Az ausztrál miniszterelnök hazaküldheti Djokovicsot

Novak Djokovics elutazott Melbourne-be, hogy részt vegyen az Australian Openen, ám a déli országban nem fogadták tárt karokkal a sztárt.

2022. 01. 05. 11:02
Serbia's Novak Djokovic wipes his forehead as he competes Germany's Alexander Zverev during their Tokyo 2020 Olympic Games men's singles semifinal tennis match at the Ariake Tennis Park in Tokyo on July 30, 2021. (Photo by Tiziana FABI / AFP) Fotó: AFP/Tiziana Fabi
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy várható volt, nagy felzúdulást okozott Ausztráliában, hogy a világelső Novak Djokovics egészségügyi okokból felmentést kapott az oltási kötelezettség alól.

Az ország miniszterelnöke, Scott Morrison a Victoria állambeli döntéshozókra hárította a felelősséget, viszont kijelentette: több információt vár a szerbtől.

Várjuk a bizonyítékokat, amelyek alátámasztják az igényét. Ha ez nem következik be, nem teszünk kivételt, és máris felülhet a hazafelé tartó gépre – idézi az államfőt az MTI.

Több játékos is reagált a szerb helyzetére. Andy Murray bátyja, a párosban kétszeres Grand Slam-bajnok Jamie Murray egyértelműen kifejtette, hogy szerinte kivételezésről van szó.

– Ha én lettem volna az ő helyében, nem hiszem, hogy megkaptam volna az engedményt – jelentette ki Murray.

Az ausztrálok legmagasabban rangsorolt férfi játékosa, Alex de Minaur tömören, de sokat sejtetően nyilatkozott.

– Érdekes. Ennél többet nem mondanék.

Az argentin Diego Schwartzman diplomatikusan nyilatkozott, de ő is elejtett egy érdekes fél mondatot.

– Nem fogok véleményt nyilvánítani. Ez privát ügy a szervezet és a játékosok között, nem kellett volna nyilvánosságra hozni – fogalmazott az argentin.

Az utolsó gondolat érdekessége, hogy Djokovics minden bizonnyal elkerülhette volna a közfelháborodást, ha csak az utazását jelenti be, hiszen az eljárásban érintett szervezetek aligha hozták volna nyilvánosságra, hogy kik azok a játékosok, akik kérvényt nyújtottak be. Craig Tiley versenyigazgató ugyan elárulta, hogy összesen huszonhat játékos kérvényezte egészségügyi okokra hivatkozva, hogy mentesüljön a résztvevőkre egyébként általánosan érvényes oltási kötelezettség alól, és közülük csak „néhányan” kapták meg az engedményt, de neveket természetesen ő sem említett.

Még az is elképzelhető, hogy Djokovics tudatosan hangolta saját maga ellen az ausztrálokat. Néhány napja ugyanis úgy fogalmazott: bár jólesett neki, nem tudott mit kezdeni azzal, amikor a US Open döntőjében őt támogatta a közönség.

– Felkészítettem magamat mentálisan arra, hogy a nézők szokás szerint az ellenfelet fogják támogatni. Teljesen váratlanul ért, hogy mellém álltak az emberek – fogalmazott a szerb.

S ha figyelembe vesszük, hogy Djokovics egyik legnagyobb vetélytársa, Danyiil Medvegyev is kifejezetten szeret szurkolói ellenszélben játszani, akkor úgy tűnik, kettejük rivalizálása egészen új dimenziót nyitott meg a teniszben: ki tud nagyobb ellentábort építeni.

Ebben a furcsa különversenyben az Australian Open előtt Novak Djokovics tetemes előnyre tett szert.

Persze csak akkor, ha tényleg elindulhat a versenyen. Ahhoz viszont egy teniszmeccsnél sokkal nehezebb csatát kellene megnyernie.

Borítókép: van, aki látni sem akarja Djokovicsot Ausztráliában (Fotó: AFP/Tiziana Fabi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.