időjárás 15°C Irén , Írisz 2023. március 25.
logo

„A Fehérvár erejét mutatja, hogy az európai futball csúcsáról hozott edzőt”

Magyar Nemzet
2021.04.02. 11:29
„A Fehérvár erejét mutatja, hogy az európai futball csúcsáról hozott edzőt”

Szabics Imre kissé lámpalázasan, de annál elszántabban tartotta meg bemutatkozó sajtótájékoztatóját a Mol Fehérvár vezetőedzőjeként. Elmondta, nehéz döntés volt otthagynia az osztrák válogatottat, de a Vidi ajánlata megtisztelő, hosszú távra tervez a klubnál. Úgy fogalmazott, a Vidi kerete adott, maximális a bizalom minden játékos felé. A Kisvárda elleni bajnokira csupán egy napot készülhet a teljes csapattal, ennek ellenére – mint minden meccsen – győzelmet remél.

– Rövid távú célokra koncentrálunk, minél jobban szerepelni az idény hátralévő részében. A keret adott, maximális a bizalom – vágott bele Szabics Imre arra a kérdésre válaszolva, hogy mi a célja a Vidinek az idény hátralevő részére. Nem tett különbséget a bajnoki ezüst és a Magyar Kupa-győzelem között. – Mind a két cél ott lebeg a szemünk előtt – szögezte le.

A hosszú távú célokat pedig így fogalmazta meg: – Nyártól a Fradi konkurenciája, három éven belül pedig bajnokok lennénk.

Elmondta, hogy nehéz dolga volt az elmúlt hetekben, hiszen egyszerre kellett figyelnie az osztrák válogatottra és a Fehérvárra.

Ausztria: barát és ellenfél

A magyar válogatottnak nem kedvez, hogy Ausztria mérsékelt teljesítménnyel kezdte meg a világbajnoki selejtezőket.

– Nagyon örülünk, hogy négy-öt hét várakozás után fel tudtuk venni a munkát. Nem volt könnyű döntés, mert egy Eb-t adtam föl. Intenzív tíz napon vagyok túl a válogatottal, nem volt könnyű két dologra figyelni egyszerre, de Fehérváron segítőkész munkatársakra találtunk, így át tudtuk hidalni ezt a néhány hetet – beszélt erről az időszakról.

A sokadik arra irányuló kérdésre, hogy milyen igazolásokat szeretne, Szabics Imre a hangját felemelve így felelt:

– Értse meg mindenki, egy napja dolgozunk a kerettel, az a feladtunk, hogy megismerjük a játékosokat, és minél eredményesebbek legyünk.

Nem foglalkozunk a csapat megerősítésével, nincs átigazolási időszak.

Szabics Imre, Torghelle Sándor és Juhász Roland. A Fehérvár új edzői stábja
Fotó: Mol Fehérvár

Mint ismert, Szabicsnak Torghelle Sándor és Juhász Roland a két segítője. – Torghelle Sándor a támadást, Juhász a védekezést készíti föl, én pedig összefogom a történetet – egyszerűsítette le a munkamegosztást a Vidi új edzője. – Hárman vagyunk, ismerjük egymást elég régóta ahhoz, hogy közös nevezőre jussunk, a felelősség az enyém.

Családi példa

A Magyar Nemzetnek januárban adott interjúban Szabics Imre a pályafutásáról és a családi példáról is beszélt.

Arra a kérdésre, hogy miért is tért haza Ausztriából, Szabics Imre karakteres választ adott:

– A Fehérvár erejét mutatja, hogy haza tudtak hozni egy edzőt az európai futball csúcsáról, hiszen Európa-bajnokságra készülő csapat pályaedzője jött haza, ami egyben a magyar futball fejlődését mutatja.

Majd hozzátette, szeretne eredményes lenni, hosszú távra tervez a Vidinél.

Szabics Imre erős egyéniségekkel dolgozik együtt, hiszen Juhász Roland és Torghelle Sándor a két segítője, a klubigazgató pedig a szintén korábbi válogatott labdarúgó Kovács Zoltán.

– A súrlódások hozzátartoznak a munkához. Nem bólogató Jánosokra van szükségem

– válaszolt Szabics az esetleges konfliktusok kezelését firtató kérdésre.

Szabics arról is beszélt, hogy a különböző válogatottbeli kötelezettségek miatt nem éppen ideálisan tudnak készülni a Kisvárda elleni, vasárnapi bajnokira.

– Tegnap edzettünk először, a csapat egyharmada volt jelen, ma jön a másik harmad, a többiek szombaton csatlakoznak. Konkrétan egy napunk lesz felkészülni a Kisvárda ellen. Nem sírunk, megpróbáljuk kihozni a maximumot magunkból és megnyerni a mérkőzést – jelentette ki.

Közös élmények, húsz év tapasztalat

Kovács Zoltán sportigazgató nem lehetett jelen a sajtótájékoztatón, mert az egyik családtagja pozitív PCR-tesztet produkált. Szabics Imre két segítője, Torghelle Sándor és Juhász Roland egyaránt azt hangoztatta, hogy teljes egyetértésben végzik a munkát, sok szép közös élmény köti őket össze, és a labdarúgásban eltöltött húsz év tapasztalatát kívánják kamatoztatni.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.