A várandós anyák és a győri kézilabdázók újjászületése

Bő két héttel a Ferencváros ellen elveszített hazai rangadó után a Bajnokok Ligájában köszörülheti ki a csorbát a Győri Audi ETO női kézilabdacsapata. A Brest elleni, ma idegenben kezdődő párharc dönt a Final Four-részvételről. A BL történetében csak a bretagne-i csapat dicsekedhet hárommeccses veretlenségi sorozattal az ETO-val szemben. Talán ma véget ér a franciák szériája.

2022. 04. 30. 7:11
null
Budapest 20210529 Kézilabda női Final Four Győr Brest Foto Nemzeti Sport - Török Attila A képen: Estelle Nze Minko Fotó: Török Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Máig nem tudni, kinek a fejéből pattant ki Győr város jelmondata. „A jövő Győrben épül” értelmi szerzője feltehetően nem a világhírű női kézilabdacsapat játékosaira és még csak nem is az ő csemetéire gondolt. Gyermekáldásnak nem voltak híján a megyeszékhelyen az utóbbi években: Görbicz Anita és Katrine Lunde még aktív játékos korában vett ki szülési szabadságot, és az ő klasszisukat nem tudta pótolni az ETO, 2015-ben nem jutott be a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe. 

Részben tartalékos csapattal kelt útra az ETO:

Idén két győri kerettag jelentette be a klubvezetőknek, hogy gyermeket vár. A montenegrói átlövő, Jelena Despotovic február elején, a norvég beálló, Kari Brattset pedig a héten jelezte, hogy anyai örömök várnak rá. Despotovic kiegészítő ember, Brattset viszont talán a legstabilabb formájú győri játékos. Bizonyos források szerint a világbajnok beálló már régen tájékoztatta a klubvezetőket a családalapítási szándékairól, Crina Pintea és Linn Blohm leigazolása részben ennek jegyében történt. Silje Solberg kiesése viszont nem volt bekalkulálva: a norvég kapus halaszthatatlan gyógyászati beavatkozásán van túl, rá ezért nem számíthat Ambros Martín Brestben a Bajnokok Ligája-negyeddöntő első mérkőzésén (tv: Sport 1, 18.00).

A két kulcsember hiányozni fog:

A három játékossal is –  nélkülük meg főleg – nehéz meccs vár az ETO-ra. Nem feltétlenül azért, mert a BL történetében csak a Brest büszkélkedhet hárommeccses veretlenségi sorozattal a Győrrel szemben. Tavaly a két csoportkörös döntetlen után a Final Four-elődöntő rendes játékidejében sem jutottak dűlőre a felek, végül hétméteresekkel nyert a francia csapat. A tiszteletet parancsoló mérleg mellett a Győr jelenlegi formája adhat okot aggodalomra. Az NB I ötödik helyén álló Mosonmagyaróvár elleni szűk hazai siker (35-33) és a Fradi elleni ötgólos vereség a nagycsütörtöki rangadón arra engedett következtetni, hogy keresi önmagát a világ legjobb csapata. Azóta nem játszott tétmeccset az ETO.

Danyi Gábor, a magyar sztárcsapat előző edzője egy éve a Final Four-sorsolás után azt mondta, hogy a Győrnél hosszabb kispaddal rendelkezik a Brest. A keretre vonatkozó kijelentése változott: a kulcsemberek közül a svéd Isabelle Gulldén és a szlovén Ana Gros Ljubljanába távozott (erről a fradisták hosszan tudnának mesélni…), de a csoportkörös bizonytalankodás ellenére ugyanolyan kellemetlen stílusú a ciklámen-fekete színösszetételben pompázó Brest, mint tavaly. Nem csak egy játékelemet erőltet, a rendkívül gyors kollektíva lövői (Niakaté, Jaukovic) és a szélsői (Lassource, Toublanc) éppen annyira veszélyesek, mint a beállói (Pop-Lazic, Foppa). A kapusról, Sandra Toftról mindent elmond, hogy jövőre Győrben folytatja.

Estelle Nze Minko, az ETO francia irányítója szerint fölösleges párhuzamot vonni a legutóbbi és az idei Brest elleni párbaj között, mert a jövő heti visszavágón még lehet javítani. Egyebek mellett ezért is más lesz a mai bresti találkozó, mint a legutóbbi a Papp László sportarénában.

A BL-negyeddöntő további párosítása: Ljubljana–Vipers, CSM Bucuresti–Esbjerg. A Rosztov-Don kizárása miatt a Metz automatikusan tagja a Final Four mezőnyének.

Borítókép: Estelle Nze Minko a tavalyi budapesti csörte után újra a honfitársa, Kalidiatou Niakaté ellen harcolhat (Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.