Hét magyar versenyző küzd hétfőtől a Mesterek Tornáján

Az esztendő második hetében, hétfőtől szerdáig a cselgáncsozók már pontokat gyűjthetnek az olimpiai kvalifikációs sorozatban, legalábbis azok, akik a világranglistán ott vannak súlycsoportjukban az első harminchat között, mert a dohai Mesterek Tornáján csak ők indulhatnak. Válogatottunkból a regnáló Európa-bajnok Karakas Hedvig, valamint Csernoviczki Éva sérülés miatt kiesett, de így is hét versenyzőnkért szoríthatunk.

Forrás: Judoinfo.hu2021. 01. 10. 17:05
Budapest, 2020. október 24. Özbas Szofi (fehér) gyõz a kanadai Catherine Beauchemin-Pinard ellen a budapesti cselgáncs Grand Slam-verseny 63 kilogrammos súlycsoportjának bronzmérkõzésén a Papp László Budapest Sportarénában 2020. október 24-én. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőtől szerdáig a katari fővárosban, Dohában rendezik meg a Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) meghívásos versenyét, a World Judo Masterst, vagyis a Mesterek Tornáját. A viadal különlegessége, hogy az itt megszerzett pontokat – amolyan bónuszként – hatodik pontszámként mindenki felírhatja a neve mellé az olimpiai kvalifikációs eredményeket rögzítő ranglistára. (Két évet nézve hat-hat eredményt néznek, de az előző évieket csak ötven százalékkal számolják el.) A verseny egyébként pénzdíjas, az aranyérem hatezer, az ezüst négyezer, a bronz kétezer dollárt ér, a torna legjobb férfi és női versenyzője pedig még külön kap kétezret.

Az olimpiai kvalifikációban Dohában már a részvételért jár kétszáz pont, a bronzéremért kilencszáz, a győzelemért pedig ezernyolcszázat lehet kapni, csaknem háromszor annyit, mint az Európa-bajnoki aranyéremért, az 700 pontot ér. A Judoinfo.hu szakportál beszámolója szerint a tornára egy héttel a rajt előtt hetven ország 402 dzsúdósának nevezését regisztrálták, ami jóval kevesebb, mint a maximális 532 fős létszám. Az egyik magyarázat, hogy néhány ország – így például Kína – a jelenlegi járványhelyzetben nem vállalta az utazás kockázatát, az olimpiai házigazda Japán pedig (amely egymagában harminckilenc dzsúdóst indíthatott volna) kilenc főt nevezett, a másik pedig az, hogy a Mesterek Tornájára nem hívnak tartalékokat, vagyis ha a legjobbak közül valaki lemondja az indulást, más nem lép a helyére.

A világranglistás helyezések alapján kilenc magyar versenyző indulhatna, de a 2020-as Európa-bajnok Karakas Hedvig (57 kg, BHSE) és az olimpiai bronzérmes Csernoviczki Éva (48 kg, Ippon Judo Tatabánya) sem bevethető. Toncs Péter, a női válogatott szövetségi kapitánya az M4 Sport Sporthíradójában elmondta: a keresztszalag-szakadás miatt egy hónappal ezelőtt megműtött Csernoviczkire hosszabb kihagyás vár, a részleges bokaszalag-szakadást szenvedő Karakas pedig már edz, de még nem végez teljes értékű munkát. Lényeges, hogy mindkét versenyzőnk jól áll a kvalifikációban, az olimpiai kvótájuk nincs veszélyben.

Dohában három női indulónk lesz: Pupp Réka (52 kg, Atomerőmű SE), Özbas Szofi (63 kg, Békés Megyei Kano JSE) és Szigetvári Mercédesz (+78 kg, Mogyi-Bajai JC). Toncs Péter szerint hármójuk közül a 19 éves, kvótás helyen álló Özbas Szofinak a legjobbak az esélyei. Pupp Réka éppen csak kvótás helyen áll, szorongatják a riválisai, Szigetvári pedig szeretne kijutó helyre előrelépni – számukra különösen fontos lenne a jó szereplés.

Özbas Szofi októberben bronzérme lett a budapesti Grand Slam-versenyen
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A férfiaknál Ungvári Attila (81 kg, Ceglédi VSE), Tóth Krisztián (90 kg, MTK Budapest), Cirjenics Miklós (100 kg, Atomerőmű SE) és Sipőcz Richárd (+100 kg, Széchenyi Egyetem SE) képviseli a színeinket. Közülük jelen állás szerint Tóth és Cirjenics utazhatna Tokióba, Ungvári nem sokkal van lemaradva a kvótás helyektől – korábban ő is állt itt –, és a 19 éves Sipőcz is bizakodhat.

A versenyzőkre szigorú koronavírus-protokoll várt: minden résztvevő két negatív teszttel érkezhetett meg Katarba, a helyszínen egy újabb teszt eredményétől függött, hogy bekerülhetett-e a „Masters-buborékba”, majd a saját versenye előtt minden sportoló átesik még egy tesztelésen.

A Mesterek Tornája hétfői nyitónapján válogatottunkból csak Pupp Réka lép szőnyegre – a 16 közé jutásért egy marokkói versenyzővel kezd –, kedden Ungvári Attila és Özbas Szofi, szerdán Tóth Krisztián, Cirjenics Miklós, Sipőcz Richárd és Szigetvári Mercédesz következik. Mind a hét dzsúdósunkat besorsolták, az első akadályt már vették a verseny előtt – manapság ez sem kevés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.