Wimbledoni tanmese

Úgy tűnik, a patinás torna szervezői joggal gondolják úgy: megtehetik, hogy néha ne legyen igazuk.

2022. 04. 22. 14:00
Wimbledon tenisz oroszok kitiltása
TENNIS-GBR-WIMBLEDON Fotó: AELTC/BEN QUEENBOROUGH
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Majdnem ötven éve történt. Az 1973-as wimbledoni tenisztornán az eredetileg kiemelt tizenhat férfi játékos közül tizenhárom bojkottálta az eseményt, összesen pedig nyolcvanegy teniszező maradt távol.

A kiváltó ok Nikola Pilics eltiltása volt, akinek a jugoszláv teniszszövetség felfüggesztette a versenyzési jogát, amiért hazája Davis-kupa-párharca helyett számára jövedelmezőbb egyéni versenyen teniszezett. Bár a férfiteniszezők érdekeit képviselő ATP-t kevesebb mint egy éve alapították meg, a szervezet hatékony volt a bojkott megszervezésében, nem sokkal a torna után pedig létrehozta a világranglistáját, amely immár objektív, teljesítményi alapon határozta meg, ki állhat rajthoz egy-egy versenyen.

Kulcsfontosságú esemény volt: a profi teniszezők viszonylag rövid távon sokkal magasabb pénzdíjakért játszhattak a nagy múltú versenyeken is, s függetlenedtek saját hazájuk szövetségétől.

Wimbledon viszont majdnem ötven évvel a bojkott után még mindig abból indul ki, hogy az országuk határozza meg az egyéni sportolókat. A teniszező bűnös, ha orosz vagy fehérorosz, akkor is, ha elítéli az ukrajnai háborút.

Az ATP és a nők hasonló szervezete, az 1973-as balhé után nem sokkal létrejött WTA rögtön felszólalt a wimbledoni döntés ellen, amely összesen tizenhét, egyesben top 100-ban jegyzett férfi vagy női játékostól tagadja meg a részvétel jogát. De a füves pályás Grand Slamet nem ezek a szervezetek, hanem a nevében is tizenkilencedik századi All England Lawn Tennis Club szervezi.

Márpedig egy elit klub tagjai nem közösködnek akárkivel. Ugyanaz a felsőbbrendűségi elv húzódik meg a döntés mögött, mint ami alapján az Augusta National Golf Club 1990-ig nem vett fel fekete bőrű, 2012-ig női tagot.

Nem szükséges taglalni, hogy ez ma mennyire elfogadhatatlannak minősül, a Georgia állambeli golfpálya azonban változatlanul sportága legnagyobb presztízsű helyszíne. Ahogy Wimbledon is az, még ha majdnem ötven évvel ezelőtt az elit klub tagjai nem feltétlenül a legőszintébben tapsoltak a csonka verseny két, vasfüggönyön túlról érkezett döntősének, a csehszlovák Jan Kodesnek és a szovjet Alex Metrevelinek. De az 1973-as torna az addigi második legnagyobb nézősereget vonzotta, és Wimbledon hírneve nem csorbult.

Úgy tűnik, a patinás torna szervezői joggal gondolják úgy: megtehetik, hogy néha ne legyen igazuk. S mivel a jelenkor éljátékosai közül egy-két érintett mellett egyedül Novak Djokovics szólalt fel a döntés ellen, idén Wimbledonnak minden bizonnyal még a bojkottól sem kell tartania.

Borítókép: Wimbledon, a tenisz szentélye (Fotó: AELTC/Ben Queenborough)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.