Immár Kozák Danuta a legeredményesebb magyar női sportoló

Kozák Danuta a női négyessel Tokióban az első, összességében pedig a hatodik olimpiai aranyérmét szerezte, amivel a hazai örökrangsorban – Keleti Ágnest és Egerszegi Krisztinát elhagyva – az élre ugrott.

2021. 08. 07. 5:54
KOZÁK Danuta
Kozák Danuta címvédőként csupán negyedik lett Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Keleti Ágnes és Egerszegi Krisztina életrajzát szinte fölösleges felmondani, minden sportrajongó kívülről fújja. Csak a legfontosabb adatokra szorítkozva: Keleti Ágnes 1952-ben és 1956-ban szerezte az aranyérmeit (egyet, illetve négyet), az ötből négyet egyéni számban. Egerszegi Krisztina 1988-ban egy, 1992-ben három, 1996-ban ismét egy aranyat nyert, mindegyiket egyéni számban.

2012-ben, Londonban K–1 500-on és K–4 500-on nyert, 2016-ban triplázott, ötszázon mindhárom hajóegységben (egyes, kettes, négyes) győzött, s most Tokióban a négyessel megszerezte a hatodik aranyérmét. 

A négyessel, tehát ugyanabban a számban – csakúgy, mint Egerszegi – zsinórban a harmadik olimpián is diadalmaskodott. Az egyéni aranyakat tekintve Egerszegi még előtte van.

Kozák Danuta az urakat is tekintve felzárkózott a két vívólegenda, Kovács Pál és Kárpáti Rudolt mellé, a hétszeres olimpiai bajnok Gerevich Aladár azonban továbbra is előtte van.

Borítóképen Kozák Danuta. Fotó: Kovács Tamás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.