Messinek sem sikerült az, ami Argentína új csodagyerekének igen

Többek közt Lionel Messi mellett készülhet az argentin labdarúgó-válogatott márciusi vb-selejtezőire Nico Paz. Hogy ki? Jogos a kérdés, a 17 éves középpályás ugyanis jelenleg csak a Real Madrid utánpótlásának a tagja. Most hirtelen a középpontba került.

2022. 03. 07. 21:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még Messi sem kerülhetett be csak úgy az argentin felnőttválogatottba annak idején. Amikor 2005. augusztus 17-én debütált a nemzeti együttesben Budapesten, Magyarország ellen (és egy percen belül piros lapot kapott, amiért belekapott Vanczák Vilmos arcába…), már túl volt kilenc fellépésen az FC Barcelona első csapatában.

Nico Paz viszont most úgy kapott meghívót az argentin válogatottba, hogy nemcsak nem tagja a Real Madrid felnőttkeretének, de még annak közvetlen előszobájában, a spanyol harmadosztályban játszó Castillában sem vetette meg a lábát teljesen.

Az argentin keret:

Konkrétabban, idén került fel a királyi gárda második csapatához, és a Madridban klublegendának számító Raúltól eddig három mérkőzésen összesen 31 percnyi játékidőt kapott. Paz egyébként főként a Real U18-as és U19-es együtteseiben szerepel ebben az idényben.

Lionel Scaloni szövetségi kapitány mégis úgy érezte, hogy helyet kell szorítani a 17 éves tehetségnek az argentin válogatott egyelőre bő keretében, amely a Venezuela és Ecuador elleni, március végi vb-selejtezőkre készül.

A két meccsnek az argentinok szemszögéből már nincsen tétje, hiszen korábban bebiztosították a helyüket a katari vb mezőnyében. Ennek ellenére nem lehet azt mondani, hogy Scaloni tartalékos keretet állított volna össze, hiszen a legnagyobb sztárok, mint Messi, Ángel Di María, Paulo Dybala vagy éppen Lautaro Martínez is tagjai a csapatnak.

Paz tehát olyan kitüntetett figyelmet kapott, amely egy Argentína nagyságú futballnemzetben szinte sosem jut egy olyan játékosnak, aki a klubjában még csak utánpótlásszinten kap lehetőséget.

Kisebb  országokban ritkán előfordul hasonló, a magyar válogatottban például Vass Ádám járt ebben a cipőben, aki 2006-ban úgy mutatkozott be a nemzeti csapatban, hogy addig csak az utánpótlásban játszott Angliában, a Stoke Cityben.

De kicsoda Nico Paz?

Az apja, Pablo Paz 14-szeres argentin válogatott középhátvéd volt, játszott az 1996-os atlantai olimpián ezüstérmes csapatban többek közt Hernan Crespo, Javier Zanetti és Diego Simeone oldalán. Az idősebb Paz a Tenerife színeiben 82 meccsen szerepelt a La Ligában, és később a városban telepedett le, 2014 óta a Tenerife utánpótlásedzője. 2016-ban így nyilatkozott a fiáról:

Csak a vezetéknevében hasonlít rám, Nico szőke, zöld szemű, balkezes és támadó, nincs semmi hasonlóság.

A kis Nico már Spanyolországban született, kettős állampolgár, így az argentinokat az is motiválhatta a korai válogatott meghívó megküldésében, hogy lecsapják őt a spanyolok kezéről. Ha ugyanis Paz játszik a két – ugyebár már tét nélküli – vb-selejtezőn akár csak egy percet is, örökre elköteleződik Argentína felé.

Paz a Tenerifében kezdett futballozni, onnan 2017-ben került a Real Madrid akadémiájára. Kezdetben apjához hasonlóan középhátvéd volt, de a támadó képességeivel hamar kitűnt, így előbb csatárnak vezényelték előre, majd szélsőként találták meg az igazi helyét.

Az U18-as bajnokságban kilenc meccsen hét gólja van az idényben, ezek többségét a tizenhatoson kívülről, átlövésből szerezte, sokan Marco Asensióhoz hasonlítják a stílusa alapján.

A spanyol AS cikke szerint a Real Madrid nemrég profi szerződést ajánlott Nico Paznak, akivel már középtávon nagy tervei vannak a klubnak. Mindenesetre jó, ha megjegyezzük a nevét.

Borítókép: Nico Paz a Real Madrid utánpótlásában (Fotó: Twitter / Real Madrid)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.