Christian Eriksen is büszke lehet a továbbjutó Dániára

Nulla ponttal várta Dánia az Oroszország elleni utolsó csoportmeccset az Európa-bajnokság B csoportjában, de nem adta fel a harcot. A szövetségi kapitány megmondta a meccs előtt, hogy ezt a kórházba kerülő Christian Eriksen miatt sem tehetik meg. Nem voltak üres szavak: óriási dán fölényt, megérdemelt 4-1-es sikert, s nem utolsósorban továbbjutást hozott a meccs Koppenhágában.

Magyar Nemzet
2021. 06. 21. 22:55
null
A dán Yussuf Poulsen játéka meghatározó lehet a csehek ellen Fotó: Friedemann Vogel Forrás: MTI/EPA pool/Friedemann Vogel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Christian itt van a fejünkben és a szívünkben, itt van velünk – fogalmazott Kasper Hjulmand dán szövetségi kapitány a halál torkából megmenekülő számára is üzenve az oroszok elleni meccs előtt. – Tudjuk, hogy nem könnyű neki ez a néhány hét, de számíthat ránk. Összetartunk, és legyőzzük az oroszokat. Ez az Eb nem itt ér véget számunkra.

Ehhez azonban győzelemre volt szüksége Dániának, méghozzá nem is sima győzelemre. A finnek ellen Eriksen drámája után egy vitatott körülmények között folytatott mérkőzésen veszítettek, majd a csoportfavorit Belgiumtól előnyről kaptak ki. Így az Oroszország elleni záró találkozót nulla ponttal várták, de ebből a csoportból szerencsés esetben három ponttal is tovább lehet jutni, így kalkuláltak a dánok. Ennek két feltétele volt: az egyik a belga siker a másik meccsen Finnország ellen, illetve legalább két gólos vagy egy gólos, de semmiképp sem 1-0-s dán győzelem.

Bár a mérkőzés első két nagyobb helyzete az oroszok előtt adódott, a vezetést az óriási fölényben játszó Dánia szerezte meg az első félidő hajrájában: a 38. percben Mikkel Damsgaard tekert 22 méterről a jobb felsőbe. Nem tűnt védhetetlennel a lövés, de ez senkit sem érdekelt Koppenhágában, a Sampdoria támadója ráadásul 20 évesen Dánia legfiatalabb Eb-gólszerzője lett.

De ez még kevés volt Dániának, hiába az első félidő 72 százalékos labdabirtoklása. A 61. perecben az oroszok tettek a legtöbbet azért, hogy a hazaiak a kívánt előnyhöz jussanak: Yussuf Poulsen is meglepődött, hogy az ellenfél hozta őt helyzetbe, de a Leipzig csatára köszönte szépen és kettőre növelte a dán előnyt.

A gólszerző Yussuf Poulsen arcára minden rá van írva Fotó: MTI/EPA pool/Friedemann Vogel

Innentől már az oroszoknak kellet kapkodniuk, és a 69. percben egy tizenegyessel csillant fel számukra a remény. Vestegaard lökte el Karavajevet a tizenhatoson belül, a büntetőt pedig Dzjuba értékesítette, aki a 27. válogatott találatával az orosz örökranglista élére állt.

A dánok azonban semmit sem bíztak a véletlenre, a 79. percben előbb Andreas Christensen tüzelt nagy erővel a léc alá 3-1-re alakítva az állást, majd a 82. percben Joakim Mæhle is gólt lőtt 16 méterről a megkavarodott orosz védelmet mattolva.

Ekkor már gálajelleget öltött a meccs, hiszen közben Belgium is megszerezte a vezetést Finnország ellen, és mivel már egyik találkozón sem változott a végkimenetel, vereségével Oroszország a csoport utolsó helyén zárt, Dánia viszont a második helyen továbbjutott a Wales elleni nyolcaddöntőbe. Hjulmand előre megmondta: Eriksenért.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.