Karanténba került a Kazanyból hazatért teljes úszóválogatott

Csütörtök estig házi karanténban kell maradnia a múlt héten rendezett kazanyi rövid pályás Európa-bajnokságról hétfőn hazatért magyar küldöttség összes tagjának, természetesen beleértve az úszókat és edzőiket. Erre azért van szükség, mert hazatérve újabb három pozitív Covid-teszt született a csapat tagjainál, miközben a már Oroszországban megfertőződött, s kint rekedt Burián Katalin kifakadt.

Magyar Nemzet
2021. 11. 09. 13:02
Milák Kristóf a második helyen végzett 100 pillangón a 2017-es hazai rendezésű úszó vb-n Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kazanyban három aranyérmet szerzett és világcsúcsot úszott Szabó Szebasztiánnak, az ezüstérmes Milák Kristófnak és a harmadik helyezett Kós Hubertnek is házi karanténba kell vonulnia, ahogy a teljes magyar delegációnak, derült ki a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) ma kiadott közleményéből.

A csapat tegnap délután tért haza, ám a szövetség elnöke, Wladár Sándor még hétfőn este körlevélben értesítette a küldöttség valamennyi tagját – versenyzőket, edzőket, stábtagokat –, hogy előreláthatólag csütörtök estig házi karanténban kell tartózkodniuk. 

Mint ismert, az Eb helyszínén Burián Katalin tesztje pozitív eredményt hozott, amiért őt már kint elkülönítették, és nem is utazhatott haza a csapattal. Az ezután Kazanyban elvégzett tesztek mindenki másnál negatív eredménnyel zárultak, ugyanakkor a hétfői hazaérkezést követően többeknél is tünetek jelentkeztek, és a délután és este folyamán elvégzett gyorstesztek közül három is pozitív eredményt adott.

A MÚSZ vezetői az egészségügyi stábbal, így Merkely Bélával konzultálva azt a döntést hozták, hogy a kazanyi delegáció valamennyi tagjánál PCR-tesztet végeztetnek – a mintavétel mindenkinél a megadott tartózkodási helyen történik –, a hazatéréstől számított 72 órán belül kettőt, és csak a negatív eredmények birtokában oldható fel a házi karantén kötelezettsége.

Mindez azt is jelenti, hogy az érintett versenyzők és edzők csak a második negatív teszt után csatlakozhatnak a Kaposváron csütörtöktől vasárnapig esedékes rövid pályás országos bajnokság mezőnyéhez, így annak első napján semmilyen formában nem vehetnek részt. A MÚSZ értesítette valamennyi résztvevő egyesületet, hogy az országos bajnokságon a korábbi eseményekhez hasonlóan ismét kötelező lesz maszkhasználat és a távolságtartás valamennyi résztvevőnek.

Eközben az első fertőzött, Burián Katalin, akinek az Eb-n való versenyzést fel kellett adnia, továbbra is a magyar csapat kazanyi szálláshelyén tartózkodik, ahol a hotelszobája rabja lett, s nehezen viseli ezt a helyzetet. Instagram-oldalán írta ki magából az elkeseredettségét, miszerint az egyhetesre tervezett oroszországi verseny akár háromhetesre is nyúlhat számára, a kaposvári ob-t már biztosan ki kell hagynia, s szinte kezdheti nulláról a felkészülését.

"Szerdán még csak azt gondoltuk, hogy ártalmatlan, erősebb megfázásról van szó, az úszás is jól ment, gondoltam nincs nagy baj – írta közösségi oldalán Burián. – Majd csütörtökre sokkal rosszabbul lettem. Aznap volt a fő versenyszámom döntője, és mivel lázam nem volt, mindenképp rajthoz akartam állni. Ez nagy hiba volt, mert már a bemelegítésen nagyon rosszul voltam, a verseny után természetesen még rosszabbul lettem."

Így is hetedik lett Burián 200 háton, ám a verseny után elvégzett tesztjei pozitív eredményt hoztak, s rögtön karanténba került.

"Természetesen teljesen átoltott vagyok, ennek ellenére nagyon betegnek érzem magam, nem nagyon tudok kikelni az ágyból, köhögök, és mára már teljesen elment a szaglásom – folytatta Burián. – A legszebb része, hogy nem otthon történt ez velem, hanem egy idegen országban, Oroszországban, ezért nem utazhatok haza, és itt ragadtam egyedül, bezárva egy pici hotelszobába, ahol még az emeletre sem jöhet fel senki az ajtón keresztül beszélgetni."

Burián csak akkor térhet haza, ha negatív PCR-tesztet produkál.

Borítókép: (Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.