Legenda? Világklasszis? Ezt Jürgen Klopp sem gondolhatta komolyan!

Miután a Liverpool 2-0-ra megnyerte a városi rangadót az Everton ellen vasárnap a Premier League 34. fordulójában, a Vörösök vezetőedzője, Jürgen Klopp áradozott az egyik csatáráról, de talán túlságosan is elragadtatta magát.

Magyar Nemzet
2022. 04. 25. 9:05
Manchester City vs Liverpool FC
epa09893497 Liverpool manager Juergen Klopp celebrates after winning the English FA Cup semi final match between Manchester City and Liverpool FC in London, Britain, 16 April 2022. EPA/NEIL HALL EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications Fotó: NEIL HALL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ő egy legenda a pályán és azon kívül egyaránt. Az én szememben fantasztikus futballista, világklasszis csatár, a legjobb befejezőnk, mindig is az volt, mindenki ugyanezt mondja – fogalmazott Jürgen Klopp az Everton elleni siker után. De kiről beszélt?

A Liverpool mezében 246 meccsen 155 gólt szerző, kétszeres angol gólkirály Mohamed Szalahról? Vagy a tízes mezszámot viselő, a klubban 261 találkozón 116-szor eredményes Sadio Manéról?

Nem! A „legenda, a világklasszis, a Liverpool legjobb befejezője” nem más, mint Divock Origi.

A 27 éves belga csatár, aki az Everton ellen csereként pályára lépve a következő fejesgóllal alakította ki a 2-0-s végeredményt:

Origit 2014-ben Európa egyik legnagyobb reménységeként szerződtette a Liverpool a francia Lille-től. Előtte a brazíliai világbajnokágon robbant be azzal, hogy 19 évesen lényegében kiszorította Belgium kezdőjéből az akkor már sztárnak számító Romelu Lukakut centerposzton – Oroszország ellen győztes találatot ünnepelt, amivel Belgium valaha volt legfiatalabb vb-gólszerzője lett.

Liverpoolban azonban nem tudta megugrani a szintet: a 2016–2017-es szezonban általában ő volt Roberto Firmino és csatártársa elől, de 34 bajnokin csak hét gólt és négy gólpasszt ért el. Aztán érkezett Mohamed Szalah, és Origi kiszorult a támadótrióból.

Azóta jobbára csak csereként veti be őt Klopp, igazán emlékezetes alakítása pedig csak egy volt, amikor 2019-ben a Barcelona elleni BL-továbbjutás főhőse lett. 

Az elődöntőben találkozott a két csapat, az első meccsen eldőlni látszott a párharc, ugyanis a Nou Campban 3-0-ra nyert a Barcelona. A visszavágón azonban óriási meglepetésre 4-0-s győzelmet aratott a Liverpool, Origi akkor kivételesen kezdőként pályafutása első és második BL-gólját szerezte a meccsen, amelynek a 79. percében ő lőtte a katarzist jelentő, BL-döntőt érő találatot.

Origi, a szupercsere

Aztán a fináléban a Tottenham kapuját is bevette csereként beállva, ezzel tevékeny részese volt a Liverpool legutóbbi BL-aranyának. Az akkori jó formát azonban nem követte hasonló folytatás, a rá következő idényekben Originek sorrendben 703, 181, a jelenlegi évadban pedig 101 játékperc jutott a Premier League-ben.

– Az edzéseken is folyamatosan bizonyít, így amikor nem teszem be őt a csapatba, az nagyon, igazán nagyon nehéz döntés nekem – árulta el Klopp.

Összességében 173 meccsen 41 gólt számlál a Liverpoolban a belga támadó. Origi fejben nagyon erős, az Angliába szerződése óta ő szerezte holtversenyben a második legtöbb gólt csereként a Premier League-ben. Az első helyen a csereként 19-szer eredményes áll, őt követi a 11-11 találatot jegyző Origi és

Havi három könyv és pszichológia

Origi korábban arról mesélt, hogy havi három könyvet kiolvas, többnyire pszichológiai témakörben:

Elkezdtem tanulni pszichológiát, de amikor profi futballista lettem, abbahagytam. Viszont még mindig érdekel ez a tudomány, és rengeteg TED-előadást nézek a témában. Talán a pályafutásom végén visszamegyek tanulni, ki tudja. Az viszont valószínű, hogy ha nem labdarúgó lennék, akkor pszichológusnak álltam volna.

Talán ennek is köszönhető, hogy a motivációs trénerként is kimagasló Klopp ennyire kedveli őt.

Borítókép: Jürgen Klopp (Fotó: PA/Neil Hall)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.