Egy cselgáncsozónőnk a férfiaknak is szerzett olimpiai kvótát

A hét elején a cselgáncsozók dohai Mesterek Tornáján válogatottunkból Pupp Réka szerepelt a legjobban, az Atomerőmű 24 éves dzsúdósa az 52 kg-ban elért ötödik helyével jelentősen megerősítette az olimpiai kvótás pozícióját. S a sportági kvalifikáció sajátossága, hogy ezzel a férfi 81 kg-ban Ungvári Attilát is közelebb segítette a tokiói ötkarikás játékokhoz.

2021. 01. 15. 7:18
Pupp Réka
Pupp Réka hamar befejezte a szereplését Bakuban Fotó: MTI/Marjai János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az évben elsőként a cselgáncsozók számára nyílt lehetőség, hogy az olimpiai kvalifikációs sorozatukban közelebb kerüljenek Tokióhoz, s a dohai Mesterek Tornájára a világranglista alapján a súlycsoportok legjobb 36 versenyzőjét hívták meg. Kilenc magyar indulhatott volna, de az Eb-címvédő (57 kg) és az olimpiai bronzérmes Csernoviczki Éva (48 kg) sérülés miatt kihagyta a viadalt, így hét versenyzőnk lépett szőnyegre, közülük pedig Pupp Réka szerepelt a legjobban, aki az 52 kg-ban az ötödik helyen zárt. Ez nagy bravúr volt a paksi Atomerőmű SE 24 éves versenyzőjétől, hiszen a torna előtt a 28. helyen állt a rangsorban. S a Mesterek Tornája rangját jelzi, hogy a kvalifikációban az itteni ötödik helye 648 pontot ér, jóval többet az Eb-ezüstnél (490), inkább közelebb van az Eb-aranyhoz (700)! Ennél a versenynél csak a világbajnokság ad több pontot, amelyet majd júniusban Budapesten rendeznek.

A kvalifikáció záráskor a súlycsoportokból a legjobb 18 biztos tokiói résztvevő lesz, de nemzetenként csak egy fővel számolva, így „húszon túlról” is ki lehet jutni az olimpiára, s a kontinensek még pluszban kapnak kvótákat. Pupp Réka a dohai torna előtt éppen ezt az európai kontinentális kvótát birtokolta, vagyis a határon billegett, ám most visszakerült a „direkt” kvótások közé, ahol egyébként tavaly év közben már jegyezték.

– Eléggé izgulós típus vagyok, és ez sajnos novemberben a prágai Európa-bajnokságon vissza is ütött. Ott nagyon „befeszültem”, hogy kellenek a pontok, és az lett a vége, hogy a nyolcaddöntőben kiestem. Most viszont fejben teljesen rendben voltam, egyáltalán nem stresszeltem, el tudtam engedni ez a ponthajszolási dolgot; és alapvetően ennek köszönhetem, hogy kijött a lépés. Persze a kemény edzések is kamatoztak. Sokat készültem Budapesten, és Ausztriába is nagyon hasznos volt az edzőtábor – mondja a világbajnok Braun Ákos tanítványa.

Pupp Rékának a Grand Prix-versenyekről már van két ezüstje (az egyik egy Grand Slamről) és két bronza is, s kétszeres U23-as Eb-2., de most az ötödik helynek is nagyon örül.

– Kár, hogy a bronzmeccset elveszítettem, de így is most szereztem a legtöbb pontot a kvalifikációs sorozatban. Ezzel persze nem nyugodhatok meg, februárban jön a tel-avivi Grand Slam, majd a többi, Taskent, Tbiliszi, Antalya, Párizs, Lisszabonban Eb, majd a budapesti vb még az olimpia előtt. S még szükségem lesz jó eredményekre, hogy utazhassak Tokióba.

Pupp Réka számára hamarosan sorban jönnek a következő erőpróbák
Fotó: MTI/Marjai János

Azt amúgy manapság már mondani sem kell, hogy Katar fővárosában a Mesterek Tornáját is „buborékban” hozták tető alá koronavírus-járvány miatt.

– Tavaly a budapesti Grand Slamet, majd a Prágában az Eb-t is így rendezték, igyekszünk alkalmazkodni a helyzethez, de nem könnyű megszokni – vallja be Pupp Réka. – Dohába eleve csak két negatív koronavírustesztel utazhattunk be, a megérkezéskor pedig újra ellenőrizek bennünket. A szállodából ki sem tehettük a lábunkat, csak amikor a csarnokba szállítottak bennünket. A buszból láttam, hogy Doha nagyon szép város, a tengerparthoz is közel voltunk, de szóba sem jöhetett, hogy lesétáljunk oda, vagy bemenjünk egy bevásárlóközpontba. S ezt a verseny után sem lett volna tanácsos megkockáztatni. A magyar csapatból csak én szerepeltem hétfőn, kedden már hazajöttem, szerdán pedig már volt is egy átmozgató edzésem, hogy visszarázódjak. Ezen a héten inkább most csak finoman kondizgatunk, lazább a munka, utána azonban majd megint belevágunk.

Jelenleg hét dzsúdósunk áll kvótás helyen

A már érintett kvalifikációs rendszer sajátossága, hogy versenyzőnk a mostani ötödik helyével olimpiai kvótát szerzett a férfi 81 kg-ban – Ungvári Attilának. (Persze ez sincs kőbe vésve.) A már említett kontinentális kvótákból minden nemzetnek legfeljebb egy juthat, együtt nézik a férfiakat és a nőket, és Pupp Rékáé most átszállt Ungvárira, aki maga súlycsoportjában a legelőrébb álló nem alanyi jogon kvótás európai versenyző. Mondani sem kell, hogy a történtek után az elsők között sietett gratulálni válogatottbeli társának! Cselgáncsozóink közül jelenleg (90 kg), Cirjenics Miklós (100 kg), Ungvári Attila (81 kg), Karakas Hedvig (57 kg), Csernoviczki Éva (48 kg), Özbas Szofi (63 kg) és Pupp Réka (52 kg) áll kvótás helyen.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.