A vendégek, a pincérek lemenekültek a pincébe és bezárkóztak

Autóban ült és edzésre tartott Szántó Tamás, a Rapid Wien magyar labdarúgója, amikor telefonon utolértük ma reggel. A közelben, a szomszédos kerületben lakik Bécsben, amelyet tegnap este halálos áldozatokat szedő terrortámadás ért. Szántó otthon volt, amikor a merénylet történt, de ijesztőnek festette le a bécsi hangulatot.

2020. 11. 03. 10:16
SOCCER - BL, Rapid vs A.Wien
VIENNA,AUSTRIA,23.APR.17 - SOCCER - tipico Bundesliga, SK Rapid Wien vs FK Austria Wien. Image shows Tamas Szanto (Rapid). Keywords: Wien Energie. Photo: GEPA pictures/ Philipp Brem
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább négy ártatlan áldozata és tucatnyi sebesültje van a hétfő esti terrortámadásnak Ausztria fővárosában, Bécsben. Az osztrák belügyminiszter kedd reggeli tájékoztatása szerint legalább egy támadóról tudnak, akit lelőtték a hatóságok. Jelenleg is aktívan keresik a lehetséges társait, és Bécsben a legmagasabb szintű készültség van érvényben, a belvárost lezárták.

Ennek ellenére az élet megy tovább az osztrák fővárosban, a Rapid Wien magyar labdarúgója is edzésre tartott, amikor ma reggel telefonon kerestük. – Autóban ülök, de nagy különbséget nem látok az utakon – árulta el érdeklődésünkre Szántó Tamás. – Kicsit talán kisebb a forgalom, mint egy átlagos kedd reggel, de nem látványos a különbség. Ha nem tudnám, hogy mi történt, ez alapján észre sem venném, mi folyik itt.

Szántó Tamás a Rapid Wien mezében Fotó: Rapid Wien

Szántó a bécsi terrorcselekmény helyszínének közelében, a szomszédos második kerületben lakik, de ő is csak a hírekből értesült arról, hogy merénylet volt a belvárosban. – Nálunk semmit nem lehetett hallani vagy érzékelni a lövésekből – tudtuk meg a 24 éves labdarúgótól. – Ha nem nézem este a telefonomat, talán nem is értesülök róla. Családtagok és ismerősök egyből írtak, aggódtak értem, hogy nem vagyok-e bent a városban. Hétfő este, úgy, hogy másnap reggel edzés van, nem nagyon szoktam kimozdulni, szerencsém volt.

Mert egyébként ha máskor történik a merénylet, könnyen ő is ott lehetett volna, hiszen központi részen csaptak le a terroristák, ahol Szántó is meg szokott fordulni. – A Szent István-székesegyház Bécs egyik jelképe, amit egy sétálóutca köt össze a Schwedenplatz-cal, ahol lövöldöztek. Itt nagyon sok étterem, kávézó és bolt található, én is sokszor jártam arra. Amikor olvastam a híreket, beleborzongtam, hogy szerencse, hogy nem ott voltam. Amikor Párizsban történik hasonló, az olyan távolinak tűnik, nem érezzük át, de amikor itt van a közvetlen közeledben, a saját városodban, az nagyon ijesztő.

A belügyminiszter kérte, hogy mindenki maradjon otthon és zárja be az ajtót. Nem jó érzés ilyeneket olvasni.

A Rapid Wien csütörtökön az Európa-liga csoportkörében az ír Dundalkot fogadja hazai pályán, ezért nem maradt el a mai edzés. Én is gondolkodtam rajta, hogy vajon mi lesz a meccsek és az edzések sorsa, de egyelőre nem tudni semmit – mesélte Szántó. – Most kaptam egy e-mailt, amit a klub összes dolgozójának kiküldtek. Délelőtt lesz egy biztonsági megbeszélés a hatóságokkal, de szerintem még ők sem tudják, pontosan mi történt, és ez a legrosszabb.

Az biztos, hogy edzés után ma én is egyből hazamegyek

– mondta a magyar labdarúgó. Szántó tíz évvel ezelőtt került a Rapidhoz, sok ismerőse van Bécsben, és eljutottak hozzá beszámolók a merényletről. – A játékostársak közül senki sem volt a közelben, mert a járvány miatt amúgy is kerülnünk kell a tömeget, de másodkézből hallottam személyes történeteket, volt ismerős ismerőse, aki ott volt a sűrűjében – fogalmazott Szántó. – Tegnap volt az utolsó nap, amikor nyitva tarthattak az éttermek, és jó idő volt, úgyhogy sokan voltak a belvárosban. Azt hallottam, hogy amikor eldördültek a lövések, a vendégek, a pincérek, az éttermi dolgozók lemenekültek a pincehelyiségekbe, bezárkóztak, és ott várakoztak. Lehetett látni videókat is, ahogy a rendőrök vonulnak az éttermekben, ahol az asztalok alá bújtak az emberek.

Olyan jelenetek voltak, amiket akciófilmekben látni. Ijesztő most itt lenni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.