Ami Rafael Nadalnak sikerült, azt nem kellene elvárni Piros Zsombortól

Piros Zsombor torinói sikerei nem múltak el nyomtalanul, az ausztrálok alaposan feltérképezték a játékstílusát, ezért választottak ellene olyan harcmodort a hétvégi Davis-kupában, ami nem fekszik neki – mondta lapunknak Krocskó József. Az 1995-ben az ausztrálokat heroikus csatában legyőző Davis-kupa-csapat korábbi alapembere szerint ha fizikális téren fejlődik, akkor meg sem áll a top 100-ig a Fucsovics Márton alkatához képest jelentős deficittel küzdő fiatal. Krocskó a Park Teniszklubban edzősködik, az ő segítségével jutott el junior-világranglista nyolcadik helyéig Szabanin Natália. Az ungvári születésű teniszezőt közelről érinti a háború, komolyan aggódik a Lembergben élő, félig ukrán, félig orosz feleségének a szüleiért.

2022. 03. 08. 6:52
Davis Cup qualifier
Pirosnak túl sok ellenfele volt Sydney-ben Fotó: EPA/DAN HIMBRECHTS Forrás: EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Krocskó József a kilencvenes években meghatározó tagja volt a magyar Davis-kupa-válogatottnak, ő is pályára lépett az ausztrálok ellen a Kisstadionban a felejthetetlen 3:2-es győzelem alkalmával. Azóta a sikercsapat tagjai közül Krocskóra vetül a legkisebb reflektorfény, és ez nem meglepő, ha csak azt nézzük, ki mire vitte a többiek közül: Markovits László a Vasas és a teniszszövetség alelnöke, Noszály Sándor a Davis-kupa-csapat edzője, Köves Gábor a korábbi szövetségi kapitánya. 

Fotó: Hungariantennis.hu

Az ungvári születésű játékos Budapesten, a Feneketlen-tó melletti teniszklubban edzősködik. Rajta tartja a szemét a tehetségeken, korábban a junior-világranglista nyolcadik helyén állt Szabanin Natáliát készítette fel, a jelenlegi fiatalok közül a 15 éves Almádi Attilában lát potenciált. A jelenlegi Davis-kupa-csapat játékosát, Piros Zsombort is jól ismeri, de az a baj, hogy így voltak ezzel az ausztrálok is. Az elmúlt hétvégén véget ért sydney-i párharc eredménye, a 3:2-es hazai siker ezt igazolta. 

A tavaly novemberi, torinói világdöntő óta feltérképezték Piros játékstílusát, a 22 éves fiatal ezért nem tudott érvényesülni Sydney-ben a világranglista-30. Alex de Minaur és a 99. Thanalis Kokkinakis ellen. – Piros remek versenyzőtípus, a technikai felkészültsége, a játékintelligenciája arra predesztinálja, hogy két éven belül bekerüljön a világ legjobb száz játékosa közé a ranglistán. A fizikális adottságai elmaradnak Fucsovics Mártonétól, de ez fejleszthető. Rengeteg munka kell hozzá, és ha ezen a téren is előre tud lépni, akkor belátható időn belül top 100-as játékos lehet – Krocskó hangsúlyozta, hogy Piros Zsomboron még soha nem volt olyan „teher”, mint Sydney-ben befejező emberként, győzelmi kényszerben, idegenben még soha nem teniszezett.

– Ne csodálkozzunk azon sem – tette hozzá az 53 éves edző –, hogy a koronavírusos fertőzésen nemrég átesett játékos elmaradt a saját legjobbjától. A párharc előtt ugyan azt ígérte, hogy százszázalékos az erőállapota, a De Minaur elleni vereség után ezt nyolcvanszázalékosra módosította, és a tüdejére panaszkodott. A Covid-fertőzés a legritkább esetben múlik el nyomtalanul, ennek az utóhatásait megérzi az ember. Talán a kivétel, aki az Australian Open előtt nem sokkal esett át a fertőzésen, de ez nem látszott meg rajta, hiszen megnyerte az év első Grand Slam-versenyét. Belőle csak egy van, Piros Zsomborra nem szabad fölösleges terhet tenni – jegyezte meg az 1997 júniusában a világranglista 129. helyén jegyzett Krocskó József.

Lemberget nem hagyták el a rokonok: A Kárpátaljáról származó Krocskó József évtizedek óta Magyarországon él. Felesége félig orosz, félig ukrán, akinek a szülei a mai napig Lembergben élnek. Észlelték a háború elől menekülő embertömeget, az utóbbi időben a Magyarországon élő rokonok többször felajánlották nekik, hogy átmenetileg költözzenek Budapestre, de ők nem hagyták el a szülőföldjüket. Krocskó kárpátaljai barátai és az ismerőseinek a többsége sem hagyta, hagyhatta el az országot. A Budapesten élő barát, Szerhij Sztahovszkij viszont igen. Az ukrán játékos hazatért harcolni a hazájáért. A Sztahovszkij család jól ismeri Krocskó Józsefet, hiszen egykor ő edzette a teniszező feleségének a húgát, aki azóta civil életet él, Amerikában ment férjhez.

 

Borítókép: Piros Zsombor nehezen birkózott meg a poszt-Covid tüneteivel (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.