Verstappen: Ez még nem jelenti a világvégét

Borzalmasan indult a Red Bull számára az új idény, mindkét autója műszaki hiba miatt idő előtt fejezte be a vasárnapi versenyt Bahreinben. Az osztrák Formula–1-es istálló közleménye szerint ugyanaz a probléma okozhatta mindkét pilótájuk kiesését, akik érthető módon nagyon csalódottan vették tudomásul a történteket.

Magyar Nemzet
2022. 03. 21. 16:32
Formula One Grand Prix of Bahrain
epa09836115 Dutch Formula One driver Max Verstappen of Red Bull Racing prepares for the qualifying of the Formula One Grand Prix of Bahrain at the Bahrain International Circuit in Sakhir, Bahrain, 19 March 2022. The Formula One Grand Prix of Bahrain will take place on 20 March 2022. EPA/GIUSEPPE CACACE / POOL Fotó: GIUSEPPE CACACE / POOL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amennyire álomszerű volt a Ferrarinak az idénynyitó futam , annyira rémálomszerű a Red Bullnak. Pedig az energiaitalosok nem álltak rosszul az 57 körös Bahreini Nagydíj hajrájáig, azonban műszaki hiba miatt végül a második helyről, Sergio Pérez a harmadikról esett ki, ráadásul mindez az 54. és az utolsó körben történt.

A verseny után az osztrák istálló közölte, gyanújuk szerint mindkét autó vesztét ugyanaz a hiba okozta, az üzemanyagpumpa lehetett a ludas.

– Úgy tűnik, hogy hasonló hiba miatt esett ki mindkét autónk. Korábban nem találkoztunk ezzel a problémával, úgyhogy még nem tudjuk pontosan, hogy mi volt ez, úgyhogy most belevetjük magunkat a munkába, hogy kiderítsük, mi állt a háttérben – nyilatkozta Christian Horner.

– Nem tudom, mikor volt ilyen utoljára, de természetesen ez a legrosszabb rémálmunk – folytatta a csapatfőnök. – Csalódottak vagyunk, nemcsak azért, mert Max dobogós helyről esett ki, hanem az utolsó körben Checo (Pérez) is a harmadik helyen haladt, azt veszítette el. Ráadásul a munka nehezét már elvégezte az első kanyarban azzal, hogy maga mögött tartotta Lewist (Hamilton). Versenyképes autónk van, ez pozitívum. Charles-nál talán lassabbak voltunk, ugyanakkor Max nagy csatát vívott vele. Ha az egész idényre tekintünk, meg kell találni, hogy mi okozta az autó meghibásodását, hogy a következő héten erősebben térhessünk vissza.

Verstappen búcsújának bőven voltak előjelei, hiszen a holland világbajnok folyamatosan panaszkodott az autójára a futam során, a kormányzással akadtak gondjai.

– Nem szimplán arról volt szó, hogy a kormányzás nehezebbé vált.

 Szinte lehetetlen volt elfordítani a kormányt, ráadásul fáziskésés is jellemző volt, szóval minden alkalommal, amikor jobbra akartam fordulni, időbe telt, míg a mozdulatomra reagált az autó. 

Nagyon nehéz volt most a pályán, sok problémával küszködtünk, nem erre vágyik az ember az első versenyhétvégén. A tempónk sem volt kiemelkedő – magyarázta a címvédő. – Természetesen bármikor felléphetnek olyan problémák az autón, amik miatt kiesel. De azt hiszem, hogy ezen a szinten, amikor ennyi információnk van a motorról, nem kellene, hogy ez megtörténjen. Túl sok pontot veszítettünk el egy hétvége alatt, szóval ennek nem örülök. 

Persze tudom, hogy egy kiesés még nem jelent világvégét, de azért jobban örültem volna a tizennyolc pontnak.

Pérez is rendkívül csalódott volt a kiesések miatt, ugyanakkor főnökéhez hasonlóan igyekezett ő is a pozitívumokba kapaszkodni.

– Ez nagyon frusztráló, szörnyű napot élt meg a csapatunk. Nehezen kezdődött nekünk az év, de legalább gyorsak vagyunk. Most rá kell jönnünk, hogyan oldjuk meg a megbízhatósági gondjainkat, és kicsivel gyorsabbaknak is kellene még lennünk, hogy közelebb kerülhessünk a Ferrarihoz.

A mexikói versenyző elárulta, ő is körökön keresztül szenvedett az autóval.

– Nem voltam benne biztos, hogy elérek-e a célvonalig, mert a probléma minden körrel egyre nagyobb lett. Azt gondoltuk, hogy talán sikerülhet, de sajnos nem így lett. Az utolsó körben a hajtűkanyarnál az autó hátulja egyszerűen leblokkolt, majd hirtelen leállt minden. Ez hatalmas csalódást jelent, mivel a csapattal szerettük volna jó eredménnyel kezdeni az idényt, ez sokat számít. Persze nem ez lett volna a tökéletes végeredmény, de mindig jó dolog dobogóra állni.

 

Borítókép: Max Verstappen a bahreini versenyhétvégén (Fotó: EPA/GIUSEPPE CACACE)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.