időjárás -3°C Abigél , Alex 2023. február 9.
logo

Újabb csapás a Formula–1-re

Fábik Tibor
2020.04.14. 10:45

Emmanuel Macron francia elnök bejelentése, miszerint az országban július közepéig biztosan nem tartanak tömegrendezvényeket, azt jelenti, hogy a június 26-28-ra tervezett Formula–1-es Francia Nagydíjat legfeljebb zárt kapuk mögött rendezhetnék meg. Ám annak nagyobb a valószínűsége, hogy ezt a futamot is elhalasztják. Max Mosley, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) korábbi elnöke szerint az egész szezont törölni kellene.

Ahhoz, hogy a Formula–1-ben idén is világbajnokot avathassanak, legalább nyolc nagydíjat kellene lebonyolítani, és a rekordszámúra tervezett, eredetileg huszonkét versenyből álló sorozatból sorra esnek ki a helyszínek. Az első kilenc futamot már törölték vagy elhalasztották, és Emmanuel Macron bejelentése után a tizediknek is erősen rezeg a léc. A francia elnök közölte, hogy a koronavírus-járvány megfékezése érdekében március 17-én életbe lépett kijárási korlátozások május 11-ig biztosan érvényben lesznek, továbbá július közepéig nem lehet nagy tömegeket vonzó eseményeket rendezni az országban. A Francia Nagydíjra tavaly 135 ezren látogattak ki, idén viszont így június 26-28. között csak a nézők kizárása miatt lehetne lebonyolítani a versenyt Le Castellet-ben.

Ez minden rendezőnek hatalmas érvágás, hiszen jelentős jogdíjat kell kifizetniük a jogtulajdonos Liberty Mediának, a jegybevételektől pedig elesnek. A kialakult helyzetben persze lehet alkudozni, de célszerűbb a halasztás mellett állást foglalni, és a versenyt akkor megrendezni, amikor majd helyre áll a rend. Ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy valóban sikerül is új időpontot találni a versenynaptárban.

A Francia Nagydíj után a követő futam a naptárban az Osztrák Nagydíj (július 3-5), és múlt szombaton az osztrák sportminiszter az mondta, hogy reményei szerint sor kerülhet a spielbergi versenyre. Azt a viadalt a Brit Nagydíj (július 17-19.) követné, utána pedig a Magyar Nagydíjra (július 31-augusztus 2.) látogatna a Formula–1 mezőnye.

Jean Todt, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke abban bízik, hogy júliusban vagy legkésőbb augusztusban elkezdődhet a világbajnokság, a szezont kitolnák decemberig, és havonta két-három versenyt nézők előtt rendezhetnek meg.

Max Mosley, a FIA korábbi elnöke szerint azonban jobb volna, ha törölnék az egész idényt.

– Ez véget vetne a bizonytalanságnak, a csapatok és a versenyszervezők is tervezhetnének és felkészülhetnének a jövőre. Jelenleg nem tudnak cselekedni és közben temérdek pénzt veszítenek – fogalmazott a már 80 éves Mosley, aki 1993 és 2009 között irányította a FIA-t. – A csapatok rengeteget kockáztatnak a várakozással anélkül, hogy tudnák, biztosan kapnak valamit cserébe. Semmi garancia nincs arra, hogy a versenyek júliusban újraindulnak, ez egyre kevésbé tűnik valószínűnek, ezért jobb lenne megragadni a lehetőséget a Formula–1 átszervezéséhez, és sokkal szilárdabb pénzügyi alapokat teremteni – tette hozzá Max Mosley.

Koronavírus a világban

Japán tudósok: Két év alatti gyermekek ne hordjanak maszkot!

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.