Német elődje nem irigyli Marco Rossi helyzetét

A tervek szerint kedden 17 órakor jelenti be 26 fős Eb-keretét Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. A szűkítés nem tartozik Bernd Storck kedvenc emlékei közé, aki a 2016-os Eb-n vezette a magyar csapatot.

Magyar Nemzet
Forrás: Nemzeti Sport2021. 06. 01. 14:35
Storck
20200701 Dunaszerdahely DAC Slovan Bratislava Pozsony labdarúgás Nemzeti Sport Török Attila A képen: Bernd Storck Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

kedden jelenti be végleges, 26 fős keretét a tavaly nyárról elhalasztott labdarúgó Európa-bajnokságra. A jelenleg 29 fős, bő keretből egy kapus és két mezőnyjátékos nem vehet részt a kontinensviadalon, utóbbiak közül az egyik sérülése miatt minden bizonnyal Szoboszlai Dominik lesz. Öt éve, a franciaországi Eb előtt Bernd Storck volt ugyabban a helyzetben, mint most Marco Rossi.

– Egy szövetségi kapitánynak ez a legkellemetlenebb és egyben legnehezebb feladat – árulta el a Nemzeti Sportnak a német szakember. – A kontinenstornán mindegyik labdarúgó ott szeretne lenni, az összes futballista úgy készül, hogy részt vehessen a pályafutásában fontos eseményeken. Ráadásul meghozni ezeket a döntéseket sokszor nem könnyű, hiszen apró részleteken múlik, ki marad a keretben és ki indulhat haza. Mindenkivel négyszemközt leültem, és megindokoltam, miért határoztam így vagy úgy. A tisztelet úgy kívánta, hogy a játékosok először tőlem hallják a döntésemet. Később természetesen a csapatértekezleten is közöltem a futballistákkal a hírt. Szóval nem irigylem Marco Rossit ezekben az órákban.

2016-ban Storck keretszűkítésének áldozatául esett is. A támadó azóta már nem a Puskás Akadémiát, hanem a német Freiburgot erősíti, és a válogatott egyik alappillére lehet az Eb-n.

– Sallai Roland akkoriban az utánpótlás-válogatottakban villogott. Meghívtam az összetartásra, legyen velünk, ízlelje meg, milyen az, amikor nagy eseményre készül a válogatott. Örülök a sikerének, Cipruson is követtem a fejlődését, azóta pedig, hogy a Bundesligában futballozik, még jobban figyelek rá. Sokan dicsérik Németországban, a Freiburgnál rendkívül elégedettek vele. Nagyot lépett előre. A selejtezőkön a válogatottban is láttam futballozni, harcos, bátor futballista, akinek a mentalitása az egyik legnagyobb erőssége.

Storck vezetésével öt éve a magyar válogatott meglepetésre csoportja élén zárt, Izlandot, a későbbi győztes Portugáliát és Ausztriát megelőzve. A portugálok ismét egy csoportba kerültek Magyarországgal, de a legutóbbi két világbajnokság győztese, a francia és a német válogatott is nagyon nehéz ellenfélnek ígérkezik.

– Az Európa-bajnokság legkeményebb kvartettjébe került a nemzeti csapat, ám mivel Marco Rossi szövetségi kapitány remek munkát végez, nem féltem az együttest. A futballban igenis bármi megtörténhet. Öt éve sem gondolta senki, hogy a csoport élén végzünk, mégis így lett. Nem ijedtünk meg senkitől, és ez döntőnek bizonyult. Persze az első összecsapáson némi szerencse is kellett a győzelemhez, hiszen ha a találkozó elején berúgja a helyzetét, ki tudja, hogyan alakul az összecsapás és az Eb-szereplésünk, de jött majd Stieber Zoltán káprázatos gólja.

A Nemzeti Sportnak Storck mellett további három korábbi szövetségi kapitány is nyilatkozott. A Szoboszlai kimaradásáról szóló információkkal egybecsengenek Várhidi Péter szavai.

– Tény, nagyon erős csoportba kerültünk, ám a meglepetés így is benne van válogatottunkban, igaz, leginkább a döntetlen. Ami a keddi kerethirdetést illeti, nagy kérdés, milyen állapotban van Marco Rossi következetes ember, csak akkor nevezi a középpályást, ha valóban tud segíteni.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.