Vas Kata Blanka ünnepelt sztár lett az olimpián

Vas Kata Blanka már a rajt után érezte, hogy jó napja lesz. A tizenkilenc éves kerékpáros Magyarország legjobb olimpiai eredményét érte el sportágában.

2021. 07. 27. 14:25
Vas Kata Blanka
IZU, JAPAN - JULY 27: Kata Blanka Vas of Team Hungary crosses the finishing line in fourth place during the Women's Cross-country race on day four of the Tokyo 2020 Olympic Games at Izu Mountain Bike Course on July 27, 2021 in Izu, Shizuoka, Japan. (Photo by Tim de Waele/Getty Images) Fotó: Tim de Waele/Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Rengeteg értesítést kapok a telefonomon, mindenki hívogat – érzékeltette tokiói csodás negyedik helyének hatásait amikor alig néhány órával a célba érkezése után online sajtótájékoztatót tartott. Kerékpáros berkekben már nemzetközi szinten is a legnagyobb tehetségek között tartották számon a tizenkilenc éves magyar kerékpárost, a felnőtt mezőnybe azonban az olimpián tört be. saját közösségi oldalán üzent Blankának, és nem maradtak el a pozitív reakciók Tokióban sem.

– A verseny után azonnal menni kellett doppingellenőrzésre, úgyhogy nem találkoztam olyan sok versenyzővel, de így is jó páran gratuláltak, például a férfi verseny győztese, Tom Pidcock is.

Blanka elárulta, hogy a verseny előtt maga sem tudta pontosan, mire számítson, de a sáros pályát látva már jó érzései lehettek.

– A jó rajt után éreztem, hogy lehet nagyon jó napom is. Aztán volt egy esésem, ami időben talán öt másodpercet jelentett, viszont legalább ugyanennyi pozíciót is veszítettem. Nem ütöttem meg magam, viszont az emelkedőn nem tudtam feltekerni, fel kellett futnom. Mégis éreztem, hogy ha stabilan tekerek a saját tempómban, akkor be fogok jönni top 10-be. Volt előttem egy 4-5 fős csoport, akikre hamar felérhettem volna, de inkább türelmesen tartottam a lazább, de egyenletes tempót. A célegyenesben már csak színtiszta örömöt éreztem, nem hittem el, hogy megvan a negyedik hely.

Ahogy a már említett férfi győztes, Tom Pidcock (Ineos–Grenadiers), nyár óta Vas Kata Blanka is országúti World Tour-csapat tagja, azonban a mostani eredmény vitán felül jelzi, hogy hegyikerékpárban is rengeteg lehetőség rejlik benne. A következő évek programja képlékeny, de a magyar versenyző szavain érződik, hogy legszívesebben csak tekerne és tekerne, minden szakágban.

– Szívem szerint maradnék a montinál, és ugyanakkor szívem szerint kipróbálnám, hogy milyen, amikor a teljes országúti szezont végigtekerem. A következő párizsi olimpiát tekintve a kvalifikációra mindenképp van esélyem országúton, de magán a versenyen lehet, hogy kevésbé, főleg, ha sík lesz a pálya, hiszen nem vagyok sprinteralkat. A pályán sok múlik majd, de most az a valószínűbb, hogy Párizsban is hegyikerékpárban indulok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.