Southgate látványos kudarca végleg leszámolhat a mítosszal

A 120. percben végrehajtott kettős csere Gareth Southgate nagy húzása lett volna az Eb-döntőben. A döntés visszafelé sült el, nem először a futballban.

K. D.
2021. 07. 12. 11:09
csere
A végzetes csere előtt Forrás: Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európa-bajnokság döntője után az angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Gareth Southgate magára vállalta a felelősséget az elveszített tizenegyespárbajért, és a számok igazolják, hogy rossz döntés volt a büntetőlövések előtt végrehajtott kettős csere. Meglepő, hogy a modern korszakban, amikor a statisztikák elemzésének egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak, elkövette ezt a bakit az angol kapitány.

Az előző Európa-bajnokságon éppen az olaszok fáztak rá arra, hogy a lefújás előtti utolsó pillanatokban, a 121. percben állítottak be biztos lábúnak remélt ítélet-végrehajtót. Simone Zaza németek elleni próbálkozása a mémgyártók kedvence lett. A párbajt végül nem Zaza rontása, hanem egy másik csereember, Matteo Darmian hibája döntötte el.

Az idei Eb-n a spanyolok jobban jártak, mert Svájc ellen ugyan a 119. percben beküldött hibázott, de ez is belefért, mert a helvétek közül hárman (köztük két csereember) rontott.

Southgate a fináléban duplázta a tétet, a 120. percben beküldött két játékost is, akiben előtte nemcsak a döntőben, hanem lényegében az egész Európa-bajnokságon nem bízott. összesen 83 percet játszott a hét meccsen, Jadon Sancho 97-et, de abból 90-et a tükörsima, Ukrajna elleni találkozón. A hirtelen jött hatalmas terhet egyik támadó sem bírta el, Anglia pedig elveszített egy újabb tizenegyespárbajt.

A végzetes csere előtt Fotó: Getty Images

Világbajnokságon is éppen Anglia próbálkozott meg legutóbb a tizenegyesekre cserélni: a 2006-os negyeddöntőben Jamie Carragher a 119. percben állt be Portugália ellen, majd az övé volt az utolsó elrontott büntető a szétlövésben.

Ha a 118. perc után beállított labdarúgókat nézzük, ellenpélda nincs. Sem Eb-ről, sem vb-ről. Talán Southgate és Anglia látványos dupla kudarca után az edzők kétszer is átgondolják, hogy beküldjenek-e egy, a büntetőket egyébként jól lövő, de végig a kispadon jegelt játékost, hogy az ő javukra fordítsa a tizenegyespárbajt.

Egy csere mégis működött

A fent taglaltakhoz hasonló, mégis más ötlete támadt a 2014-es világbajnokságon a hollandok szövetségi kapitányának, Louis van Gaalnak. A Costa Rica elleni negyeddöntőben ugyanis kapust cserélt a 121. percben, a Jasper Cillessen helyére beküldött Tim Krul pedig két lövést is hárítva hős lett, szövetségi kapitányával együtt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.