Nem bántak jól velünk – kifakadt az orosz teniszező

Andrej Rubljov Belgrádban a helyi hőst, Novak Djokovicsot verte a döntőben, majd azt is megindokolta, miért a szerbiai tornára nevezett.

2022. 04. 26. 17:02
RUBLJOV, Andrej
Andrej Rubljov elnézést kért a meggondolatlan cselekedetéért Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz teniszezők lassan kiszorulhatnak a versenyekről. Wimbledonban és a füves pályás Grand Slam-tornát felvezető kisebb angliai tornákon már biztosan nem indulhatnak, de már a salakszezonban is akadhatnak problémáik. A májusi római viadal szervezőire az olasz kormány helyezhet nyomást, de Stuart Fraser szakíró szerint akár az oroszok és a fehéroroszok Roland Garros-indulása is veszélybe kerülhet.

A férfiak világranglistáján második helyen álló Danyiil Medvegyev a sérvműtétje után tétlenül figyeli, hogy vajon felépülése után valóban visszatérhet-e a teniszpályára, de múlt héten így két, győztesnek járó trófeát orosz játékos vehetett át. Az isztambuli WTA 250-es viadalt Anasztaszija Potapova, a belgrádi ATP 250-es tornát Andrej Rubljov nyerte.

Kettejük közül egyértelműen Rubljov a nagyobb név, a belgrádi siker után rá is kérdeztek nála, hogy miért nem a több ranglistaponttal kecsegtető barcelonai ATP 500-as versenyre nevezett.

Nem akarok belemenni a részletekbe, de tavaly a szervezők nem bántak jól velünk. Nem meglepő, hogy idén több jó játékos is hiányzott a nevezők névsorából.

Én is ezért fogadtam el a meghívást a Serbia Openre. Belgrádban tízszer jobb fogadtatásban volt részem, mint amire számítottam – mondta Rubljov, annak ellenére, hogy a finálé után nem elsősorban őt, hanem a döntő vesztesét ünnepelték a helyszínen.

Ennek persze megvolt az oka: Rubljov a helyi hőst, a hússzoros Grand Slam-bajnok Novak Djokovicsot verte a belgrádi fináléban, ráadásul úgy, hogy a döntő játszmában játékot sem engedélyezett neki. Djokovics ellen tornadöntőben korábban csak a nagy hármas másik két tagja, Rafael Nadal (kétszer) és Roger Federer (egyszer) tudott 6:0-ra szettet nyerni, valamint a francia Richard Gasquet, de utóbbi nem ment vele sokra, mert így is elveszítette a 2007-es estorili finálét.

Rubljov korábban azt is elárulta, hogy tárgyalt a wimbledoni szervezőkkel. A huszonnégy éves játékos felajánlotta, hogy a tornán nyert pénzdíját teljes egészében humanitárius célokra, az ukrajnai háború miatt szenvedők javára fordítja, ám sem ez, sem korábbi háborúellenes megnyilvánulása nem volt elég ahhoz, hogy indulhasson Wimbledonban.

S kérdés, hogy a barcelonai tornához hasonlóan a füves pályás Grand Slammel szemben is marad-e benne tüske.

Borítókép: Belgrádban még versenyezhetett Rubljov, Wimbledonban viszont nem foghat ütőt (Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.