Siralomház lett a Mercedes istállóból, már élcelődnek is rajta + videó

Pénteken a szabadedzéseken rakétatámadásoktól jó okkal berezelt pilóták, szombaton az időmérőn Mick Schumacher hatalmas balesete, Lewis Hamilton kiesése már a Q1-ben, majd Sergio Pérez élete első pole pozíciója – ilyen eseménydús felvezetéssel jön ma este magyar idő szerint 19 órakor a Formula–1-es vb második futama, a Szaúdi Nagydíj.

Magyar Nemzet
2022. 03. 27. 6:57
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma már nem kell tartaniuk a pilótáknak attól, hogy a közeli Jemenből a húszi felkelők átlőnek rakétákat (pénteken sem a Formula–1-es pályát vették célba, hanem egy olajtárolót), a szaúdiak vasárnap estig tűzszünetben állapodtak meg velük; de a dzsiddai aszfaltcsíkon borítékolhatóak az izgalmak. Már csak azért is, mert a rajtrács így kezdődik: Sergio Pérez (Red Bull), Charles Leclerc (Ferrari), Carlos Sainz (Ferrari), (Red Bull).

Az energiaitalos istálló egy hete a bahreini szezonnyitón pont nélkül maradt, a futam végén a vb-címvédő Verstappen a második, majd Pérez a harmadik helyről esett ki műszaki hiba miatt, így Leclerc, Sainz és Hamilton állt a pódiumon.

A hétszeres világbajnok brit „ajándékba” kapta a harmadik helyet, de amíg Bahreinben úgy nézett ki, hogy az elmúlt nyolc évben a konstruktőri vb-címet mindig behúzó Mercedes most legalább a harmadik legerősebb autóval rendelkezik a Ferrari és a Red Bull után, Dzsiddában még ennél is rosszabb lett a helyzet. George Russell a hatodik rajtkockát szerezte meg, az ötödiket Esteban Ocon (Alpine), Hamilton pedig már a Q1-ben kiesett. Ilyen legutóbb a 2017-es Brazil Nagydíjon esett meg vele, de akkor balesete volt, mért köridő nélkül maradt. Szombaton az autójával volt a gond.

– Valami nem stimmelt a beállításokkal. A harmadik szabadedzésen még minden egész jónak tűnt. Ezt követően megpróbáltunk hasonló irányba menni, de talán túllőttünk a célon, az autó pedig vezethetetlenné vált. Küszködtem az egyensúllyal. A futamon nem számítok arra, hogy nagyon felzárkózom majd, de mindent beleadok – ígéri Hamilton, az autója beállításain azonban alap esetben a szabályok értelmében már nem változtathatnak. Kivéve akkor, ha a versenyző nem a rajtrácsról indul, hanem a bokszutcából, és van rá esély, hogy így lesz.

Russell elmondta, hogy az időmérőn nem ugyanazzal a beállítással ment, mint Hamilton, kísérleteznek, és utólag már egyértelmű, hogy csapattársa esetében mellényúltak… A fő gond az, hogy nem találják a megoldást az autó „pattogásának”, vagy ahogy még nevezik, a „delfinezésének” kiküszöbölésére.

– Nagyon szűk az a tartomány, amelyben jól működik az autónk, és ez frusztráló. Nem azért vagyunk itt, hogy az ötödik, hatodik helyekért csatázzunk – siránkozott Russell; no de hol van egyelőre Hamilton a hatodik helytől is?!

Ahogy az várható volt, az interneten máris sokan élcelődnek Hamiltonnal és a Mercedesszel, az alábbi képre a csapattól kiebrudalt Valtteri Bottast tette a „művész” – a finn pilóta az Alfa Romeóval nyolcadik lett az időmérőn. (A Bahreini Nagydíjon hatodikként zárt.)

Sergio Péreznek, a Red Bull 32 éves mexikói pilótájának már van két futamgyőzelme (2020-as Szahíri Nagydíj a Racing Pointtal; 2021-es Azeri Nagydíj, már a Red Bull-lal), de még soha nem indult az első rajtkockából – ez most pályafutása 215. nagydíján jött össze neki.

– Futhatnék ezer másik kört, akkor sem biztos, hogy össze tudnék rakni egy ennél jobbat. Alig hiszem el, hogy az enyém a pole pozíció. Nem számítottunk arra, hogy az időmérőn képesek lehetünk megelőzni a Ferrarikat, ezért inkább a versenyre koncentráltunk – vallotta be Sergio Pérez.

Csapattársa, a vb-címvédő Verstappen érthetően nem boldog, hogy csak negyedik lett az időmérőn.

– A Q1-ben és a Q2-ben minden elég jónak tűnt, de a Q3-ban az első szett gumin rettenetesen mentem. Nem tudom, mi történt, de teljesen másnak éreztem az abroncsokat. Sokkal többet csúszkáltam rajtuk. Aztán egy másik szett gumira váltottam, de azokból sem tudtam kihozni azt, amit a Q1-ben és a Q2-ben sikerült – jegyezte meg tanácstalanul a holland.

Ami a hatalmas balesetet szenvedett Mick Schumachert illeti, a német versenyzőt külső sérülések nélkül megfigyelésre kórházba szállították, és csapata, a Haas később bejelentette, hogy a futamon semmiképpen nem áll rajthoz. Az istálló azt is közölte, hogy nem is helyettesítik, csak egy pilótájuk lesz a mezőnyben, Kevin Magnussen, aki a tizedik rajtpozíciót szerezte meg.

Tegnap éjjel maga Mick Schumacher is megerősítette, hogy jól van – a fenti videót látva ez kész csoda.

Borítókép: George Russell legalább hatodik lett a Szaúdi Nagydíj időmérőjén (Forrás: Twitter/Formula 1)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.