Verstappen visszavágott, Hamilton a pontszerzésnek is örülhetett

Hatalmas csatát követően Max Verstappen nyerte meg vasárnap a Formula–1-es Szaúd-arábiai Nagydíjat, megelőzve a két Ferrarit, Charles Leclerc-t és Carlos Sainzt.

2022. 03. 27. 20:33
null
Red Bull's Dutch driver Max Verstappen (C) celebrates with his team after winning the 2022 Saudi Arabia Formula One Grand Prix at the Jeddah Corniche Circuit on March 27, 2022. (Photo by ANDREJ ISAKOVIC / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pályán kívül és az aszfaltcsíkon is zajlottak az események a szaúdi versenyhétvégén. A pénteki első szabadedzés alatt húszi felkelők rakétákat lőttek ki az Aramco egyik olajtárolójára, amely mindössze húsz kilométerre van a dzsiddai pályától. A pilóták emiatt hosszú tanácskozást tartottak a tréning után, felmerült, hogy bojkottálják a futamot, de végül senki sem lépett vissza a történtek miatt.

A Formula–1 vezetése és a Nemzetközi Automobil-szövetség szombaton közös közleményt adott ki, miszerint nem változtatnak a programon a támadás hatására, így az időmérő problémák nélkül lezajlott – a versenyzők többségének. (Mercedes) és Mick Schumacher (Haas) jelenti a két kivételt. A hétszeres világbajnok ugyanis 2017 novembere óta először esett ki a kvalifikáció első szakaszában, a fiatal német pedig 272 km/órás sebességnél hatalmas balesetet szenvedett. Schumachernek nem voltak látható sérülései, maga erősítette meg, hogy jól van, de kihagyta a vasárnapi futamot.

 

Az időmérőn Sergio Pérez (Red Bull) volt a leggyorsabb, F1-es pályafutása során először, mögötte Charles Leclerc, Carlos Sainz (mindkettő Ferrari) és (Red Bull) következett. A vasárnapi futam rajtja után Verstappen megelőzte Sainzot, ezután mintha kőbe vésték volna az első négy sorrendjét, amely az első kiállásokig nem változott. Az addigi éllovas Pérez a tizenhatodik körben hajtott ki a bokszba, de pórul járt, mivel Nicholas Latifi ugyanebben a körben falhoz csapta a Williamst, bejött a biztonsági autó. Pérez vetélytársai ezzel sokat nyertek, kimentek új abroncsokért, ezután Leclerc vette át a vezetést, Verstappen örökölte meg a második helyet, s rövidesen Sainz is Pérez elé került.

Az élmenők között tehát inkább a bokszutcában zajlott a csata, a középmezőny pilótái azonban a pályán vívtak ádáz csatát. A legizgalmasabb perceket Fernando Alonso és Esteban Ocon okozta, az Alpine versenyzői hosszú körökön keresztül harcoltak egymással. Alonso jött ki jobban belőle, illetve a vetélytársak: Valtteri Bottas (Alfa Romeo) és Kevin Magnussen (Haas) is megérkezett a nyakukra.

A tizenhatodik helyről indult Hamiltonnak lassan ment a felzárkózás, tizenkét kör elteltével csupán két helyet lépett előre. Hol van már az előző év, amikor a Mercedes ilyen esetben úgy haladt át a mezőnyön, mint kés a vajon?

Az élen szorosan követték egymást a pilóták, de csatára a futam utolsó harmadáig nem került sor. A 37. körben Daniel Ricciardo (McLaren) autója felmondta a szolgálatot, és az elengedhetetlen virtuális biztonsági szakaszt követően Leclerc és Verstappen „egymásra talált”. A két pilóta az első futamon bemutatott párharcát ismételte meg: a 42. körben Verstappen előzött, a célegyenesben visszavágott Leclerc. A 47. körig ment az adok-kapok, ekkor a holland dűlőre vitte a dolgot, és innentől már nem engedte ki a kezéből a győzelmet. Leclerc, Sainz, Pérez, George Russell (Mercedes), Ocon, Lando Norris (McLaren), Pierre Gasly (Alpha Tauri), Kevin Magnussen (Haas), valamint Hamilton ért még célba pontszerző helyen.

Folytatás két hét múlva Ausztráliában.

 

Végeredmény, Szaúdi Nagydíj, Dzsidda (50 kör, 308,450 km, a pontszerzők):
 1. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1:24:19.293 óra
 2. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 0.549 másodperc hátrány
 3. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari) 8.097 mp h.
 4. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 10.800 mp h.
 5. George Russell (brit, Mercedes) 32.732 mp h.
 6. Esteban Ocon (francia, Alpine) 56.017 mp h.
 7. Lando Norris (brit, McLaren) 56.124 mp h.
 8. Pierre Gasly (francia, Alpha Tauri) 1:02.946 perc h.
 9. Kevin Magnussen (dán, Haas) 1:04.308 p h.
10. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:13.948 p h.
    leggyorsabb kör: 1:31.634 perc, Leclerc (48. kör)

A vb-pontversenyek állása 2 futam után, versenyzők:
 1. Leclerc 45 pont
 2. Sainz 33
 3. Verstappen 25
 4. Russell 22
 5. Hamilton 16
 6. Ocon 14
 7. Pérez 12
 8. Magnussen 12
 9. Valtteri Bottas (finn, Alfa Romeo) 8
10. Norris 6
11. Cunoda Juki (japán, Alpha Tauri) 4
12. Gasly 4
13. Fernando Alonso (spanyol, Alpine) 2
14. Csou Kuan-jü (kínai, Alfa Romeo) 1
 

csapatok:
 1. Ferrari 78 pont
 2. Mercedes 38
 3. Red Bull 37
 4. Alpine 16
 5. Haas 12
 6. Alfa Romeo 9
 7. Alpha Tauri 8
 8. McLaren 6



 Borítókép: Max Verstappen a Red Bull tagjaival a győzelmét ünnepli Dzsiddában (Fotó: MTI/AP/Haszan Ammar)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.