Kulcsár-ügy: egy kiszivárgott levélből kiderült a bizalomvesztés oka

A Mandiner birtokába jutott levelet a lemondott elnökségi tagok nevében Wladár Sándor jegyezte. A részletes dokumentum a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) csütörtöki, rendkívüli közgyűlésén résztvevőknek szól. Ebből kiderül, mik voltak a bizalomvesztés okai Kulcsár Krisztiánnal szemben.

Magyar Nemzet
2021. 12. 29. 21:04
Kulcsár Krisztián már nem élvezi az elnökség bizalmát Fotó: Török Attila Forrás: Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mandineren megjelent levél aláírói egyértelműen fogalmaztak: a csütörtöki közgyűlésen egyetlen helyes döntés születhet, mégpedig az, hogy a MOB-tagság hívja vissza Kulcsár Krisztiánt.

A lemondott elnökségi tagok összegezték a bizalomvesztés legfőbb okait:

– Az aláírók hónapok óta egyre növekvő aggodalommal tapasztalták azt, hogy a MOB fokozatosan szakít korábbi értékeivel, cserben hagyja partnereit, természetes szövetségeseit.

– A MOB vezetése a drasztikusan csökkentett létszámú közgyűlés új összetételét képtelen volt megnyugtató módon, időben, átláthatóan és szabályszerűen kialakítani.

– Az elnökség tudta és jóváhagyása nélkül, a legteljesebb mértékig méltatlan módon értesítettek több évtizede a MOB-ért dolgozó tagokat, a magyar sport kiemelt intézményeinek képviselőit, hogy szolgálataikra a továbbiakban nincs szükség – mintha valamiféle csoportos létszámleépítés keretében feleslegessé vált alkalmazottaktól válnának meg.”

A levél külön részben taglalja a legfőbb napirendi pontot. A „Mi a probléma Kulcsár Krisztiánnal?” – kérdésre is választ kapnak a közgyűlés résztvevői.

„Kulcsár Krisztián érezhetően valamiféle rosszul értelmezett reformerszereptől fűtve eleinte ritkábban, később egyre többször, az utóbbi időszakban pedig immár teljesen figyelmen kívül hagyta a jó szándékú figyelmeztetéseket, kéréseket”– olvasható a levélben.

– A MOB-közgyűlés összetételének átalakítását célzó törekvését hamis alapról indította: az Olimpiai Charta kötelező előírásaira hivatkozott, holott sportjogász szakemberek a megmondhatói: a NOB teljes mértékben nemzeti hatáskörben hagyja a nemzeti olimpiai bizottságok közgyűléseinek összetételére vonatkozó rendelkezések meghatározását. 

– A korábbi, konszenzuson alapuló delegálási elvekkel szakítva számos, a magyar sportban meghatározó intézményt és szervezetet egyszerűen kirúgott a MOB tagjai sorából (OSEI, Magyar Edzők Társasága, vezető sportegyesületek), az így megüresedett helyeket pedig egy olyan jelölő bizottsági elnök vezetésével irányított folyamat keretében akarta feltölteni, aki távol áll a magyar sporttól.

A végkövetkeztetés egyértelmű. – Mindennek fényében december 30-án egyetlen helyes döntés születhet: a MOB-tagság hívja vissza Kulcsár Krisztiánt. Az elnökség pedig tűzze ki az új elnök megválasztásának időpontját, az új elnök irányításával pedig kerüljön sor az elhibázott alapszabály módosítására. Nyíljék új fejezet a MOB 126 esztendős történetében – olyan új fejezet, amelyik ismét méltó lesz a megelőző egy és egynegyed századhoz, és zökkenőmentes felkészülést garantál a párizsi olimpiai játékokra is. 

Borítókép: Kulcsár Krisztián nem élvezi az elnökség bizalmát (Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.