időjárás 23°C Evelin, Fülöp 2022. május 26.
logo

Itt vannak a részletek a kedvezményes üzemanyag-vásárlásról

A MOB-tagok többsége írásban deklarálja, hogy leváltaná Kulcsár Krisztián elnököt

A MOB-tagok és -vezetők többsége leváltaná Kulcsár Krisztiánt

Magyar Nemzet
2021.12.22. 20:45 2021.12.29. 08:56
A MOB-tagok és -vezetők többsége leváltaná Kulcsár Krisztiánt

Eszkalálódni látszik a Kulcsár Krisztiánnal szembeni elégedetlenség a Magyar Olimpiai Bizottságban (MOB). Két napja kiszivárgott, hogy a december 30-ra összehívott rendkívüli közgyűlésen az elnök bizalmi szavazást kezdeményez a tisztségéről. Lapunk úgy értesült, az elnökség és a tagság többsége elébe megy az eseményeknek, aláírásukkal szentesített nyilatkozatban deklarálják, hogy az elnök ellen voksolnának, ha szavazásra bocsátaná a kérdést.

Kulcsár Krisztián vezetési stílusát számos bírálat érte a kinevezése óta eltelt bő négy esztendőben, de az elnök a Magyar Olimpiai Bizottság szervezeti keretének tervezett átalakításával hívta ki végleg maga ellen a sorsot. Több lépcsőben kívánta karcsúsítani mindenekelőtt a közgyűlés tagjainak a létszámát. 

A racionalizációnak mondott akcióval megannyi olimpiai bajnok, sportlegenda mellett csaknem húsz partnerszervezet képviselője került volna ki a testületből – ráadásul nehéz volt leplezni a legfontosabb célt, miszerint a tagok jelentős részét az új alapszabály szerint az elnökség jelölte volna. 

Az elképzelés jelentős felzúdulást váltott ki, a november 27-re összehívott MOB-közgyűlés nem is döntött ebben a kérdésben, mert az elnökség leállította a folyamatot, ami egyértelműen az elnök mozgásterének beszűküléséről árulkodott.

Egyéni sérelmeknél és belső kritikáknál immár többről, a Kulcsár Krisztián iránti jól érzékelhető bizalmatlanságról van szó. 

Mindezt érzékelve az elnök – ahogy arról a Nemzeti Sport beszámolt – sietősen rendkívüli közgyűlést hívott össze december 30-ára, amelyen bizalmi szavazást kezdeményezne. Nos, a tagság elébe ment az eseményeknek, lapunk értesülése szerint a tizennégy tagú elnökség nyolc tagja (köztük a két alelnök) az elnököt lemondásra felszólító nyilatkozatot írt alá.

Természetesen taktikai játszma zajlik a háttérben. Az elnöknek azért lehetett fontos tíz napon belüli időpontra összehívni a küldötteket, mert ennyi idővel a közgyűlés előtt már nem jelenthetik be új tag delegálását az erre jogosult sportszövetségek. Maga Kulcsár Krisztián például csak így biztosíthatta, hogy a közgyűlés időpontjában még a MOB – vívószövetség által delegált – tagja legyen. 

A bizalmi kérdés azonban már nem csupán jogi aktus, hanem maga a testet öltött valóság. A Magyar Nemzet információi szerint ugyanis a meghívó kiküldése utáni napon a jelenleg 51 tagú közgyűlés harmincnál is több tagja – illetve a delegáló szövetségek vezető tisztségviselője – írta alá azt az újabb közös nyilatkozatot, amelyben kijelentik, hogy 

a december 30-i kongresszuson Kulcsár Krisztián elnök visszahívására szavaznak majd.

Ha pedig így van, az gyakorlatilag Kulcsár Krisztián bukását jelenti. 

Az elnök persze elébe mehet a kínos procedúrának, amennyiben még a közgyűlés előtt lemond. 

A dolgok jelenlegi állása szerint ezt a lépést sem zárhatjuk ki.

Borítókép: Kulcsár Krisztián (Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila)