Lewis Hamiltont legutóbb 2017-ben érte ilyen szégyen, mint most

Sergio Pérez indulhat az élről vasárnap a Formula–1-es Szaúdi Nagydíjon, a Red Bull mexikói pilótája szombaton élete első pole pozícióját szerezte meg Dzsiddában. Mögötte a két Ferrari, Charles Leclerc és Carlos Sainz, a negyedik helyen pedig a vb-címvédő Max Verstappen (Red Bull) következik majd a rajtrácson. Pérez sikere nagy meglepetés, de az még nagyobb, hogy a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton csak a 16. lett az időmérőn.

Magyar Nemzet
2022. 03. 26. 20:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy riadalommal indult a Formula–1 világbajnokság második versenyhétvégéje a Szaúdi Nagydíj azután, hogy a pénteki első szabadedzés alatt a Szaúd-Arábiával szomszédos Jemenből – ahol hét éve zajlik a polgárháború – a húszi felkelők rakétákat lőttek ki az Aramco egyik olajtárolójára, s ez mindössze húsz kilométerre van a dzsiddai pályától. (Szaúd-Arábia is beavatkozott a polgárháborúba, a húszik ezért lőnek át időnként a határ túloldalára is, a Formula–1-es hétvége alatt pedig így kétségkívül publicitást kapnak.)  A második, már villanyfényes szabadedzés tizenöt perces csúszással kezdődött – egyébként mindkét tréningen a szezonnyitó Bahreini Nagydíjon győztes Charles Leclerc (Ferrari) volt a leggyorsabb.  

A Formula–1 irányítói és a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) szombaton közös közleményben jelentették be, hogy a Szaúdi Nagydíj hétvégéje az előzetesen tervezett program szerint folytatódik. Az F1 és a FIA azt írta: a húszik támadásai után minden érdekelt féllel, a szaúdi kormánnyal és biztonsági erőkkel is megbeszéléseket folytattak, amelyeken „teljes körű és részletes garanciát” kaptak arra, hogy az esemény biztonságban van. Bár a közlemény nem említette, hírek szerint a szaúdiak rávették a túszikat egy vasárnapig tartó tűzszünetre.

Néhány órával később a pilóták érdekvédelmi szervezete (GPDA) szintén közleményt adott ki. „Nehéz volt maximálisan fókuszban lévő autóversenyzőnek maradni és félretenni azokat az emberi aggodalmakat, amelyek egy ilyen helyzetben természetesek – írta a GPDA, miután a versenyzők több mint négy órán át, éjszakába nyúlóan egyeztettek a kialakult helyzetről. – Azt reméljük, hogy az emberek majd a nagyszerű futam miatt emlékeznek vissza szívesen erre a Szaúdi Nagydíjra, nem pedig a szóban forgó incidens okán.”

Szombaton a harmadik szabadedzésen Leclerc, (Red Bull), Sergio Pérez (Red Bull), Carlos Sainz (Ferrari) volt az első négy sorrendje. A hétszeres világbajnok 11., csapatársa, George Russell 14. lett, ami azt sejtette, hogy a Mercedes bajban van. No de, hogy mekkorában, azt ekkor még nem sejtettük. Mert este az időmérőn olyasmi történt, ami előzetesen elképzelhetetlennek tűnt: Hamilton már a Q1-ből sem jutott tovább! A kvalifikáció első szakaszának végén nagy nehezen feljött a még éppen továbbjutást érő 15. helyre, de érkezett Lance Stroll (Aston Martin), és kipöckölte onnan. 

„Sajnálom, fiúk…” – szólt be a csapatrádión Hamilton. Legutóbb a 2017-es Brazil Nagydíjon fordult elő, hogy nélküle zajlott a Q2. Akkor a Q1-ben időeredménye sem volt, mert összetörte a Mercedest, s végül csak a bokszutcából rajtolhatott a futamon, amelyen aztán negyedik lett.

Dzsiddában most a Q1-ben Nicholas Latifi amorizálta le a Williamst, a Q2-ben pedig még nagyobb baleset történt, Mick Schumacher (Haas) 272 km/órás sebességgel csapódott a falnak, és percekig nem lehetett tudni, hogy mi van vele. A Haas aztán arról tájékoztatott, hogy eszméleténél van, így viszik a pálya egészségúgyi központjába. Az autója rommá tört, és amikor el akarták szállítani, két részre szakadt. A Haas pilótáját később mentőhelikopterrel kórházba szállították, látható sérülései nem voltak. 

Mick Schumacher balesete miatt közel egy óráig állt az időmérő. A folytatásban a Q2-ből a tizedik helyen Russell éppen csak továbbutott, ennyi öröme lehetett a Mercedesnek. De lett nagyobb is, mert a brit versenyző a Q3-ban végül a hatodik rajthelyet szerezte meg. Az első négy helyet a várakozásnak megfelelően a Ferrari és a Red Bull leosztotta egymás között, azonban a pole pozíciót a négyesből az a pilóta húzta be, akire a legkevesebben tippeltek: Sergio Pérez indulhat az élről vasárnap a Szaúdi Nagydíjon, a Red Bull mexikói pilótája szombaton élete első rajtelsőségét könyvelhette el Dzsiddában. (Egyben ez az első mexikói pole pozíció az F1-ben.) Mögötte a két Ferrari, Leclerc és Sainz, a negyedik helyen pedig a vb-címvédő Verstappen következik majd a rajtrácson.

A Szaúdi Nagydíj teljes rajtsorrendje:

1. sor:
Sergio Pérez (mexikói, Red Bull)
Charles Leclerc (monacói, Ferrari)
2. sor:
Carlos Sainz (spanyol, Ferrari)
Max Verstappen (holland, Red Bull)
3. sor:
Esteban Ocon (francia, Alpine)
George Russell (brit, Mercedes)
4. sor:
Fernando Alonso (spanyol, Alpine)
Valtteri Bottas (finn, Alfa Romeo)
5. sor:
Pierre Gasly (francia, Alpha Tauri)
Kevin Magnussen (dán, Haas)
6. sor:
Lando Norris (brit, McLaren)
Daniel Ricciardo (ausztrál, McLaren)
7. sor:
Csou Kuan-jü (kínai, Alfa Romeo)
Mick Schumacher (német, Haas)
8. sor:
Lance Stroll (kanadai, Aston Martin)
Lewis Hamilton (brit, Mercedes)
9. sor:
Alexander Albon (thaiföldi, Williams)
Nico Hülkenberg (német, Aston Martin)
10. sor:
Nicholas Latifi (kanadai, Williams)
Cunoda Juki (japán, Alpha Tauri)

Az ötvenkörös Szaúdi Nagydíj vasárnap magyar idő szerin 19 órakor kezdődik.

Borítókép: Lewis Hamilton nem erre számított... (Forrás: Twitter/Reuters)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.