Nem hiába vártunk Verrasztó Dávidra az Eb utolsó napjáig

A budapesti úszó Európa-bajnokság záró napján akár négy-öt magyar érem is összejöhet, hiszen férfi 400 vegyesen Verrasztó Dávid és Bernek Péter a két legjobb idővel jutott be a délutáni döntőbe, női 400 gyorson pedig Kapás Boglárka és Késely Ajna küzdhet a dobogós helyezésekért a délelőtti előfutamok után. Rajtuk kívül a tegnap fináléba jutó Milák Kristóf és Burián Katalin is esélyes.

Magyar Nemzet
2021. 05. 23. 11:31
Verraszt Dvid
Budapest, 2017. július 30. Verrasztó Dávid a férfi 400 méteres vegyesúszás elõfutama után a 17. vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2017. július 30-án. MTI Fotó: Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alighanem tűkön ült már Verrasztó Dávid, akinek az Eb utolsó napjáig várnia kellett arra, hogy vízbe ugorjon. A 400 vegyes címvédőjeként és kétszeres vb-ezüstérmeseként csak ebben a számban indult a 32 éves úszó, így eddig nem szerepelt. Mondhatnánk, megérte várni rá, hiszen esélyeshez méltón, magabiztos győzelmet aratott az előfutamokban.

Verrasztó a legjobb idővel jutott be a délutáni döntőbe, ahová Bernek Péter a második helyen követte őt, miután nagy hajrával megelőzte a brit Max Litchfieldet, aki a táv nagy részén előtte haladt. Így tehát újabb éremben, érmekben bízhatunk az Eb záró napján.

– A negyedik vagy ötödik legjobb időmet úsztam, ami mindenképpen biztató, hiszen a normál négyhetes formába hozás helyett most csak másfél hét volt erre – fogalmazott Bernek Péter. – Nem lesz kellemes délután még egyszer leúszni a négyszáz vegyest, de mindent megteszek, hogy ezen javítsak, és kiadjam magamból, ami bennem van.

Női 400 gyorson is erős szereplésben bízhatunk, hiszen a 800 és 1500 méteren egyaránt negyedik helyen végző Késely Ajnának ez a fő száma, illetve az Eb-n remek formában úszó is indult az előfutamban. Sőt 12 századdal meg is előzte Késelyt, s a második legjobb idővel (4:09,02) jutott a fináléba. Késely a negyedik idővel finalista, a mezőny szorosságát jelzi, hogy az első négy három tizeden belül úszott.

Az olimpiai kvótával rendelkező férfi 4x100-as magyar vegyesváltó a lehetőségekhez képest tartalékosan állt fel. Háton Kovács Benedek, mellen Takács Tamás, pillangón gyorson Németh Nándor úszott. Utóbbi a hetedik helyen vette át a stafétát, és a futam ötödik helyére jött fel, a 3:36,05 azonban nem ért döntőt, a tizedik helyen végzett a csapat.

A fiúkkal ellentétben a női 4x100-as vegyesváltónak nagy volt a tét, a lányok az olimpiai indulásra hajtanak. A Nyirádi Réka, Halmai Petra, Sebestyén Dalma, Gyurinovics Fanni összetételű csapat 4,04,14-gyel tizennegyedik lett, miután a görögöket és a lengyeleket kizárták, a döntő tehát így sem jött össze.

A ma 18.00-kor kezdődő döntőkben fényes magyar sikerekre számíthatunk, hiszen Verrasztó, Kapás és Késely mellett egyértelmű esélyesnek számít a fináléba tegnap bejutó 100 pillangón és Burián Katalin 200 háton.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.