes lenne az álláspontja az ügyben, hogy igényt tart-e a 15 millió forintos keretre, miért nem használja az igényelt videorendszert; vannak-e konkrét szakmai meglátásaik, amelyeket megosztanának a MÚSZ-szal; illetve mi a feltétele annak, hogy a vb-promóciós filmben szerepeljen? A MÚSZ igyekszik ezen kérdések felé terelni a közvéleményt.

Mi lesz a vége?
Hargitay András szerint például az biztos nem, hogy Hosszú Katinka Amerikába megy, a szabályok szerint nem is tudna rajthoz állni, és ott ő egyértelműen kisebb megbecsülésnek örvend, mint idehaza.

Az előfordulhat, hogy a MÚSZ – Hosszú Katinka rajtengedélyének birtokosa – egyszer csak megtagadja az Iron Lady versenyzését?
Nem, és erre Hargitay András a szavát adta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.