Százéves hagyományt folytatnak a szivárványos ereklyéért

Centenáriumi világbajnokságot rendeznek az országúti kerékpárosok számára. A helyszín a kerékpárőrült Belgium lesz, a magyar csapatból többen is elértek már idén figyelemre méltó eredményt.

2021. 09. 19. 7:30
Fetter Erik 2021 országúti Eb U23 mezőnyverseny
Fotó: PhotoGomezSport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly a koronavírus-járvány miatt csak a férfi és női elit mezőnynek rendeztek versenyeket az imolai országúti vb-n, idén, Flandriában, az első, 1921-es világbajnokság századik évfordulóján újra teljes lesz a program. A műsor két végén kapott helyet a két csúcspont: a férfi elit kerékpárosok időfutamával indul a vb szeptember 19-én, majd egy hét múlva a mezőnyversenyükkel zárul.

A legjobb kerékpárosok célja ezúttal is a világbajnokok számára 1927-ben bevezetett szivárványszínű trikó elnyerése. Tavaly a férfi-mezőnyversenyt Julian Alaphilippe (Franciaország), az időfutamot Filippo Ganna (Olaszország) nyerte. Az idei vb hazai sztárja, Wout van Aert két ezüstérme után inkább bosszankodott, mint ünnepelt, egyértelmű, hogy idén, a kerékpárért rajongó belga szurkolók előtt legalább az egyik versenyszámban javítani szeretne. A női elit mezőnyben mindkét számnak a holland Anna van der Breggen a címvédője.

A vb-k történetében eddig két magyar érem született: Bodrogi László 2000-ben harmadik, 2007-ben második helyen zárta a világbajnoki időfutamot. Hasonló szereplésre idén nem számíthatunk, de Peák Barnabás révén lesz magyar bringás is a mezőnyben. Peák Valter Attilával együtt szerepel a mezőnyversenyre nevezett kerekesek között is. Az idei Giro magyar hőse a héten újra jó formában tekert, a luxemburgi körversenyen ezúttal segítőként számított rá csapata, a Groupama–FDJ, de így is az összetett tizennyolcadik helyén zárt, csapattársa, David Gaudu pedig szakaszgyőzelemmel.

– Megkönnyebbültem. Az elmúlt időszakban, bárhogy is próbálkoztam, nem jött ki a lépés, pedig tudtam, hogy megfelelő munkát végeztem. Az eredmények nem jöttek, de nagyon jó versenyeken indulhattam, aminek úgy érzem, hosszú távon is meglesz a gyümölcse, de már ezen a héten éreztem a fejlődést – írta közösségi oldalán a következő feladatok közül a világbajnokságról viszont nem tett említést, így elképzelhető, hogy ezen a versenyen végül nem áll rajthoz.

A legjobb eredményt a férfi U23-as kategóriában Fetter Eriktől várhatjuk, aki ugyanebben a korosztályban egy hete az Eb-n negyedikként ért célba.

– Az utolsó kanyarban többen megelőztek, így későn kellett indítanom a hajrát. Közel volt az érem, s bár végül elmaradt, így is boldog vagyok a teljesítményemmel – mondta az Eb után Fetter, aki egy hónapja egy franciaországi versenyen szakaszsikert is ünnepelhetett.

Fetternél is jobban szerepelt a kontinensviadalon aki U23-as Eb-ezüstérmes lett. A világbajnokságon viszont a nők számára nem rendeznek versenyt ebben a korcsoportban, így Vas a felnőttek között szerepel. Meglepetést így is okozhat, elvégre az olimpián másik szakágban, hegyikerékpárban sikerült az elit mezőnyben is azonnal az élcsoportban végeznie.

Kiemelendő még, hogy a junior fiúk mezőnyversenyének rajtlistáján hét magyar kerékpáros neve szerepel, ugyanakkora lesz tehát a magyar csapat, mint a sportági nagyhatalomnak számító Spanyolországé, Olaszországé vagy Hollandiáé. Ha így folytatja a hazai kerékpársport, talán néhány év múlva már a felnőttek között is teljes létszámú lesz a magyar válogatott.

A világbajnokság

Az országúti világbajnokság programja

Szeptember 19., vasárnap: férfi elit időfutam (Peák Barnabás)
Szeptember 20., hétfő: férfi U23-as időfutam (Fetter Erik), női elit időfutam
Szeptember 21., kedd: férfi junior-időfutam (Mészáros Bence, Szíjártó Zétény), női junior-időfutam
Szeptember 22., szerda: vegyes csapatverseny
Szeptember 24., péntek: férfi U23-as mezőnyverseny (Fetter Erik, Karl Ádám), női junior-mezőnyverseny
Szeptember 25., szombat: férfi junior-mezőnyverseny (Árvai Kristóf, Drijver Bertold, Lepold Zoltán, Mészáros Bence, Orosz Bálint, Szíjártó Zétény, Takács-Valent Márk), női elit mezőnyverseny (Szabó Zsófia, Vas Kata Blanka)
Szeptember 26., vasárnap: férfi elit mezőnyverseny (Peák Barnabás, Valter Attila) 

(A borítóképen: Fetter Erik az Európa-bajnokság U23-as mezőnyversenyén. Fotó: PhotoGomezSport)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.