És akkor elsült Vámos balja…

Újra ott van a világ közvetlen élmezőnyében a magyar póló, 2013 után ismét mindkét válogatottunk bejutott a világbajnoki elődöntőbe. Tegnap a férfiak követték a nőket az Ausztrália elleni kínkeserves 10-9-cel. A győztes gólt négy másodperccel a vége előtt Vámos Márton lőtte szabaddobásból.

Ch. Gáll András (Kvangdzsu)
2019. 07. 24. 7:18
VÁMOS Márton
A Ferencváros lövője négy másodperccel a vége előtt dobta a győztes gólt Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közhely, de ettől még igaz: manapság már nem csak Magyarországra, a volt Jugoszlávia tagállamaira és egy-két mediterrán országra szorítkozik a nemzetközi vízilabda. Kiegyenlítődött a mezőny, ahogy az tegnap Kvangdzsuban, a vizes világbajnokságon is kiderült a férfiak negyeddöntőiben. Spanyolország 12-9-re legyőzte az olimpiai bajnok Szerbiát (amely fiatal, 25 éves átlagéletkorú csapattal érkezett), Horvátország utolsó erőtartalékait mozgósítva verte 10-8-ra Németországot – és mi is majdnem kikaptunk Ausztráliától. De szerencsére győztünk 10-9-re, egy sokáig emlékezetes meccsen.

A nyolcaddöntőben Montenegrót búcsúztató Ausztrália még a vártnál is keményebb diónak bizonyult. A magyar ob I-ben edződött klasszisokat (Younger, Kayes, Roach) felvonultató déliek a mi kottánkból játszottak. Az egyik „tuti” megoldásuk az volt, hogy beívelték a fához a labdát, és az említett érkező pólósok egyike két méterről – vagy még közelebbről, ami persze szabálytalan, le kellett volna fújni – behúzta.

Két góllal vezettek Youngerék, majd a törött ujjal beálló szédítő bombával 7-7-re egyenlített, aztán Sedlmayer és Zalánki is betalált, és 9-7-nél hátradőlhettünk. Korai volt. Ausztrália kiegyenlített, sőt hét másodperccel a befejezés előtt Kayes tiszta helyzetbe került. Hogy szabályosan szereltük-e vagy sem, már sohasem derül ki, az orosz bíró mindenesetre nem fújt. Märcz Tamás kapitány időt kért, és a szabaddobást négy másodperccel a vége előtt kilenc méterről bebombázta. Nyertünk 10-9-re, jöhet a görögöket 7-6-ra legyőző Olaszország a holnapi elődöntőben, magyar idő szerint 11.30-kor.

A Ferencváros lövője négy másodperccel a vége előtt dobta a győztes gólt
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Märcz szerint nem becsültük le az ausztrálokat, tudtuk, nagyon kellemetlen, brusztolós csapatot alkotnak. A hősként beugró csapatkapitány, Varga Dénes így értékelt: – A meccs előtt abban maradtunk, hogy bármire használhat engem a kapitány, de kiderült, hogy valamennyire tudok lőni is. Készülök az elődöntőre. A győztes gól szerzője, Vámos Márton is nyilatkozott: – Négy másodperc volt hátra, mindenképpen lőnöm kellett, nagyon örülök, hogy gól lett belőle. Nem jól, de nagy szívvel játszottunk, és Viktor ritka nagy védéseivel meg tudtuk fordítani a meccset. Dumi (Varga Dénes) beszállása rengeteget jelentett.

Férfivízilabda-negyeddöntő: Magyarország–Ausztrália 10-9 (3-3, 1-2, 4-2, 2-2). Góldobóink: Vámos és Zalánki 3-3, Varga, Manhercz, Sedlma­yer és Jansik Sz. 1-1.

Elmaradt a bravúr

A tegnapi nap sem telt el botrány nélkül, és ismét a „kokszos” Szun Jang körül csapkodtak a villámok. A férfi 200 méter gyors döntőjét a litván Danas Rapsys megnyerte, de diszkvalifikálták, mert bemozdult a rajtkövön. Így megint Szun járt jól, a 400 után a 200-at is behúzta, Kozma Dominik utolsó, azaz mégiscsak hetedik lett. Az eredményhirdetésnél a bronzérmes brit Scott Duncan nem fogott kezet Szunnal, sőt a közös fotózás előtt egyszerűen elsétált a dobogótól, és mosolyogva integetett az őt elemi erővel ünneplő közönségnek. Szunnak még van hátra egy-két száma…

– Elizgultam a döntőt, még ekkora rutinnal is ronthat az ember – mondta Kozma. – Volt egy felépített tervem, de elkapkodtam. Ez lett a vége.

Késely Ajnának sem jött össze igazán az 1500 méter döntője, pedig Katie Ledecky visszalépése után – megbetegedett a gyorsúszás nagyasszonya – azt hittük, éremesélyessé lépett elő. Hatodiknak ért célba a 17 éves lány, ideje hat másodperccel gyengébb, mint az előfutamban volt. – Nem tudtam megvalósítani a Gyuri bácsival (Turi György edzővel) megbeszélt taktikát. Fura módon megzavart Ledecky távolléte – mondta.

A 200 pillangó középfutamában káprázatos, 1:52.96-os idővel utcahosszal győzött, ezzel Pekingig visszamenőleg minden nagy versenyt megnyert volna. a bolgár Ivanovval holtversenyben a nyolcadik időt (1:56.25) teljesítette, ma reggel szétúszás dönt közöttük.

Úszás, világbajnoki eredmények. 200 m férfi gyors: Szun Jang (kínai) 1:44.93 perc, …7. Kozma Dominik 1:45.90 p, 1500 m női gyors: Simona Quadarella (olasz) 15:40.89 perc, ...6. Késely Ajna 16:01.35 p, 100 m női hát: Kylie Masse (kanadai) 58.60 mp, 100 m férfi hát: Hszu Csie-ju (kínai) 52.42 mp, 100 m női mell: Julija Jefimova (orosz) 1:15.49 perc.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.